Lexicon Ingrediënten: Gelatine

Gelatine wordt gemaakt van collageen, een eiwit dat voorkomt in bindweefsels (huid, botten en kraakbeen) van (vooral) zoogdieren. De meeste gelatine in voeding wordt gemaakt van huiden van varkens, soms van kalveren, gevogelte of vis. Het is dus een product van dierlijke afkomst en om deze reden niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. Een alternatief dat wel geschikt is, is agar-agar. Dit product is bovendien terrein aan het winnen omdat het een veel hogere smelttemperatuur heeft en dus langer zijn gelerende eigenschappen behoudt.

 Afhankelijk van de toepassing kan de gelatine in bladen worden gegoten of vermalen worden tot een fijn poeder. Gelatine lost goed op in warme vloeistof water en vormt bij afkoeling met deze vloeistof een gelei. De stijfheid daarvan hangt af van de verhouding tussen gelatine en vloeistof. Er bestaat ook al gelatine die oplost in koud water (10°C).

Zie ook: geleipoeder, agar-agar.

Franse term: Gélatine
Duitse term: Gelatine
Engelse term: Gelatin

Gelatine