Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Apfelstrudel

Apfelstrudel

Bereidingswijze

De Oostenrijkse klassieker

Apfelstrudel (of appelstrudel) is een traditionele Oostenrijkse gebaksoort, die vooral erg populair is in Wenen. Apfelstrudel bestaat uit zeer dun deeg, plakjes appel en rozijnen. Het was oorspronkelijk een gerecht voor arme mensen. De apfelstrudel is gebaseerd op het Oosterse gerecht ‘baklava’ en vond vanuit Turkije zijn weg naar het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. In Hongarije heet de Apfelstrudel almásrétes. Strudel wordt gemaakt van een elastisch, zeer dun uitgetrokken, deeg. Een eenvoudigere oplossing is een strudel te maken van bladerdeeg maar dat is niet zoals het hoort. In Oostenrijk wordt de authentieke variant ook wel aangeduid met “gezogener Strudel”, oftewel getrokken Strudel.

Stap voor stap

Apfelstrudel
  • Laat de rozijnen weken in de Stroh. Rum kan ook
  • Oven voorverwarmen op 160° C
  • Zeef de bloem
  • Vermeng het met 2 el. olie, het zout en 150 ml lauw water tot een stevig, glad deeg
  • Maak er een bal van en bestrijk deze met olie
  • Bedek met een doek en laat minstens 2 uur rusten bij kamertemperatuur
Apfelstrudel

Maak intussen de vulling:

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen
  • In partjes snijden, daarna in dunne plakjes (kan met een keukenmachine)
  • Besprenkelen met citroensap (dit is ook om het verkleuren tegen te gaan)
  • De geweekte rozijnen toevoegen
Apfelstrudel
  • Het deeg met een roller zo vierkant mogelijk uitrollen
  • Overleggen op een doek
  • Beide handen onder het deeg steken met de palmen naar boven en het deeg langzaam flinterdun uitrekken tot u er als het ware de krant doorheen zou kunnen lezen
  • Het deeg nu insmeren met ongeveer de helft van de gesmolten boter.

Apfelstrudel insmeren

Apfelstrudel

Het paneermeel licht aanbraden in wat boter.

Apfelstrudel
  • Op een strook, ter breedte van de uiteindelijke strudel, de appelsamenstelling aanbrengen
  • Een paar centimeter aan de randen vrijlaten
  • Direct daarnaast het paneermeelmengsel, even breed
  • De korte zijden invouwen
  • Nu de strudel dubbelklappen zodat de vulling en het paneermeel op elkaar komen te liggen. De bedoeling is dat er verder geen deeg in de vulling zit: het resterende deeg moet dus om de strudel heen draaien. Dit zorgt voor het knapperige, bladerdeegachtige effect. Deeg binnenin wordt niet gaar en wordt beschouwd als “not done”. Daarom worden in de regel de uiteinden van de strudel in restaurants niet geserveerd.

Apfelstrudel opvouwen

 

Apfelstrudel

De strudel nu verder oprollen.

Apfelstrudel
  • Bestrijken met de rest van de gesmolten boter
  • Eventueel tijdens het bakken herhalen
  • Met de naad naar beneden op een bakplaat leggen
  • Bakken in 160° C, 35 minuten

 

Apfelstrudel

Serveertip

Snij de strudel in moten en serveer, bestoven met wat poedersuiker en eventueel een vleugje kaneel. Apfelstrudel is het lekkerst met crème Anglaise. Klik hier voor het recept.

Apfelstrudel…iets voor uw Valentijnsdag?

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Zeer verzorgd
Zeer verzorgd ingepakt en het vlees was van hoge kwaliteit, zeker voor herhaling vatbaar
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Amsterdam
10
Helemaal perfect!
Het was de eerste keer dat ik vlees bestelde op internet. Ivm temperatuur vond ik dat wel spannend. Maar dit was zo perfect ingepakt en gekoeld dat ik daar geen twijfel over heb dat het koel genoeg is gebleven.
Reactie bekijken
Onze reactie

The proof of the pudding is in the tasting! Blij dat we u hebben kunnen overtuigen! Inderdaad, onze piepschuimen dozen zijn speciaal ontwikkeld om gedurende 48 de temperatuur van uw koelkast na te bootsen. Meer dan genoeg tijd om uw bestelling koel bij u aan de deur te krijgen, dus.

- Marknesse
10
Excellent
Goede producten, goed verpakt. Till next time
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Wat een feest! Dank voor uw reactie en inderdaad, graag tot spoedig!

- Utrecht
10
Goede producten en top service
Meerdanvlees heeft een uitgebreid assortiment en kan snel leveren. Ook fijn dat je zelf je leverdatum kan kiezen. Je wordt ook goed op de hoogte gehouden van de voortgang van de order. En de kwaliteit van de producten is natuurlijk goed.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- WAALWIJK
10
Alles volgens afspraak
Correct
Reactie bekijken
Onze reactie

Een tien! Dank u wel hoor!

- Enter
10
Altijd goede kwaliteit
Op tijd bezorgd en goede kwaliteit
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze hoogst mogelijke score!

- Opmeer
9
Mooi vlees
Goed kwaliteit vlees. Snel geleverd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!

- Putten
10
Uitstekend, snelle levering
Het juiste product die ik wou hebben gekregen. Super!
Reactie bekijken
Onze reactie

Thank you veru much for your kind words!

- Groningen
9.2
3622 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10