Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Bereidingswijze

Een aanval op de gevestigde orde

Pastinaak? Ja, pastinaak ja. Weer eens wat anders! Waarom zou je daar geen stamppot mee kunnen maken? En het is nog gezonder dan aardappel ook! Trouwens, wist u dat pastinaak veel langer bestaat in Nederland dan aardappel? Ja hoor! Pastinaak komt van origine uit de Oude Wereld, terwijl aardappel zijn intrede pas deed na de ontdekking van Amerika. Zelfs de Spanjaarden schijnen de avond voor het Leids Ontzet hun hutspot te hebben gemaakt met pastinaak.

Zoeter
Stamppot boerenkool met pastinaak in plaats van aardappel is een stuk zoeter dan de “gewone”. Dat is een kwestie van wennen of een kwestie van omgaan met goede mosterd. In het recept heb ik een paar eetlepels toegevoegd, naar smaak kan daarmee worden gevarieerd. 

Verse worst in plaats van rookworst
Toen ik het ophad, dacht ik “ja, lekker met rookworst, maar met verse worst waarschijnlijk ook niet te versmaden. Krijg je ook meer jus, wordt het geheel nog hartiger.” Dus vandaar de verse worst in de ingrediëntenlijst.

Moeilijk doen
Vandaag eens een recept “right from the bottom”. We beginnen met rauwe, verse, ongeritste boerenkool. Voor mensen met weinig tijd (of affiniteit met koken): sla de eerste paar slagen over en begin gerust met gesneden boerenkool uit de supermarkt!

Gesneden boerenkool

Stap voor stap

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Boerenkool ritsen, wassen en afgieten

Als u begint met verse boerenkool van het land, rits deze dan door de bladeren van boven naar beneden met een bijna dichtgeknepen vuist te ontdoen van het zachte groen, zodat alleen de harde nerven overblijven. Doe het zachte groen in een bak met koud water en was de boerenkool een aantal keren heel zorgvuldig om al het zand en een enkel verdwaald slakje te verwijderen.  Giet de boerenkool vervolgens af in een vergiet en laat uitlekken.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Pastinaak schillen...

Schil de pastinaak en snij de “kontjes” eraf.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

...en snijden

Snij de pastinaak in min of meer gelijke delen.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Boerenkool...

Als dat klaar is gaan we de boerenkool te lijf.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

....snijden

Eerst met een goed mes.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

...en hakken

Dan met een mezzaluna of hakbijltje. Zorg dat alles mooi klein en ongeveer gelijk van maat is.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

In de pan

Zet de gehakte boerenkool op een matig vuurtje in een faitout of een cocotte en voeg 2-3 eetlepels water toe…

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Senza sale non c'è mare

…en wat zout.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Stoven

Deksel op de pan en 10 minuten zacht laten stoven. Opletten dat het water niet verdampt en de boel gaat aanbranden.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

De pastinaak

Nu de pastinaak erbij doen en deksel weer sluiten. 15-20 minuten laten garen.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

De worst erin

De laatste 5-6 minuten de worst meeverwarmen in dezelfde pan. Deze hoeft alleen maar op temperatuur te komen.

Verse worst
Gaat u voor de verse worst, maak deze dan apart klaar: Eerst even wellen: Vul een pan met heet water. Doe de verse worst in de pan en breng tegen de kook aan. Hierna de worst uit laten lekken en vervolgens 5 minuten in boter aan beide zijden bakken. Boter afblussen met een half kopje water en op een zacht vuurtje nog 10 minuten garen.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

...en weer d'r uit

Als de pastinaak mooi gaar is kunnen we gaan stampen. Eerst een keer grof,

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Klont boter

…dan fijner, met wat roomboter en de mosterd, tot een mooi geheel is verkregen. Proeven en op smaak brengen met zout en eventueel meer mosterd. Klaar!

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

6
teleurstellende ervaring
Wij kopen al enkele jaren vlees bij MdV en altijd tevreden over de kwaliteit en de verzending. De laatste keer hebben wij o.a slavinken besteld van 120 gram en zonder enige communicatie andere slavinken ontvangen van 100 gram. Hierover een mail verstuurd en kreeg toen een tegoedbon van € 0,30 die een maand geldig was terwijl ik alleen had gevraagd naar het verschil in besteld en geleverd. Klantenservice is gewoon knudde, de biefstukken zijn oke.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Schrama. Dank voor uw beoordeling! U heeft ons attent gemaakt op een gewichtsverschil van 20 gram bij 5 slavinken. Wij hebben u onze excuses aangeboden en uitgelegd dat dit artikel inderdaad heel iets minder is gaan wegen omdat we zijn overgestapt op een nieuwe versie van dit product. We maken deze slavinken tegenwoordig helemaal zelf (en dus anders) en kopen ze niet meer kant-en-klaar in. Deze overstap heeft plaatsgevonden tussen de dag dat u heeft besteld en de dag dat we hebben geleverd. De kwaliteit van het artikel is er enorm op vooruit gegaan. U heeft volkomen gelijk - we hadden u moeten waarschuwen dat we u een heel iets lichter artikel zouden afsturen, te meer omdat dit artikel 6 cent per stuk goedkoper is. Dit was erbij in geschoten. Excuses daarvoor! We hebben onmiddellijk het verschil (dertig eurocent) vergoed Omdat u vaker bij ons besteld had hebben we dit verschil in een korting van 30 cent "gegoten". Een terugbetaling op uw rekening van 30 cent kost ons bedrijf ongeveer 1,5 Euro en dat leek ons, aangezien u terugkerende klant bent, een onverantwoorde optie. U heeft contact opgenomen met ons bedrijf via e-mail en heeft ons laten weten dat u niet tevreden was met de geboden uitleg. Ondanks de nogal cynische toon van uw e-mail (want, geloof het niet, ook wij zijn mensen) hebben we u netjes per ommegaande gevraagd aan te geven waar u zich niet in kon vinden. Uw antwoord was dat u hier verder niet over wilde corresponderen. Nu schrijft u deze negatieve recensie. De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken (en dat doen we echt niet vaak) is dat u, door ons niet de kans te geven uw "probleem" op te lossen, blijk geeft van het feit meer genoegen te halen uit het toebrengen van reputatieschade aan ons bedrijf dan aan het oplossen van dit voorval en het onderhouden van een vriendelijke en professionele verstandhouding met uw leverancier. En dat allemaal over dertig cent. Jammer. Jammer ook dat u onze biefstukken "oke" noemt. Dat zijn ze namelijk niet. Ze zijn fantastisch. Al zeggen we het zelf. Vr. groet, Klantenservice.

- Hazerswoude-Dorp
2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
9.2
2924 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10