Lexicon Ingrediënten: Vossenbes

Vossenbes. Vaak zien we het op de kaart staan als Preiselbeere. Ook bekend onder de benamingen lingonberry, rode bosbes, myrtille rouge, klyukva (клюква). De bessen zijn de vruchten van een plant die familie is van de hei (Ericaceae). Deze bes, die bestendig is tegen vorst (tot wel -20 °C ), komt overal op het noordelijk halfrond voor,  tot vlakbij de Noordpoolcirkel. De smaak is zuur en wrang en daarom is deze bes rauw en zonder suiker nauwelijks te eten. De bessen worden vaak verwerkt tot gelei en compote en geserveerd bij wildgerechten. Het is een zeer gezonde bes:  de vruchten bevatten veel vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, β-caroteen,  kalium, calcium, magnesium en fosfaat. Kinderen in de Sovjet-Unie waren dol op deze besjes, die (in delen van Rusland nog steeds) werden bestoven met poedersuiker (dat een krokant laagje om ze heen vormt) en als snoep werden verkocht.

Zie ook:  bessen

Franse term: Canneberge
Duitse term: Preiselbeere
Engelse term: Cranberry

Vossenbes