Een salade met een grote snavel
De insalata caprese, oftewel “salade van Capri” is vernoemd naar het gelijknamige, betoverend mooie eiland voor de kust van Napels. Hier hielden in vervlogen tijden de groten de aarde in de lente en nazomer kwartier, zoals de Romeinse keizer Tiberius, de Russische schrijver Maksim Gorkij, de Oostenrijkse kunstenaar Oskar Kokoshka, de Engelse toneelschrijver Graham Greene, de Russische revolutionair Vladimir Lenin, de Chileense dichter Pablo Neruda, en ga zo maar door. De salade, die waarschijnlijk oorspronkelijk in Napels is bedacht, is een ode aan al het mooie dat Zuid-Italië te bieden heeft: zon, smaken, kleuren. De kleuren van de insalata caprese, als je een Italiaan vraagt, herinneren aan de Italiaanse vlag, de “tricolore“.
Even een paar dingen rechtzetten: Nederlandse koks en voedselfabrikanten hebben er nog wel eens een handje van om in originele nationale recepten te gaan knoeien. Zo komt men ook in deze prachtige caprese de meest vreemde en soms zeer aanstootgevende “noviteiten” tegen, zoals bijvoorbeeld pesto, tapenade, zwarte olijven, peper, knoflook….. De Italiaanse wikipedia zegt er dit over:
La caprese è un’insalata costituita da pomodoro e mozzarella di bufala campana, tagliate a fette, inoltre condita con olio, sale e basilico. A piacere si può aggiungervi origano.
Lijkt me duidelijk genoeg: tomaat, mozzarella di bufala Campana, basilicum, olijfolie, zout. Oregano als het echt moet. Basta! Wel kun je deze salade natuurlijk op laten gaan in een verzameling van antipasti (antipasto misto), zo’n heerlijk voorgerecht waarmee je in Italië aardig geflest kunt worden: het wordt nog wel eens met bombarie aanbevolen, vaak staat het niet op de kaart en aan het eind blijkt het een vermogen te kosten. Thuis heb je daar geen last van. Dus vooruit maar – een antipasto misto van insalata caprese en petto d’anatra affumicato. Mooi toch?
Een ijskoude Falanghina of Greco di tufo, en dan het liefst op een zonovergoten terrasje met uitzicht over de Baai van Napels en de Vesuvius, met, op de achtergrond, een opname van Pavarotti die luidkeels “Te voio bééééénn’ assai, ma tanto tanto béééééne ssai!“(*) inzet. De dag kan niet meer kapot.
(*) Lucio Dalla: Caruso
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Dank u wel! Heel fijn om te horen. Laten we het de supermarkten niet te zwaar aanrekenen. Je zult het maar moeten doen - enorme hoeveelheden verkopen, voor de laagst mogelijke prijs. Gelukkig mogen wij consumenten als u bedienen, die de kiloknaller voorbij zijn en zoeken naar topkwaliteit. Voor die mensen gaan wij op zoek; vaak eisen we eerste keus; regelmatig bieden we meer geld voor de kilo. Vlees hoeft niet elke dag, maar als het dan zover is, dan wel goed vlees. Vinden wij.