Lexicon Ingrediënten: Vlier(bes)

Van de vlierbes wordt jam, vruchtensap en vlierbessenjenever gemaakt. Van de bloesem wordt een infusie getrokken, die ook ingekookt kan worden tot siroop (Eng. Elderflower Cordial, Zw. Fläderblomssaft). Sommige Noord-Amerikaanse Indianenstammen eten de bloesem gefrituurd. U kunt van verse vlierbloesem zelf heerlijk verfrissend vlierbloesemwater maken.

Vlierbessen zijn zeer zelden te vinden bij de groenteboer. U moet er zelf voor de paden op. Gelukkig groeit de vlier overal. In de lente kunt u de bloesem oogsten. Halverwege september kunt u de vruchten oogsten, van de stelen halen en koken. U zeeft het sap en kookt het in tot een stevig concentraat ontstaat dat u kunt invriezen als ijsblokjes. Vlierbessensapconcentraat is een perfecte smaaktoevoeging in wildpepers. Bovendien helpt het bepaalde gerechten een mooie, volrode kleur te krijgen.

Let op: De bessen, en vooral de pitjes,  zijn in rauwe vorm licht giftig: ze bevatten de giftige stof sambunigrine, die  door koken onschadelijk wordt. 

Vlierbesbloesem

Vlierbloesem

Zie ook: bessen

Franse termSureau
Duitse term: Holunder
Engelse term: Elder

Vlier(bes)