Lexicon Keukengerei: Pollepel

Het woord was oorspronkelijk potlepel waarbij de t onder invloed van de daaropvolgende l is weggevallen. 

Pollepel heeft 2 betekenissen:

  • Een pollepel komt ook voor in de betekenis van een lepel waarmee soep wordt opgeschept. Ook wel juslepel. De kleinere variant van die lepel kan worden gebruikt voor het opscheppen van jus. In vorm is deze echter gelijk: een steel met aan de onderkant een komvorming deel, dat haaks op de steel gemonteerd is. Een pollepel onder deze betekenis wordt vaak vervaardigd uit metaal (roestvrij staal), maar mogelijk ook uit kunststof.

Franse term: Louche
Duitse term: Schöpfkelle
Engelse term: Ladle

  • Een lepel van hout, metaal of kunststof met een lange steel, die in de keuken gebruikt wordt om (soep of pap) mee om te roeren. Om verwarring te voorkomen wordt deze laatste ook vaak gewon houten lepel genoemd.

Franse term: Cuillère en bois 
Duitse term: Kochlöffel
Engelse term: Wooden spoon

Pollepel