Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Bereidingswijze

Zelf maken is het lekkerst!

Sauce béarnaise is een volwaardige dochter van één van de vijf “Sauces mères”, moedersauzen van de Franse klassieke keuken, namelijk van de hollandaisesaus. Het is een emulsie, net als mayonaise, maar in dit geval warm. Bearnaise stamt uit de 19e eeuw. Het beroemdste recept is van de grondlegger van de traditionele Franse keuken, Auguste Escoffier. Bearnaise, vernoemd naar de Franse streek Béarn, is de reisgezel van allerlei gebakken en gegrild vlees. en ook erg lekker bij sommige vissoorten en bij witte asperges. De saus maken is de eerste keer even wennen, maar echt moeilijk is het niet. Wel moeten, zoals altijd het geval is bij emulsies, bepaalde zaken in de gaten worden gehouden:

  • De bestanddelen moeten juist verdeeld zijn en zuiver zijn (geen restjes van andere dingen bevatten)
  • de temperatuur (niet te hoog, niet te laag)
  • schone werkinstrumenten

Stap voor stap

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Gastrique maken

Rits de kervel en de dragon (de blaadjes van de stelen halen). Hak de stelen grof. Hak de blaadjes apart fijn en bewaar. Giet de azijn en de wijn in een pannetje, voeg de licht gekneusde peperkorrels en kruidenstelen toe, evenals de “brunoise” gesneden sjalotten. 

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Reduceren à sec

Laat de vloeistof bijna geheel verdampen. (Reduction à sec).

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Doof de warmtebron. Voeg nu evenveel eetlepels water toe als u eidooiers heeft. Vermeng het water met de gereduceerde gastrique.

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Stap 4

Zeef het vocht door een zeef in een kom.

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Stap 6

Splits de eieren. Zorg voor een zo schoon mogelijke dooier. Gooi de eiwitten niet weg, daar is nog van alles mee te maken!

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Zet de kom “au bain-marie” op het vuur (in een pan met net niet kokend water).

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Klop de eidooiers op tot een sabayon. Let goed op de temperatuur van de bol!! Als deze ook maar iets te warm wordt, slaat de saus om en gaat het ei stollen. De sabayon moet luchtig zijn en de garde moet duidelijke strepen achterlaten.

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)

Voeg nu heel voorzichtig de eerste paar druppels gesmolten boter toe, net als u zou doen met de eerste druppels olie bij het maken van mayonaise. Dit is het moment waarop de saus kan gaan schiften, dus blijf goed kijken wat u doet! Blijf met de garde rustige 8-vormige lussen te trekken over de bodem van de bol terwijl u voelt hoe de saus begint te binden.

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)
  • Voeg nu steeds weer boter toe tot deze volledig in de emulsie is opgenomen.
  • Breng op smaak met zout en een paar druppels citroensap indien gewenst.

 

Bearnaisesaus (Sauce béarnaise)
  • Voeg de gehakte kervel en dragon toe.
  • Houd de saus lauwwarm als u hem niet meteen serveert. Te warm betekent weer dat hij kan gaan stollen. In tegenstelling tot “moeder” hollandaisesaus vindt bearnaise het niet fijn om lang warm gehouden te worden. De smaakstoffen van de dragon zijn thermolabiel zoals dat heet, oftewel – verliezen hun eigenschappen bij (langdurige) verhitting.

 HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Basisrecept
Korstdeeg
Basisrecept
Deeg voor Flammkuchen
Basisrecept
Engelse custardsaus
Basisrecept Saus Frans Mediterraans Provençaals
Aïoli
Basisrecept
Ravigote
Basisrecept
Kalfsbouillon
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Bestelling netjes afgeleverd
Netjes in koelbox geleverd op afgesproken dag
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! Weer een tien!

- Den helder
10
Snelle levering
De bestelling werd snel geleverd. Het vlees zat in een koeldoos met koelelementen erbij. Al met al voor herhaling vatbaar
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We zitten klaar voor uw volgende bestelling!

- Eindhoven
10
Mooi stukje vlees
Prachtig mooi stukje vlees afgeleverd in een nette koelbox met een aantal koelelementen er bij in. Dat wordt weer smullen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een topscore. Zijn we enorm blij mee, dank u wel!

- Beuningen
10
Heel goed
Bestelling goed verpakt en netjes geleverd en kwaliteit is ook heel goed
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel erg bedankt. Weer een tien!

- Volendam
10
Wederom heel goed!
Wederom een prima levering met kwalitatief goed vlees. Prima spul!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor deze megascore!

- Soest
10
Verzorging: Hartstikke goed
Smaak weet ik nog niet. Zijn vrijdagavond de beurt.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We vertrouwen erop dat u de smaal minstens zo goed zal bevallen als de afhandeling!

- Gouda
10
Meer dan tevreden
Lekker vlees goed op tijd bezorgd en heel netjes verpakt dit was de tweede keer dat ik besteld heb en ben heel tevreden
Reactie bekijken
Onze reactie

Hartelijk dank voor deze maximum score!

- Zwolle
10
Uitstekend
Uitstekend
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Alphen a/d rijn
9.2
3516 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10