Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Bereidingswijze

Zelf maken is het lekkerst!

Sauce béarnaise is een volwaardige dochter van één van de vijf “Sauces mères”, moedersauzen van de Franse klassieke keuken, namelijk van de hollandaisesaus. Het is een emulsie, net als mayonaise, maar in dit geval warm. Bearnaise stamt uit de 19e eeuw. Het beroemdste recept is van de grondlegger van de traditionele Franse keuken, Auguste Escoffier. Bearnaise, vernoemd naar de Franse streek Béarn, is de reisgezel van allerlei gebakken en gegrild vlees. en ook erg lekker bij sommige vissoorten en bij witte asperges. De saus maken is de eerste keer even wennen, maar echt moeilijk is het niet. Wel moeten, zoals altijd het geval is bij emulsies, bepaalde zaken in de gaten worden gehouden:

  • De bestanddelen moeten juist verdeeld zijn en zuiver zijn (geen restjes van andere dingen bevatten)
  • de temperatuur (niet te hoog, niet te laag)
  • schone werkinstrumenten

Stap voor stap

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Gastrique maken

Rits de kervel en de dragon (de blaadjes van de stelen halen). Hak de stelen grof. Hak de blaadjes apart fijn en bewaar. Giet de azijn en de wijn in een pannetje, voeg de licht gekneusde peperkorrels en kruidenstelen toe, evenals de “brunoise” gesneden sjalotten. 

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Reduceren à sec

Laat de vloeistof bijna geheel verdampen. (Reduction à sec).

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Doof de warmtebron. Voeg nu evenveel eetlepels water toe als u eidooiers heeft. Vermeng het water met de gereduceerde gastrique.

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Stap 4

Zeef het vocht door een zeef in een kom.

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Stap 6

Splits de eieren. Zorg voor een zo schoon mogelijke dooier. Gooi de eiwitten niet weg, daar is nog van alles mee te maken!

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Zet de kom “au bain-marie” op het vuur (in een pan met net niet kokend water).

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Klop de eidooiers op tot een sabayon. Let goed op de temperatuur van de bol!! Als deze ook maar iets te warm wordt, slaat de saus om en gaat het ei stollen. De sabayon moet luchtig zijn en de garde moet duidelijke strepen achterlaten.

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Voeg nu heel voorzichtig de eerste paar druppels gesmolten boter toe, net als u zou doen met de eerste druppels olie bij het maken van mayonaise. Dit is het moment waarop de saus kan gaan schiften, dus blijf goed kijken wat u doet! Blijf met de garde rustige 8-vormige lussen te trekken over de bodem van de bol terwijl u voelt hoe de saus begint te binden.

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)
  • Voeg nu steeds weer boter toe tot deze volledig in de emulsie is opgenomen.
  • Breng op smaak met zout en een paar druppels citroensap indien gewenst.

 

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)
  • Voeg de gehakte kervel en dragon toe.
  • Houd de saus lauwwarm als u hem niet meteen serveert. Te warm betekent weer dat hij kan gaan stollen. In tegenstelling tot “moeder” hollandaisesaus vindt bearnaise het niet fijn om lang warm gehouden te worden. De smaakstoffen van de dragon zijn thermolabiel zoals dat heet, oftewel – verliezen hun eigenschappen bij (langdurige) verhitting.

 HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Basisrecept
Korstdeeg
Basisrecept
Deeg voor Flammkuchen
Basisrecept
Engelse custardsaus
Basisrecept Saus Frans Mediterraans Provençaals
Aïoli
Basisrecept
Ravigote
Basisrecept
Kalfsbouillon
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Geweldig
Heel mooi vlees. Super goed verpakt. Snelle levering. Ga zo door!!
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Hardenberg
9
Snel en kwaliteit
Vlees die niet makkelijk verkrijgbaar is, is bij jullie aanwezig en snel geleverd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!! Gaaf hè? Dat heb je nou als je geboren bent als horecaslager!:) Met ons kunt u alle kanten op - van kipsateetje tot zwezerik, van verse worst tot tomahawk steak! Soms moet u wel wat meer tegelijk kopen - kleine porties is nog steeds een uitdaging. Maar...we leveren 95% vers gekoeld dus het kan thuis zó de diepvries in!

- Almere
10
Geweldig
Het is zooooo lekker,ook de kruiden ook erop zitten.
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie!

- Nijmegen
9
Alleen top geregeld
Super verpakt en super mooi vlees tot de volgende x
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze TOPSCORE!

- Annapaulowna
7
Vlees ziet er goed uit, maar veel plastic verpakkings materiaal
Het bestelde ziet er super uit !! Maar wat gebruiken jullie veel plastic/Tempex. Vlees in plastic vaccuum zal niet anders kunnen, maar grote tempex doos met plastic koel elementen heb ik al even niet gezien. Had liever gezien dat het verpakkingsmateriaal incl koelelementen van karton/papier zouden zijn ! Dit vind ik wel een gemiste kans in deze tijd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw bericht. Fijn dat u met ons meedenkt! We hebben in de 13 jaar dat we op de markt zijn alle verpakkingsmaterialen getest die we konden verzinnen. Hennep, karton, papier, schapenwol - om er maar een paar te noemen. Om allerlei redenen zijn we voorlopig bij EPS gebleven - die redenen kunnen variëren van kosten (die we door moeten berekenen aan u, de consument), isolatiewaarde maar ook duurzaamheid - onze EPS dozen worden 100% gerecycled voor het vervaardigen van licht beton (zoals gebruikt wordt voor de bouw van parkeergarages bijvoorbeeld). Wel hebben we geïnvesteerd in LIVING PACKETS, een Frans bedrijf dat op de markt komt met herbruikbare EPS dozen die 1000 keer meegaan en voorzien zijn van een LCD scherm in plaats van een papieren etiket (geen papierverspilling) en een GPS-tracker. U kunt het zien als een gasfles - u mag hem gebruiken en zelf ook hergebruiken om dingen te versturen. Levert u hem in, dan krijgt u statiegeld terug. Het wachten is op de introductie van dit revolutionaire idee in Nederland. Het plastic van de koelelementen is ook 100% recyclebaar en de koelelementen (die water bevatten) mogen in de oranje Kliko. "Papieren" koelelementen die men nog wel eens tegenkomt zijn jammer genoeg niet van papier. De lining is ook van plastic (anders zouden ze lekken) en die elementen zijn veel moeilijker te recyclen door de combinatie van plastic binnenin en een "duurzaam" velletje aan de buitenkant...

- Oosterhout
9
Snelle levering
Veel keuze voor de BBQ en voor een redelijke prijs.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!

- Deventer
9
Ruime keus, uitstekende kwaliteit!
Bijzonder goed vlees, snel en goed gekoeld bezorgd!
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!

- Den Haag
10
Zeer goed, top
Zeer goed en netjes geregeld De volgende dag al, was snel dus
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw tien! Zo is et maar net: vóór 12.00 besteld? De volgende werkdag al in huis.

- Uden
9.2
3560 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10