Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Bereidingswijze

Een aanval op de gevestigde orde

Pastinaak? Ja, pastinaak ja. Weer eens wat anders! Waarom zou je daar geen stamppot mee kunnen maken? En het is nog gezonder dan aardappel ook! Trouwens, wist u dat pastinaak veel langer bestaat in Nederland dan aardappel? Ja hoor! Pastinaak komt van origine uit de Oude Wereld, terwijl aardappel zijn intrede pas deed na de ontdekking van Amerika. Zelfs de Spanjaarden schijnen de avond voor het Leids Ontzet hun hutspot te hebben gemaakt met pastinaak.

Zoeter
Stamppot boerenkool met pastinaak in plaats van aardappel is een stuk zoeter dan de “gewone”. Dat is een kwestie van wennen of een kwestie van omgaan met goede mosterd. In het recept heb ik een paar eetlepels toegevoegd, naar smaak kan daarmee worden gevarieerd. 

Verse worst in plaats van rookworst
Toen ik het ophad, dacht ik “ja, lekker met rookworst, maar met verse worst waarschijnlijk ook niet te versmaden. Krijg je ook meer jus, wordt het geheel nog hartiger.” Dus vandaar de verse worst in de ingrediëntenlijst.

Moeilijk doen
Vandaag eens een recept “right from the bottom”. We beginnen met rauwe, verse, ongeritste boerenkool. Voor mensen met weinig tijd (of affiniteit met koken): sla de eerste paar slagen over en begin gerust met gesneden boerenkool uit de supermarkt!

Gesneden boerenkool

Stap voor stap

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Boerenkool ritsen, wassen en afgieten

Als u begint met verse boerenkool van het land, rits deze dan door de bladeren van boven naar beneden met een bijna dichtgeknepen vuist te ontdoen van het zachte groen, zodat alleen de harde nerven overblijven. Doe het zachte groen in een bak met koud water en was de boerenkool een aantal keren heel zorgvuldig om al het zand en een enkel verdwaald slakje te verwijderen.  Giet de boerenkool vervolgens af in een vergiet en laat uitlekken.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Pastinaak schillen...

Schil de pastinaak en snij de “kontjes” eraf.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

...en snijden

Snij de pastinaak in min of meer gelijke delen.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Boerenkool...

Als dat klaar is gaan we de boerenkool te lijf.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

....snijden

Eerst met een goed mes.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

...en hakken

Dan met een mezzaluna of hakbijltje. Zorg dat alles mooi klein en ongeveer gelijk van maat is.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

In de pan

Zet de gehakte boerenkool op een matig vuurtje in een faitout of een cocotte en voeg 2-3 eetlepels water toe…

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Senza sale non c'è mare

…en wat zout.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Stoven

Deksel op de pan en 10 minuten zacht laten stoven. Opletten dat het water niet verdampt en de boel gaat aanbranden.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

De pastinaak

Nu de pastinaak erbij doen en deksel weer sluiten. 15-20 minuten laten garen.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

De worst erin

De laatste 5-6 minuten de worst meeverwarmen in dezelfde pan. Deze hoeft alleen maar op temperatuur te komen.

Verse worst
Gaat u voor de verse worst, maak deze dan apart klaar: Eerst even wellen: Vul een pan met heet water. Doe de verse worst in de pan en breng tegen de kook aan. Hierna de worst uit laten lekken en vervolgens 5 minuten in boter aan beide zijden bakken. Boter afblussen met een half kopje water en op een zacht vuurtje nog 10 minuten garen.

Boerenkoolstamppot met pastinaak

...en weer d'r uit

Als de pastinaak mooi gaar is kunnen we gaan stampen. Eerst een keer grof,

Boerenkoolstamppot met pastinaak

Klont boter

…dan fijner, met wat roomboter en de mosterd, tot een mooi geheel is verkregen. Proeven en op smaak brengen met zout en eventueel meer mosterd. Klaar!

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van ons vleesabonnement

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij een ambachtelijke slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd?

10
Service en timing was geweldig,
Het product was keurig verpakt en gekoeld met koelelementen geleverd.Netjes en optijd.Een aanrader
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!

- Willemstad (nb)
10
Heerlijk kalfswang
De eerste keer dat we hier vlees hebben besteld was Kalkoen voor kerst. De kalkoen werd persoonlijk afgeleverd wat heel vriendelijk was. Maar belangrijker, de [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank voor uw uitvoerige feedback! Zo te zien bent u een kenner en zit u niet om een recept verlegen maar toch... Recept voor pulled pork staat hier:https://www.meerdanvlees.nl/recept/real-texas-pulled-pork-uit-de-oven/

- Waalwijk
10
Goed vlees, netjes verpakt
We bestellen er al een aantal jaren, voornamelijk voor de feestdagen.Smaakt goed, netjes verpakt, keuze in hoeveel gram
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! Met een recensie als de uwe is het toch elke dag feest? Dus wat ons betreft: nog vaker bestellen dan maar!:)

- Raalte
10
Altijd prima vlees
Altijd prima vlees.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Namens ons hele team ontzettend bedankt!

- ZAANDAM
10
Afgeleverd op tijd en juiste temperatuur.
Mooie kwaliteit van vlees. Lekker genoten van de bbq.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

"Afgeleverd op tijd", da's een compliment aan het adres van PostNL. We geven het graag door. Heel hartelijk dank voor uw hoge waardering!

- Emmeloord
9
Goed vlees en netjes volgens afspraak geleverd
Goed vlees makkelijk te bestellen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw mooie cijfer!

- Rijssen
10
Heerlijk vlees,en aardige mensen die er werken snelle reactie als je mailtje stuurt.
Fijne ervaring vriendelijke mensen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Nijmegen
10
Super service / top vlees
Super service ! Alleen nooit weer via post.nl laten verzenden ! Drama !! Kregen 1e bestelling pas een week later ! Maar Bolscher heeft [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!! Wij hebben vooralsnog 2 verzendopties: zelf afhalen en verzenden via PostNL. PostNL is uitermate betrouwbaar en heeft een succesratio van 98% met ons. En als het dan eens fout gaat, bij extreme drukte bijvoorbeeld, zorgen wij ervoor dat de klant daar minimaal last van heeft: wij zorgen voor een terugbetaling, verzenden gratis een nieuwe bestelling of regelen alternatief vervoer. Dat laatste kan echter alleen in uitzondelijke gevallen en in de buurt van Enschede.De collega's van Thijs:)

- Enter
10
Goed opgelost
Vlees te laat gekregen.Fout post nl. Geld terug.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien!! Dank u wel!

- Hoogland
9
Zeer goed
Gewoon als gewoonlijk, super.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Heel hartelijk dank!

- Nijverdal
9.2
2903 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10