Lexicon Ingrediënten: Zereshk

Zereshk, genoemd naar het gelijknamige dorp in Iran, bij ons bekend als berberis of zuurbes, zijn de gedroogde vruchten van de zuurbes (Berberis vulgaris), een zere populaire plant in de Iraanse akkerbouw. De struik is giftig. Toch worden de vruchten gegeten. Ze zijn een niet weg te denken bestanddeel, bijvoorbeeld, van Oezbeekse plov, het nationale rijstgerecht. Zereshk wordt veel gebruikt in de keukens van het Nabije en Midden-Oosten. Tal van Iraanse kipgerechten worden met berberis verfraaid. Ook wordt het gebruikt om aan koekjes en gebak een "zuurtje" te geven. Zoals gezegd - de hele struik, inclusief de vruchten en zaden, kan een lichte vergiftiging geven. De gifstof wordt berberine genoemd. Sommigen beweren dat de rijpe vruchten vrijwel geen berberine meer bevatten en daarom ook rauw kunnen worden genuttigd. Bij matig gebruik is er in ieder geval niets aan de hand. Er zijn wel meer dingen giftig. Denk aan blauwzuur in rauwe groenten. Of cassave. Of gewoon...alcohol.

Franse term: Épine-vinette
Duitse term: Berberitze
Engelse term: Barberries

Zereshk