Lexicon Ingrediënten: Dulse (palmaria palmata)

Dulse (Palmaria palmata, dillisk, of creatnach is een algensoort uit de Atlantische en Stille Oceaan. Nog niet zo bekend bij ons, uit de IJslandse keuken niet weg te denken als belangrijke vezelbron. In sommige landen is het ook veevoer.

De diep rood/bruin/paars gekleurde platte bladeren kunnen 30 cm lang worden en hebben wat weg van palmbladeren.

Dulse wordt  van juni tot september geoogst. Na spoelen wordt het direct gegeten of gedroogd. en vermalen tot vlokken of poeder.

Dulse is bekend als voedsel en als medicijn. IJsland, Canada en de Verenigde Staten kennen het al wat langer dan wij, als goede bron van mineralen en vitamines, maar ook van eiwitten. Het hoge jodiumgehalte is bovendien goed bij de preventie van een aantal schildklieraandoeningen.

Aan de Universiteit van Oregon loopt een onderzoek naar de mogelijke inzet van een bepaalde soort dulse ter vervanging van bacon, vanwege het feit dat de smak erop lijkt na bakken.

Zie ook: superfoods

Franse term: Palmaria palmata
Duitse term: Lappentang
Engelse term: Dulse

Dulse (palmaria palmata)