Lexicon Ingrediënten: Kaviaar

Kaviaar is viskuit van de steur, een vis die voorkomt in de Volga, de Kaspische Zee, de Zwarte zee en andere plaatsen. `De kuit van deze vis, vroeger voedsel voor de armen, is door de Russische emigratie van edelen na de Oktoberrevolutie in 1917 naar Parijs en later door de verheerlijking van het product door de Ritz familie, tot een eliteproduct geworden. De grootste producenten zijn Rusland, Iran, Italië (vooral gekweekte kaviaar), en China. Men onderscheidt 3 hoofdsoorten, afkomstig van 3 verschillende steursoorten: Beluga (de meest gewaardeerde), Sevruga, Osetra. Ze zijn doorgaans te herkennen aan de kleur van de verpakking: respectievelijk blauw, geel en rood.

Caviaar beluga Caviaar osetrinaCaviaar sevruga

Nepkaviaar
Iedere ander viskuit, niet afkomstig van de steur, is geen kaviaar. Er zijn ook imitaties in de handel die helemaal geen viskuit zijn maar gemaakt worden van gestold eiwt en vissmaak. Een van de betere kaviaarimitaties is "Tsarskaya Ikra", gemaakt van eiwit en makreel (zie afbeelding)

Tsarskaya ikra