Lexicon Ingrediënten: Spelt

Spelt (Triticum spelta) is een eenjarige plant uit het geslacht Tarwe (Triticum). Spelt is ouder dan "gewone" tarwe. Tarwe is door veredeling ontstaan. Spelt komt zeker al voor sinds  5000 v.Chr.  Eigenlik is er niet één speltsoort: omdat het zo makkelijk kruist met andere tarweachtigen zijn er enorm veel tussensoorten. 

Meestal wordt het Umbrische graan  farro vertaald als spelt, maar er bestaan serieuze bronnen die aangeven dat die twee weliswaar familie van elkaar zijn, maar toch niet hetzelfde zijn.

Zowel farro als spelt waren de laatste vijftig jaar veroordeeld tot een roemloos leven in de schappen van obscure macrobiotische winkeltjes. De laatste jaren hebben ze echter handig mee kunnen liften op het succes van de authentieke, seizoensgebonden streekkeuken. Inmiddels is farro zo’n beetje tot cultgraan verheven.

Zie ook: farro

Franse term: Épeautre
Duitse term: Dinkel
Engelse term: Spelt