een klassieker
Om te beginnen: het recept is niet van Auguste Escoffier, de grote Franse meesterkok, grondlegger van de hedendaagse Franse gastronomie. Hij is wel verantwoordelijk te noemen voor het officieel vermelden van het gerecht in de Franse gastronomie, door het in 1891 op te nemen in zijn standaard werk L’Art Culinaire. Het is echter Russisch en stamt uit de 19e eeuw. Tja, waarom nou Stroganoff? En waarom “bœuf”? We hebben het even uitgezocht:
Het bijvoeglijk naamwoord stroganoff (ook wel stroganov geschreven) is van alles gaan betekenen, maar slaat toch wel vooral op rundvlees, in dunne reepjes gesneden, met roomsaus overgoten. Als u de link hierboven heeft bekeken zult u het met ons eens zijn: iedereen houdt er zo zijn eigen recept op na. Dan doen wij dat dus ook maar. Ons recept is een variant, gebaseerd op een basisrecept van een Nederlandse meesterkok: wijlen Gerard Roetgering, oprichter en mede-eigenaar van vermaarde restaurant Bistro T-Bone in Enter, een van de “geheime” uitvalsplaatsen van Premier Rutte. Een groot kok, een groot mens.
We starten met zacht vlees. Hoewel het originele recept ergens halverwege de evolutie stoofvlees is gaan bevatten, grijpen we terug op de basis: mooi filetvlees. Tournedos dus, of biefstuk, als u van iets meer bite houdt. Op de afbeeldingen ziet u ossenhaaspunten (het onderste gedeelte van de tournedos/ossenhaas). Deze zijn uitermate geschikt voor dit gerecht. Maak een keuze uit de ingrediëntenlijst.
Serveer met gekookte aardappel of aardappelpuree (zie recept).
Dit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij een ambachtelijke slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd?
Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!