Lexicon Ingrediënten: Tofu

Tofoe, tahoe of tofu (Chinees: 豆腐; dòufǔ, Japans: tōfu) is een product, gemaakt van gestremde sojamelk dat vaak wordt gebruikt ter vervanging van vlees. Op zichzelf heeft het niet veel smaak, maar het neemt graag de smaak van andere producten over. het wordt daarom vaak gemarineerd voor gebruik, bijvoorbeeld in ketjap.  Voor verschillende gerechten gebruikt met verschillende soorten tofu, onder andere:

  • Stevige tofoe, veel in trek in de Indonesische gerechten zoals sambal goreng taotjo en dergelijke
  • Zachte tofoe, veel gebruikt door Japanners, bijvoorbeeld in miso soep.
  • Gedroogde tofoe (zie ook fu-zhu)

Tofu wordt veel gebruikt in vegetarische gerechten. Dat kunt u thuis ook. Probeer bijvoorbeeld eens een paar dikke plakken tofu te paneren als schnitzel, of te kruiden met meerdanvlees.nl kruidenmix en te bakken in de koekenpan met een beetje olie. Een niet te versmaden ingrediënt voor uw "no meat monday" !

Zie ook: tempeh, sojaboon, fu-zhu

Franse term: Tofu
Duitse term: Tofu
Engelse term: Tofu

Tofu