Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Bœuf bourguignon

Bœuf bourguignon

Bereidingswijze

een Franse slow-cookinglekkernij

Auguste Escoffier, de grondlegger van de Franse keuken,  schreef er aan het begin van de 20ste eeuw dit over(*):
“Staartstuk larderen met in cognac gemarineerde lardons in de richting van de vezels van het vlees. Van tevoren 2 tot 3 uur marineren met de aromaten en de rode wijn die men ook gebruikt in het stoofvocht. Na het stuk goed te hebben afgedroogd, aan alle kanten goed aanbraden; vervolgens de wijn van de marinade toevoegen, kalfsjus en 2 dl espanolesaus per liter. Een bouquet garni en champignonsafsnijdsels toevoegen en in de oven gaar maken. Op tweederde van de stooftijd een andere pan nemen, een garnituur à la bourguignonne toevoegen, de saus over het lees paseren en het geheel zo verder laten garen.”

Zo. Dan weet u dat ook weer. Ondertussen is er heel wat water door de Seine gestroomd en, gelukkig voor u en mij, zijn sommige recepten iets beter te hanteren geworden voor “stervelingen”. Bij deze mijn variant, zonder enige pretentie de grote meester te willen overtreffen, maar met de gedachte dat u anders wellicht zou afhaken… Ook dit recept is niet van de simpelste, u bent sowieso 3 uur druk, maar de blikken van uw tafelgenoten, geloof mij, zijn het waard!

Escoffier

Auguste Escoffier – “Le guide culinaire, aide-mémoire de cuisine pratique”, Parijs 1903

mats eet smakelijk

mats eet smakelijk

Stap voor stap

Bœuf bourguignon

Alles klaar zetten

Verwarm de oven voor op 180℃.  Zorg ervoor dat het spek gesneden is in blokjes en dat uw vlees op kamertemperatuur is. Uw champignons kunt u nu schoonborstelen en snijden in kwarten.

Bœuf bourguignon

Aromatische basis en vlees snijden

Maak de ui en wortels schoon en snij ze in vrij grove stukken. Bent u begonnen met vlees aan 1 stuk, snij het dan nu in blokken van 2,5 x 2,5 x 2,5 cm.

Vlees snijden

Bœuf bourguignon

Vlees aanbraden

Doe een flinke scheut olie in een pan en laat goed op temperatuur komen. Voeg daarna het vlees erbij en braad het aan. Verminder de warmtebron en laat het vlees een minuut of 3 sudderen.

Aanbraden

Bœuf bourguignon

Aroma's erbij

Voeg nu de gesneden wortel en ui toe. Laat onder voortdurend roeren 3-5 minuten sudderen.

Bœuf bourguignon

Binden

Voeg de bloem bij het vlees. Schep daarna een aantal keer goed door elkaar.

Bœuf bourguignon

Wijn en fond erbij

Voeg nu, onder voortdurend scheppen, eerst de wijn toe en vervolgens de kalfsfond (een stevige bouillon kan ook, maar dan liefst wel eentje zonder zout).

Bœuf bourguignon

Knoflook en bouquet

Knijp de knoflook over het mengsel uit (u kunt er ook voor kiezen de knoflook te kneuzen en later weer te verwijderen) en voeg het bouquet garni toe.

In de oven

Sluit de pan af met een deksel (geen kunststof handvatten!!) en stoof het vlees gedurende minstens 2 uur. Roer af en toe goed door om aanbakken te voorkomen.

Bœuf bourguignon

En ondertussen...

U dacht natuurlijk “nu kan ik even aan een slok wijn…”. Nee, hoor, het is nog niet voorbij: zet de uitjes op in wat boter en laat ze aanbruinen. Zet het vuur lager en stoof ze tot ze gaar zijn.

Spekjes blancheren

Gooi de spekblokjes in kokend water en haal ze er na een minuut weer uit. Laat ze uitlekken in een (punt)zeef. Hiermee haalt u overtollig zout uit het spek.

Spekjes uit laten lekken

Bœuf bourguignon

Spekjes bakken

Bak de spekjes in een koekenpan. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat het spekvet achter in de pan.

Bœuf bourguignon

Champignons bakken

Bak in hetzelfde vet de stukjes champignon.

Hoe gaat het met de stoofpot?

Is het vlees gaar? Haal de stukken vlees dan uit het mengsel leg ze in een schone pan. Zeef de rest van het mengsel door een puntzeef of fijne bolzeef, over het vlees heen. Wat in de zeef achterblijft kunt u weggooien. Ik zei niet voor niks kunt u… U kunt het ook bewaren als basis voor, bijvoorbeeld, een heerlijke pastasaus. ’t Is maar een idee.Passeren

Bœuf bourguignon

Samenstellen

Voeg de garnituur (spekjes, champignons en uitjes) bij de saus en het vlees. Breng op smaak met zout en peper.

Samenstellen

Bœuf bourguignon

Serveertip

  • Eerlijk zeggen? Dit gerecht is de tweede dag nog veel lekkerder dan de eerste…. Als u het geduld op kunt brengen, maak het dan ruim van tevoren.
  • Dit gerecht vraagt om aardappelpuree (klik op de link voor het recept)  of een heerlijke gekookte aardappel.

Wijntip

Een robuuste rode wijn is hier het best op zijn plaats. Denk aan een Barolo, een stevige Bourgogne (Chambolle Musigny, Pommard, Givry), een ronde Châteauneuf-du-Pape, iets in die richting. Wij hebben er zelf een Umbrische Montefalco bij gedronken. Gasten waren niet weg te slaan.

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Goede kwaliteit
Fijn dat jullie aanbod hebben in natriumarme producten
Reactie bekijken
Onze reactie

Graag gedaan!

- Rijssen
10
Lekker eten,perfect bezorgd
Perfect!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk dank!

- Groningen
10
Zeer verzorgd
Zeer verzorgd ingepakt en het vlees was van hoge kwaliteit, zeker voor herhaling vatbaar
Reactie bekijken
Onze reactie

En weer een tien! Heel hartelijk bedankt!

- Amsterdam
10
Helemaal perfect!
Het was de eerste keer dat ik vlees bestelde op internet. Ivm temperatuur vond ik dat wel spannend. Maar dit was zo perfect ingepakt en gekoeld dat ik daar geen twijfel over heb dat het koel genoeg is gebleven.
Reactie bekijken
Onze reactie

The proof of the pudding is in the tasting! Blij dat we u hebben kunnen overtuigen! Inderdaad, onze piepschuimen dozen zijn speciaal ontwikkeld om gedurende 48 de temperatuur van uw koelkast na te bootsen. Meer dan genoeg tijd om uw bestelling koel bij u aan de deur te krijgen, dus.

- Marknesse
10
Excellent
Goede producten, goed verpakt. Till next time
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Wat een feest! Dank voor uw reactie en inderdaad, graag tot spoedig!

- Utrecht
10
Goede producten en top service
Meerdanvlees heeft een uitgebreid assortiment en kan snel leveren. Ook fijn dat je zelf je leverdatum kan kiezen. Je wordt ook goed op de hoogte gehouden van de voortgang van de order. En de kwaliteit van de producten is natuurlijk goed.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- WAALWIJK
10
Alles volgens afspraak
Correct
Reactie bekijken
Onze reactie

Een tien! Dank u wel hoor!

- Enter
10
Altijd goede kwaliteit
Op tijd bezorgd en goede kwaliteit
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze hoogst mogelijke score!

- Opmeer
9.2
3624 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10