Beef Wellington is een gerecht van ossenhaas, parmaham en duxelles (fijngehakte paddenstoelen met diverse kruiden). In het eerste recept werd ook ganzenlever toegevoegd. Het vlees wordt in bladerdeeg verpakt en gegaard in de oven. Oorspronkelijk moest het bladerdeeg eigenlijk alleen dienen om het vocht niet uit het pakketje te laten verdwijnen, terwijl de duxelles puur een smaakmaker was die voor het serveren van het vlees werd afgehaald. Pas later bedacht men dat die paddestoelen en dat korstje hartstikke lekker zijn. Ach ja, de culinaire wereld zit vol verrassingen. Waarom het gerecht de naam draagt van de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley, is eveneens een raadsel. Dit recept voor de Beef Wellington is voor vier personen.
Voor dit recept heb je nogal wat dingen nodig om dit gerecht goed te bereiden. Het is handig als je dit voordat je begint allemaal al klaar legt, dit werkt wat makkelijker en een stuk sneller.
Laat de ossenhaas voor de Beef Wellington op kamertemperatuur komen en kruid met de vleeskruiden. |
Smelt 50 gram boter in een pan en schroei het vlees rondom dicht op hoog vuur. |
Haal de ossenhaas uit de pan en koel terug in de koelkast, minstens een kwartier. |
Maak de gemengde paddenstoelen schoon en hak ze middelgrof in de hakmolen of met de hand. |
Dit is het ideale resultaat. |
Snipper de sjalot fijn. Pers of hak de knoflook fijn. Hak de peterselie fijn. |
Smelt 50 gram boter in een pan en stoof de sjalotten en de knoflook op een zacht tot matig vuurtje tot ze glazig worden. |
Voeg de paddenstoelen toe en laat meestoven. Als de paddestoelen vocht loslaten, dit volledig laten verdampen. |
Haal van het vuur wanneer de paddenstoelen gaar zijn en voeg de gehakte peterselie toe. Vermeng en breng de duxelles op smaak met wat zout. Houd apart in de koelkast. |
Leg de prosciutto dakpansgewijs op een ruim stuk huishoudfolie. |
Smeer de duxelles gelijkmatig over de ham uit en leg het vlees daarop. |
Rol het geheel strak in de folie door de uiteinden tegengestelde richtingen op te draaien, net als een snoepje. Knoop de uiteinden vast en leg de rol in de koelkast. |
Verwarm de oven voor tot 200 graden. |
Splits een ei. |
Rol het bladerdeeg uit op bakpapier. Haal het vlees uit de folie. |
Rol het bladerdeeg met de duxelles er strak omheen. Laat het deeg ongeveer 5 cm overlappen. Leg de rol met de naad naar beneden op het bakpapier. Draai de uiteinden voorzichtig dicht zodat straks zo weinig mogelijk vocht kan ontsnappen. Vouw de flappen niet onder het vlees, want dan wordt het deeg niet gaar. |
Klop de eidooier los met 1/2 tl. water. |
Bestrijk hiermee het deeg |
![]() Plaats de Beef Wellington in de oven en bak 40 minuten. |
![]() Haal uit de oven, laat even rusten |
![]() Snijd de rol in plakken. De Beef Wellington is klaar om te serveren. |
Gaat u Beef Wellington maken voor uw(kerst)diner? Bestel dan alle ingrediënten in één keer bij Meerdanvlees.nl! Bekijk hiervoor onze Beef Wellington box!
Marchand-de-vin-saus is erg lekker bij dit recept voor Beef Wellington. Meer weten over Marchand-de-vin-saus? Klik hier voor het recept.
Dit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.