Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Bœuf Stroganoff

Bœuf Stroganoff

Bereidingswijze

een klassieker

Om te beginnen: het recept is niet van Auguste Escoffier, de grote Franse meesterkok, grondlegger van de hedendaagse Franse gastronomie. Hij is wel verantwoordelijk te noemen voor het officieel vermelden van het gerecht in de Franse gastronomie, door het  in 1891 op te nemen in zijn standaard werk L’Art Culinaire. Het is echter Russisch en stamt uit de 19e eeuw. Tja, waarom nou Stroganoff? En waarom “bœuf”? We hebben het even uitgezocht:

Lees hier het volledige verslag over de totstandkoming en de oorsprong van de naam van Bœuf Stroganoff

alexander_grigorievich_stroganov

Het bijvoeglijk naamwoord stroganoff (ook wel stroganov geschreven) is van alles gaan betekenen, maar slaat toch wel vooral op rundvlees, in dunne reepjes gesneden, met roomsaus overgoten. Als u de link hierboven heeft bekeken zult u het met ons eens zijn: iedereen houdt er zo zijn eigen recept op na. Dan doen wij dat dus ook maar. Ons recept is een variant, gebaseerd op een basisrecept van een Nederlandse meesterkok: wijlen Gerard Roetgering, oprichter en mede-eigenaar van vermaarde restaurant Bistro T-Bone in Enter, een van de “geheime” uitvalsplaatsen van Premier Rutte. Een groot kok, een groot mens.

Stap voor stap

Bœuf Stroganoff

We starten met zacht vlees. Hoewel het originele recept ergens halverwege de evolutie stoofvlees is gaan bevatten, grijpen we terug op de basis: mooi filetvlees. Tournedos dus, of biefstuk, als u van iets meer bite houdt. Op de afbeeldingen ziet u ossenhaaspunten (het onderste gedeelte van de tournedos/ossenhaas). Deze zijn uitermate geschikt voor dit gerecht. Maak een keuze uit de ingrediëntenlijst. 

  • Snij het spek in kleine blokjes
  • Hak de ui en de knoflook fijn
  • Snij de paprika ook in kleine stukjes
  • Snij de shi-take of champignons in fijne plakjes
Bœuf Stroganoff

Zet de paprikapoeder, de wijn en de wodka klaar.

Bœuf Stroganoff
Bœuf Stroganoff

Laat de geklaarde boter goed heet worden in een koekenpan op hoog vuur en leg de stukken vlees erin.

Bœuf Stroganoff
  • Schroei een kant snel dicht (1 minuutje) en draai het vlees om
  • Schroei het zo aan alle zijden dicht, niet te lang
Bœuf Stroganoff
  • Afhankelijk van de grootte van het stuk vlees dat u heeft gebruikt zal de baktijd variëren. Een kerntemperatuur van zo’n 53 °C is ideaal. Gebruik eventueel een kernthermometer of gebruik de finger test en raadpleeg onze kerntemperaturentabel
  • Haal het vlees uit de pan en laat rusten. Hierdoor trekken alle sappen die “gevlucht” zijn naar de kern voor de hitte aan de rand weer terug naar hun plaats en wordt het vlees door en door sappig
Bœuf Stroganoff
  • Giet de bakboter af
  • Zet de koekenpan weer op het vuur
Bœuf Stroganoff
  • Bak de spekblokjes even aan
  • Voeg de gehakte ui toe en sauteer tot de ui glazig wordt
Bœuf Stroganoff
  • Voeg nu de paddestoelen toe
  • Schep een paar keer goed om
Bœuf Stroganoff
  • Verlaag de warmtebron
  • Laat de stukjes paprika even stoven (2-3 minuutjes)
  • Schep regelmatig om
Bœuf Stroganoff

En nou komt het flamberen!

Giet 40-50ml wodka in het mengsel en…

Bœuf Stroganoff

…steek onmiddellijk aan om de alcohol te laten verdampen en de smaak te behouden.

Bœuf Stroganoff

Sprenkel in de vlammen het paprikapoeder om de korreltjes even een ietwat geblakerde smaak te geven.

Bœuf Stroganoff
  • Deglaceer (blus af) met 70-100ml rode wijn
  • Laat de vloeistof tot de helft indampen
Bœuf Stroganoff
  • Loeg 100-150 ml room toe
  • Laat de saus indikken tot een mooi gebonden massa
Bœuf Stroganoff

Leg het vlees op voorverwarmde borden.

Bœuf Stroganoff

Nappeer met de saus.

Bœuf Stroganoff

Serveertip

Serveer met gekookte aardappel of aardappelpuree (zie recept).

Bœuf Stroganoff

Wijntip

Hier hoort een wijn met postuur bij. Niet te droog, niet te stroef. Een mooie Merlot kan met zijn fruitigheid wonderen doen. Een van de crus uit de Beaujolais zouden mijn voorkeur hebben.

HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Mooi verpakt
Regelmatig besteld. Mooi verpakt en erg goed vlees. Ook de zalm en carpaccio is een aanrader
Reactie bekijken
Onze reactie

WEER EEN TIEN! HEEL HARTELIJK DANK!

- Oldenzaal
10
Super goed vlees en snel levering...Top
Vlees is net verpakt en ruim voldoende gekoeld, snel en op tijd geleverd!
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Deventer
10
top
alles klopt
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien!! Dank!

- enter
10
goed vlees, netjes verpakt, heerlijk gegeten
goed vlees, netjes verpakt, heerlijk gegeten
Reactie bekijken
Onze reactie

Als u geniet, doen wij dat ook! Dank u wel!

- Hengelo
10
Kwalitatief goed vlees en goede levering
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!

- Enschede
10
Mijn bestelling is prima vervoerd en aangekomen
Het vlees was nog goed bevroren ondanks de hitte. Een knap staaltje van jullie inpakafdeling en postNL.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank voor uw recensie. Even ter attentie van anderen die dit lezen: het merendeel van onze producten wordt vers gekoeld verzonden. Slechts enkele producten zijn diepgevroren op het moment van vertrek.

- Bavel
10
Net als altijd helemaal TOP !
Snel, op tijd en goed verzonden
Reactie bekijken
Onze reactie

Zo horen we het graag! Dank u wel en tot een volgende bestelling!

- Vlaardingen
10
Goed en snelals altijd
prima prijs kwalieitverhouding. Heerlijk vlees kan geen supermarkt tegenop. Gekoeld thuisbezorgd.
Reactie bekijken
Onze reactie

En weer een tien! Dank u! Tja, dat is nou eenmaal zo, als je eerste keus hebt op de markt. De kiloknallers willen wij niet hebben, we betalen nét dat tikje meer bieden de producenten een eerlijkere prijs en mogen dan als eerste uitzoeken:)

- Alphen aan den Rijn
9.2
3345 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10