Lexicon Ingrediënten: Abrikoos (gedroogde)

Gedroogde abrikozen zijn een lekkernij. 85% van de wereldproductie komt uit Turkije. Niet verwonderlijk dat ook 85% van de productie van abrikozenpitten daarvandaan komt. Deze pitten worden in de voedselindustrie vaak gebruik als alternatief voor de veel duurdere amandel.

Abrikozen verliezen hun aantrekkelijke oranje kleur bij het drogen. Ze worden donkerbruin en verschrompelen. Om dit tegen te gaan worden ze tijdens het drogen bespoten met zwaveldioxide. De regel is dan ook: hoe kleurrijker en lichter de gedroogde abrikoos, des te ongezonder! Inmiddels is overmatig gebruik van zwaveldioxide door de EU aan banden gelegd maar er is nog heel wat winst te halen.

Gedroogde abrikozen kan men zowel droog als geweld eten. In beide vormen zijn ze erg smakelijk. Gedroogde abrikozen zijn een vast onderdeel van tutti frutti. 

Zie ook: abrikoostutti frutti

Franse term: Abricot sec
Duitse term: Getrocknete Aprikose
Engelse term: Apricot

Abrikoos (gedroogde)