Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Bœuf bourguignon

Bœuf bourguignon

Bereidingswijze

een Franse slow-cookinglekkernij

Auguste Escoffier, de grondlegger van de Franse keuken,  schreef er aan het begin van de 20ste eeuw dit over(*):
“Staartstuk larderen met in cognac gemarineerde lardons in de richting van de vezels van het vlees. Van tevoren 2 tot 3 uur marineren met de aromaten en de rode wijn die men ook gebruikt in het stoofvocht. Na het stuk goed te hebben afgedroogd, aan alle kanten goed aanbraden; vervolgens de wijn van de marinade toevoegen, kalfsjus en 2 dl espanolesaus per liter. Een bouquet garni en champignonsafsnijdsels toevoegen en in de oven gaar maken. Op tweederde van de stooftijd een andere pan nemen, een garnituur à la bourguignonne toevoegen, de saus over het lees paseren en het geheel zo verder laten garen.”

Zo. Dan weet u dat ook weer. Ondertussen is er heel wat water door de Seine gestroomd en, gelukkig voor u en mij, zijn sommige recepten iets beter te hanteren geworden voor “stervelingen”. Bij deze mijn variant, zonder enige pretentie de grote meester te willen overtreffen, maar met de gedachte dat u anders wellicht zou afhaken… Ook dit recept is niet van de simpelste, u bent sowieso 3 uur druk, maar de blikken van uw tafelgenoten, geloof mij, zijn het waard!

Escoffier

Auguste Escoffier – “Le guide culinaire, aide-mémoire de cuisine pratique”, Parijs 1903

mats eet smakelijk

mats eet smakelijk

Stap voor stap

Bœuf bourguignon

Alles klaar zetten

Verwarm de oven voor op 180℃.  Zorg ervoor dat het spek gesneden is in blokjes en dat uw vlees op kamertemperatuur is. Uw champignons kunt u nu schoonborstelen en snijden in kwarten.

Bœuf bourguignon

Aromatische basis en vlees snijden

Maak de ui en wortels schoon en snij ze in vrij grove stukken. Bent u begonnen met vlees aan 1 stuk, snij het dan nu in blokken van 2,5 x 2,5 x 2,5 cm.

Vlees snijden

Bœuf bourguignon

Vlees aanbraden

Doe een flinke scheut olie in een pan en laat goed op temperatuur komen. Voeg daarna het vlees erbij en braad het aan. Verminder de warmtebron en laat het vlees een minuut of 3 sudderen.

Aanbraden

Bœuf bourguignon

Aroma's erbij

Voeg nu de gesneden wortel en ui toe. Laat onder voortdurend roeren 3-5 minuten sudderen.

Bœuf bourguignon

Binden

Voeg de bloem bij het vlees. Schep daarna een aantal keer goed door elkaar.

Bœuf bourguignon

Wijn en fond erbij

Voeg nu, onder voortdurend scheppen, eerst de wijn toe en vervolgens de kalfsfond (een stevige bouillon kan ook, maar dan liefst wel eentje zonder zout).

Bœuf bourguignon

Knoflook en bouquet

Knijp de knoflook over het mengsel uit (u kunt er ook voor kiezen de knoflook te kneuzen en later weer te verwijderen) en voeg het bouquet garni toe.

Bœuf bourguignon

In de oven

Sluit de pan af met een deksel (geen kunststof handvatten!!) en stoof het vlees gedurende minstens 2 uur. Roer af en toe goed door om aanbakken te voorkomen.

Bœuf bourguignon

En ondertussen...

U dacht natuurlijk “nu kan ik even aan een slok wijn…”. Nee, hoor, het is nog niet voorbij: zet de uitjes op in wat boter en laat ze aanbruinen. Zet het vuur lager en stoof ze tot ze gaar zijn.

Bœuf bourguignon

Spekjes blancheren

Gooi de spekblokjes in kokend water en haal ze er na een minuut weer uit. Laat ze uitlekken in een (punt)zeef. Hiermee haalt u overtollig zout uit het spek.

Spekjes uit laten lekken

Bœuf bourguignon

Spekjes bakken

Bak de spekjes in een koekenpan. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat het spekvet achter in de pan.

Bœuf bourguignon

Champignons bakken

Bak in hetzelfde vet de stukjes champignon.

Bœuf bourguignon

Hoe gaat het met de stoofpot?

Is het vlees gaar? Haal de stukken vlees dan uit het mengsel leg ze in een schone pan. Zeef de rest van het mengsel door een puntzeef of fijne bolzeef, over het vlees heen. Wat in de zeef achterblijft kunt u weggooien. Ik zei niet voor niks kunt u… U kunt het ook bewaren als basis voor, bijvoorbeeld, een heerlijke pastasaus. ’t Is maar een idee.Passeren

Bœuf bourguignon

Samenstellen

Voeg de garnituur (spekjes, champignons en uitjes) bij de saus en het vlees. Breng op smaak met zout en peper.

Samenstellen

Bœuf bourguignon

Serveertip

  • Eerlijk zeggen? Dit gerecht is de tweede dag nog veel lekkerder dan de eerste…. Als u het geduld op kunt brengen, maak het dan ruim van tevoren.
  • Dit gerecht vraagt om aardappelpuree (klik op de link voor het recept)  of een heerlijke gekookte aardappel.
Bœuf bourguignon

Wijntip

Een robuuste rode wijn is hier het best op zijn plaats. Denk aan een Barolo, een stevige Bourgogne (Chambolle Musigny, Pommard, Givry), een ronde Châteauneuf-du-Pape, iets in die richting. Wij hebben er zelf een Umbrische Montefalco bij gedronken. Gasten waren niet weg te slaan.

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

9
Kwaliteit
Snelle en goede bezorging. Was een beetje huiverig gezien de levering niet met een speciale vervoerder werd geleverd. Al met al kwamen de spullen gekoeld en goed verpakt aan. Vraag mij wel af hoe dit te waarborgen valt in de zomer.Groot voordeel en tevens de reden dat ik voor meervlees heb gekozen is dat het niet als diepvries pakket wordt geleverd.Ik wil mijn ossenhaas of ribs direct kunnen bereiden.Voor herhaling vatbaar.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw uitvoerige antwoord! De zomer? Geen enkel probleem. We verhogen op basis van de weersvoorspelling de hoeveelheid koelelementen. Zo simpel is dat:) U heeft helemaal gelijk - diepvries doen we écht alleen als het niet anders kan, zoals bepaalde producten die uit Australië komen of om andere redenen alleen maar diepvries verkrijgbaar zijn. Vers is nou eenmaal het lekkerst en het gemakkelijkst.

- Den Haag
#organization Meerdanvlees.nl
9
smakelijk lekker vlees
echt smakelijk lekker vlees gebruik meer natuurlijke smaak maker bio kruiden , en geen chemische en kunstmatige smaak stoffen en ingespoten met anti biotica in het vlees toevoegen en graag nergens meer in all uw vlees arsortiment geen zout en transvetten meer gebruiken in vlees producten dat is echt ongezond en onsmakelijk en slecht voor de mens in uw online slagerij shoshop hou het echt puur natuur biologisch vlees, ik heb hekel aan nep kunstmatig vlees bah.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw hoge waardering!! U heeft helemaal gelijk: nep is niks. We zijn erg blij met u als jarenlange vaste klant en waarderen het heel erg dat u de moeite heeft genomen even een reactie te plaatsen. Ook aan de telefoon met u kletsen is altijd weer een feestje!Chemische toestanden, daar zijn wij niet van, dat weet u. Zout in onze kant-en-klare producten, dat moet u ons toch maar vergeven, anders houden we de boel niet goed...Graag tot uw volgende bestelling!

- amsterdam centrum
#organization Meerdanvlees.nl
10
Super kwaliteit
Groot assortiment, super kwaliteit, goedverpakt, fijne webshop.Kortom een plezier om te kopen en een feestje om op te eten.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Wijlre
#organization Meerdanvlees.nl
8
GOEDE SERVICE
Alweer een mooie voorraad van alles wat vlees in de vriezer.
Reactie bekijken
Onze reactie

Klant naar ons hart! We hebben producten van hele hoge kwaliteit. Soms denken klanten daarom dat we duurder zijn en alleen maar bij bijzondere gelegenheden op tafel kunnen. Niets is minder waar! We komen met de prijs prima mee en, zeg nou zelf, waarom niet elke dag voor topkwaliteit kiezen? Bovendien - wie een "voorraadje" bestelt komt sowieso goedkoper uit met de bezorgkosten!

- Nijmegen
#organization Meerdanvlees.nl
10
Uitstekend
Lekker vlees en goede service
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel fijn om te horen! Dank voor deze maximale score!

- Appingedam
#organization Meerdanvlees.nl
6
Goede kwaliteit
Goede kwaliteit, ik bestel hier vaker
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We horen graag van u hoe we van uw 6 een 10 kunnen maken!

- Sneek
#organization Meerdanvlees.nl
10
Zoals gewoonlijk : heerlijk vlees en goed verzorgd geleverd.
zie boven
Reactie bekijken
Onze reactie

Topscore! Dank u wel!!

- Utrecht
#organization Meerdanvlees.nl
10
Que experiencia tan agradable.
Het is feest wanneer ik een bestelling bij jullie plaats, een échte verheuging en blijdschap alleen bij het zien van een zorgvuldige, keurige en vooral hygiënische verpakking. Allemaal werk van personen die een goed oog voor details hebben, die precies weten wat de klant(en) van hem verwacht verwacht(en). SUPERRRRRRRRRRR. GOGOGOGOGO. Tremendo. Gracias. Y sigue p'alante.
Reactie bekijken
Onze reactie

Muchísimas gracias por su compra y su amable comentario! Haremos todo lo posible para mantener usted tan satisfecho!

- Oss
#organization Meerdanvlees.nl
9.2
3122 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
#organization Meerdanvlees.nl