Lexicon Ingrediënten: Nori

Nori (Porphyra, uit het Grieks voor ‘paars’) is zeewier met rafelige, brede, dunne bladeren die 5 tot 45 cm lang kunnen worden. Het groeit voor de kust van de Verenigde Staten, Europa, Hawaï, Filipijnen en Japan. 
Nori wordt geoogst in het vroege voorjaar tot aan de zomer. Na het plukken wordt het gespoeld en gedroogd in de zon of in speciale ovens. 

Nori wordt verkocht vele verschijningsvormen: hele, gedroogde planten, kant-en-klaar vellen voor de sushi, en gemalen in potten. Nori is op verschillende manieren te bereiden: geroosterd  in de oven (op 95°C) wordt het knapperig en kan het gegeten worden als snack.  Nori is veelzijdig en kan worden ingezet in sushi, bij bonen, groente, pasta, aardappels, in rijst, salades, in wokgerechten, stoofpotten en soepen. Het heeft een zoete, licht vlezige of olijfachtige zeesmaak. 

nori in een potje

Zie ook: superfoods

Franse term: Nori
Duitse term: Nori
Engelse term: Nori

Nori