Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Artisjokken op zijn Romeins

Artisjokken op zijn Romeins

Bereidingswijze

Carciofi alla Romana

Artisjokken worden in Midden- en Zuid-Italië veel gegeten, vooral in de koudere maanden (november-april). Ze zijn een zeer welkom bestanddeel in de traditionele Joodse keuken van Rome. In het oude centrum van de stad kan men nog tavernen vinden waar de “Carciofo alla Giudia” wordt geserveerd. Een tafel bespreken is wel aan te raden: deze pittoreske restaurants in het stadsdeel dat nog steeds “Il ghetto” wordt genoemd zijn doorgaans zeer klein en razend populair.

Ook in Frankrijk worden artisjokken zeer op prijs gesteld. Daar eet men doorgaans een veel grote variant, die ook op een andere manier wordt bereid. Klik hier voor het recept.

Bereiding:

  • Zoek mooie kleine artisjokken uit met een diameter van niet meer dan 8-10 cm.
  • Snij de punt eraf, verwijder de stugge, lelijke bladeren.
  • Snij de steel op 4 cm af en schil deze met een dunschiller. D
  • ruk de bladeren vanuit het midden uit elkaar en verwijder het hart van de artisjok (dat eruit ziet als haren), eventueel met behulp van een lepeltje.
  • Leg, zodra u er een afhebt, de artisjok direct in een bak met water en citroensap (sap van 1 citroen op 2 liter is voldoende) om oxidatie tegen te gaan (artisjokken bevatten veel ijzer en hebben de neiging snel zwart uit te slaan).
  • Laat ook de laatste artisjok een paar minuten bijkomen in het zure water en hak ondertussen de kruiden en de knoflook fijn.
  • Voeg paneermeel en een scheutje olie toe en vermeng het geheel goed.
  • Vul de artisjokken met het kruidenmengsel.
  • Strooi wat zout over de buitenkant van de artisjokken.
  • Doe de rest van de olie in een pan en zet, op matig tot hoog vuur, de artisjokken op de kop in de pan. Braad ze ongeveer 2 minuten aan. Voeg dan water toe tot de knoppen van de artisjokken half onder water staan.
  • Sluit af met een deksel en stoof op zacht tot matig vuur.
  • Na 30 minuten zijn de artisjokken gaar. Dit kunt u controleren door er met een vork in te prikken.

Serveertip:
Serveer de artisjokken warm of koud met het sap dat overgebleven is in de pan.

Wijntip:
Door de enorme hoeveelheid ijzer in deze groente is er geen rode wijn die hier tegenaan kan. Een witte dus. Een Italiaanse is wel op zijn plaats, en dan het liefst van gemiddelde body, misschien wel uit Lazio. Een mooie Cerveteri, een Capena, een Frascati.

Carciofo Romana ingredienti

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

 

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht vegetarisch
Vegetarische gevulde paprika
Hoofdgerecht vegetarisch
Tomaten, gevuld met rijst
Hoofdgerecht vegetarisch
Raapstelen en pastinaak
Hoofdgerecht vegetarisch
Artisjok op zijn Frans
Hoofdgerecht vegetarisch
Ratatouile
Hoofdgerecht vegetarisch
Vegetarische cassavestoofschotel
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van ons vleesabonnement

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij een ambachtelijke slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd?

10
Goed vlees, netjes verpakt
We bestellen er al een aantal jaren, voornamelijk voor de feestdagen.Smaakt goed, netjes verpakt, keuze in hoeveel gram
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! Met een recensie als de uwe is het toch elke dag feest? Dus wat ons betreft: nog vaker bestellen dan maar!:)

- Raalte
10
Altijd prima vlees
Altijd prima vlees.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Namens ons hele team ontzettend bedankt!

- ZAANDAM
10
Afgeleverd op tijd en juiste temperatuur.
Mooie kwaliteit van vlees. Lekker genoten van de bbq.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

"Afgeleverd op tijd", da's een compliment aan het adres van PostNL. We geven het graag door. Heel hartelijk dank voor uw hoge waardering!

- Emmeloord
9
Goed vlees en netjes volgens afspraak geleverd
Goed vlees makkelijk te bestellen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw mooie cijfer!

- Rijssen
10
Heerlijk vlees,en aardige mensen die er werken snelle reactie als je mailtje stuurt.
Fijne ervaring vriendelijke mensen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Nijmegen
10
Super service / top vlees
Super service ! Alleen nooit weer via post.nl laten verzenden ! Drama !! Kregen 1e bestelling pas een week later ! Maar Bolscher heeft [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!! Wij hebben vooralsnog 2 verzendopties: zelf afhalen en verzenden via PostNL. PostNL is uitermate betrouwbaar en heeft een succesratio van 98% met ons. En als het dan eens fout gaat, bij extreme drukte bijvoorbeeld, zorgen wij ervoor dat de klant daar minimaal last van heeft: wij zorgen voor een terugbetaling, verzenden gratis een nieuwe bestelling of regelen alternatief vervoer. Dat laatste kan echter alleen in uitzondelijke gevallen en in de buurt van Enschede.De collega's van Thijs:)

- Enter
10
Goed opgelost
Vlees te laat gekregen.Fout post nl. Geld terug.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien!! Dank u wel!

- Hoogland
9
Zeer goed
Gewoon als gewoonlijk, super.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Heel hartelijk dank!

- Nijverdal
10
The place to be
Een geweldige service waarbij de producten perfect gekoeld verpakt bij je thuis aankomen. Voor mij geen andere meer voor feestdagen, BBQ en wat nog meer.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!

- Amsterdam
9.2
2901 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10