Lexicon Ingrediënten: Walnootjam (gekonfijte groene walnoten)

Walnoot kan men niet alleen eten wanneer hij rijp is. Onrijpe, groene walnoten worden in de gehele Kaukasus en delen van Rusland en Turkije ingelegd voor de winter in zoete siroop. Ook in Griekenland, op Cyprus en in Duitsland komt dit product voor. De Duitse variant is een specialiteit uit de Pfalz en wordt daar Schwarze Nüsse of Pfälzer Trüffel genoemd. Deze heerlijke jam van groene walnoot is op zich zelf al een verrukkelijk dessert maar kan ook worden gebruikt bij allerlei ijsgerechten en gebak. In de landen van herkomst worst de jam meestal gewoon geserveerd in een klein kommetje met een lepel, om op te lepelen bij de thee. 

De walnoten die voor deze jam worden gekonfijt moeten voordat de bast van de noot verhout worden geoogst. Men test dit door er met een pen doorheen te prikken. Als dat met gemak gat, is de noot nog geschikt. Vervolgens worden de noten dagenlang geweekt in water dat steeds ververst wordt en vervolgens gekonfijt in suikersiroop.

Zie ook: walnoot

Franse term: Noix confits, karydaki
Duitse term: Schwarze Nüsse, Pfälzer Trüffel
Engelse term: Walnut spoon sweet

Walnootjam (gekonfijte groene walnoten)