Lexicon Ingrediënten: Rabarber

Rabarber is voor sommigen een medicijn, voor anderen een groente. We kennen het al meer dan  5000 jaar, sinds de Chinezen (als medicijn) wilde rabarber begonnen te kweken. Als medicijn is vooral de wortel in trek om zijn sterk laxerende eigenschappen.

Rabarber als groente is min of meer populair sinds het begin van de 20ste eeuw. Er is rode en groene rabarber. De meest voorkomende is de rode. Alleen de stelen worden gegeten - de grote bladen hebben geen voedingswaarde. De stelen worden meestal in stukken van zo'n 2 centimeter in een klein laagje water gestoofd tot de vezels volledig uit elkaar vallen. Rabarber is zowel koud als warm erg lekker, als bijgerecht, als toetje maar ook als taartvulling. Omdat rabarber erg zuur is van huis uit wordt bijna altijd suiker of zoetstof toegevoegd tuhden s de bereiding.  De rode stelen hoeft men niet te schillen, maar het kan wel. Uw gerecht zal in het ene geval groen uitpakken, in het andere roodachtig.

Duitse term: Rhabarber
Franse term: Rhubarbe des jardins
Engelse term: Rhubard

Rabarber