Lexicon Keukengerei: Knoflookpers

Een knoflookpers is keukengerei waarmee knoflooktenen kunnen worden geplet en uitgeperst. De pers heeft een hefboom, waardoor er beter kracht kan worden gezet, en een geperforeerd bakje waar de knoflook doorheen wordt geperst.

Er is nogal wat discussie over het gebruik van een knoflookpers. Nog steeds roepen enkele beroemde chefs dat knoflook alleen gehakt mag worden,  omdat anders de cellen vermorzeld worden en een bittere smaak ontstaat. Toch is inmiddels door Argentijnse wetenschappers aangetoond dat alleen gekneusde knoflook het enzym alliinase vrijgeeft. Dit enzym vormt op zijn beurt het gezonde allicine, dat het afzetten van vet in de aderen tegengaat en zo hart- en vaatziekten voorkomt. Alliinase zorgt er bovendien voor dat de smaak van knoflook ook bij verhitting lang blijft bewaard. Dus: óf platten met het lemmet van een mes, óf in de knoflookpers. 

Franse term: Presse-ail
Duitse term: Knoblauchpresse
Engelse term: Garlic press

Knoflookpers