Lexicon Ingrediënten: Preiselbeere

Preiselbeere. Ook bekend onder de Nederlandse benaming vossenbes; andere bekende benamingen zijn lingonberry, rode bosbes, myrtille rouge, klyukva (клюква). De plant waar deze bessen aan groeien is een verwante van de hei (Ericaceae). Een geliefde bes op het Noordelijk halfrond vanwege een hoge vorstbestendig (tot wel -20 °C ). Komt overal op het noordelijk halfrond voor, van de noordelijke gematigde klimaatszone tot aan de Noordpoolcirkel. Zeer geliefd bij wildgerechten in de keukens van Noord- en Centraal-Europa. De smaak is zuur en wrang en daarom is deze bes rauw en zonder suiker nauwelijks te eten. Het is wel heel gezond:  de vruchten bevatten veel vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, β-caroteen,  kalium, calcium, magnesium en fosfaat. In delen van Rusland worden deze bessen, bestoven met poedersuiker (dat een krokant laagje om ze heen vormt), als snoep verkocht. Kinderen in de Sovjet-Unie waren er dol op, maar de komst van zoetwaren als Mars, Bounty en M&M's heeft voor hevige concurrentie gezorgd. Verandering is nou eenmaal niet altijd vooruitgang.

Zie ook:  bessen

Franse term: Canneberge
Duitse term: Preiselbeere
Engelse term: Cranberry

Preiselbeere