Lexicon Ingrediënten: Jack fruit (onrijp)

De nangka of jackfruit (Artocarpus heterophyllus) komt oorspronkelijk uit India. Het is een enorme vrucht die wel 40 kg kan wegen. Het vruchtvlees is rijp geel en onrijp grauw. Jonge, onrijpe nangka wordt gebruikt als groente. De vrucht wordt vaak in blik verkocht, maar komt nu ook steeds vaker diepvries en zelfs vers voor. In de oosterse keuken is deze vrucht allang bekend maar jackfruit, dat 30% koolhydraten bevat, wordt door wetenschappers beschouwd als een mogelijke vervanger van gewassen die de klimaatveranderingen in het Westen slecht het hoofd zullen kunnen bieden zoals mais, granen en tarwe. 
Jackfruit kan op twee manieren gegeten worden: rijp en geel, of jong en groen. Jonge, onrijpe jackfruit (zie afbeelding) heeft een vlezige structuur en is neutraal van smaak. Doordat hij gemakkelijk smaken absorbeert wordt jonge jackfruit vaak gebruikt in vegetarische, veganistische en flexitarische hartige gerechten.

Franse term: Endive, Chicorée de Belgique, Chicorée à rameaux, Chicorée
Duitse term: Jackfrucht, Jakobsfrucht
Engelse term: Jacque

Jack fruit (onrijp)