Lexicon Keukengerei: Ramequin

Ramequin , ramekin of soufflébakje, soufflévorm is een geglazuurd keramiek bakje dat gebruikt wordt voor het vervaardigen en/of serveren van bepaalde gerechten. De meest voorkomende maten schommelen tussen de 50 en 250 ml maar er zijn uitschieters. Typische voorbeelden van gerechten die in een ramequin worden gemaakt of opgediend zijn crème brûlée, soufflé, Franse uiensoep, Moelleux chocoladetaartje, moin moin en gerechten met gegratineerde kaas. De originele vorm is rond met een ribbeltje aan de buitenkant (plissé). Er zijn inmiddels ook bloem-, ster- en andere vormen in de handel. Ramequins kunnen tegen enorme hitte. Daarom worden ze veel in de oven gebruikt en kunnen ze de vlam van een crème-brûléebrander verdragen. Het woord stamt af van het Middelnederlands "Rammeken", kaasbord.

Franse term: Ramequin
Duitse term: Ramequinform
Engelse term: Ramekin

Ramequin