Lexicon Ingrediënten: Pied de mouton

De pied de mouton (buiten de keuken ook bekend als de gele stekelzwam) is een goed eetbare paddestoel. In de vrij natuur is deze zwam in ons land beschermd. Aangezien het een belangrijke voedingsbron voor eekhoorns is - NIET PLUKKEN. Gelukkig zijn ze in de supermarkt te krijgen tegenwoordig. 

Deze zwam heeft een stevige, knapperige  bite en een nootachtige, zoete smaak. Wat oudere exemplaren kunne naar het bittere neigen. Hij wordt wel eens vergeleken met de cantharel. De paddestoel heeft geen giftige verwanten en is vrijwel ongevoelig voor maden en ander ongedierte.

Borstel de paddestoel zo snel mogelijk na het plukken met een paddestoelenborsteltje om te voorkomen dat zand zich nestelt in de hoed.  Hydnum repandum kan geconserveerd worden in zuur, gestoofd in melk of bouillon en worden gebakken. Ze kunnen, door hun stevige structuur, ook worden ingevroren.  In combinatie met pasta en room zijn ze heerlijk (zie recept).

Zie ook: Gele stekelzwampaddestoelen

Nederlandse term: Gele stekelzwam
Duitse term: Semmel-Stoppelpilz, Semmelgelbe Stacheling
Engelse term: sweet tooth, wood hedgehog, hedgehog mushroom

Pied de mouton