Lexicon Ingrediënten: Rooibos

Rooibos (Aspalathus linearis) is een plant waarvan de bladeren worden geplukt, gestampt en gedroogd om er een op thee lijkende drank van  te trekken. Het woord komt uit het Afrikaans en betekent gewoon rood bos

Rooibos bevat geen cafeïne en heel weinig tannine,  en is daarom van nature minder bitter dan thee. Wel is het rijk aan  vitamine C, calcium en ijzer.

Aan rooibos wordt van alles toegeschreven: het zou kalmerend werken, goed zijn voor de nachtrust, helpen tegen verschillende kwalen, zoals hooikoorts, astma, allergieën, maagklachten, acne en eczeem. In Zuid-Afrika wordt het aan baby's gegeven tegen darmklachten. Ook is rooibos bekend om zijn verzachtend effect op de huid: het verlicht jeuk en huidirritaties als eczeem, acne, zonnebrand en allergische reacties. Niet voor niets zit het daarom nogal eens in huidverzorgingsproducten is verwerkt.

Zie ook: superfoods

Franse term: Rooibos
Duitse termRooibos
Engelse termRooibos

Rooibos