Lexicon Ingrediënten: Thee, groen

Thee (Groene thee (绿茶)) is thee gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. De groene kleur van de theebladeren blijft behouden omdat deze veel minder fermentering hebben ondergaan tijdens de productie dan zwarte thee. Groene thee is erg populair in China en Japan maar ook in het Westen komt het op. Het Westen houdt traditioneel van zwarte thee (thee gemaakt van zwaarder gefermenteerde bladeren dan witte, groene, en oolong variëteiten).

Soorten chinese thee (绿茶 lǜchá) zijn:

Longjing (龙井 lóngjǐng, "dragon well"; ook wel lung ching) is een beroemde thee uit Longjing, bij Hangzhou (Zhejiang).
Longjing wordt verder onderverdeeld in 7 klassen: 
Superior (qiqiang), 
Special (queshe) 
Mao feng ("Mao Peak") 
Gunpowder (珠茶 (zhūchá)
Zhenmei (珍眉茶, zhēnméi chá,) 
Jasmijnthee
Pu-erh-thee

Ceylon groene thee
Uit Sri Lanka neemt de export van groene thee de laatste jaren aanzienlijk toe. Ten opzichte van Chinese groene thee door heeft het een sterkere, scherpere smaak. De soortindeling volgt de Chinese. Aangezien de productie nog redelijk beperkt is, richt men zich vooral op het hogere marktsegment.

Japanse groene thee
Groene thee (緑茶 ryokucha) is zo alomtegenwoordig in Japan dat het gewoonlijk "thee" wordt genoemd (お茶, ocha) of zelfs "Japanse thee" (日本茶, nihoncha). Types van deze thee worden gewoonlijk geklasseerd afhankelijk van de kwaliteit en de gebruikte delen van de plant.

  • Gyokuro (玉露, "juweeldauw") 
  • Matcha (抹茶, "gewreven thee") 
  • Sencha (煎茶, "gebrande thee")
  • Shincha (新茶, "nieuwe thee")
  • Bancha (番茶, "nummerthee")
  • Genmaicha (玄米茶, "bruine rijstthee")
  • Hōjicha (焙じ茶, "geroosterde thee")
  • Kukicha (茎茶, "stamthee")
  • Kabusecha
Thee, groen