Lexicon Ingrediënten: Feta

Originele feta is voor ons vrij ingewikkeld aan te komen: het wordt gemaakt van rauwe melk door schaapherders in de Griekse bergen. Op grotere schaal geproduceerde feta bestaat ook. Feta draagt sinds juli 2002 een beschermde oorsprongsbenaming. Sindsdien mag alleen kaas die op traditionele wijze geproduceerd wordt in bepaalde delen van Griekenland van schapenmelk of een mengsel van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk uit hetzelfde gebied de naam "feta" dragen.

Feta (Grieks: φέτα) is een Griekse kaas. Soortgelijke, zogenoemde witte kazen, komen ook voor in ander landen, zoals de beyaz peynir (Turkije), sirene en/of brynza (Bulgarije), brynza (брынза, Rusland) of telemea (Roemenië) behoren. Deze worden ook wel van koemelk gemaakt.

Feta wordt gezouten en minimaal twee manden geconserveerd in een oplossing van water of wei.

Feta is heerlijk in salades en combineert bijzonder goed met komkommer en tomaat.

Feta