Twentse specialiteiten
Twentse specialiteiten; van bakleverworst en bloedworst tot balkenbrij
Twente: de uitgestrekte landerijen tussen Dinkel en Regge, de prachtige boerderijen, de statige landhuizen van de landadel en de herenboeren, de akkers en de velden…
Twentse balkenbrij
Hier werd de balkenbrij geboren: al het (dure) vlees van het varken werd verkocht aan de slager of als belasting afgedragen aan de landeigenaar, de speklappen werden gezouten of gerookt en bewaard voor eigen consumptie, de rest werd vermalen met boekweit en in een vierkante vorm geperst: balkenbrij!
Een stukje geschiedenis
Bakbloedworst, ook zo’n armemansproduct dat inmiddels op het menu van menig regionaal sterrenrestaurant prijkt: bedacht en nog steeds volop gemaakt in Twente. Twents Nagelhout (naegelholt), een specialiteit van gedroogd vlees dat vroeger bij de boeren in de woonkeuken, vlak bij de haard, aan een “nagel” (spijker) hing te drogen en te roken, tot het klaar was om aangesneden te worden. Dit gebeurde meestal na de winter, wanneer de levensmiddelenvoorraad van de boerderij begon te slinken.
Geniet van onze eigen gemaakte Twentse specialiteiten
We kunnen een hele waslijst opnoemen van typisch Twentse specialiteiten, zoals onze eigengemaakte humkessoep, bakleverworst…allemaal heerlijke gerechten en producten en die echt de moeite waard zijn om te proberen. Sommige van deze lekkernijen zijn seizoengebonden, dus blijf kijken in deze rubriek! ”Stiefköppe” (stijfkoppen), zo worden de Twentenaren nog wel eens genoemd. Trots en steevast, zo omschrijven ze het zelf het liefst. Hoe het ook zij, van lekker eten weten ze alles af: de Twentse specialiteiten van meerdanvlees.nl zijn dan ook gewoonweg “onmeunig” goed!