Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Bœuf Stroganoff

Bœuf Stroganoff

Bereidingswijze

een klassieker

Om te beginnen: het recept is niet van Auguste Escoffier, de grote Franse meesterkok, grondlegger van de hedendaagse Franse gastronomie. Hij is wel verantwoordelijk te noemen voor het officieel vermelden van het gerecht in de Franse gastronomie, door het  in 1891 op te nemen in zijn standaard werk L’Art Culinaire. Het is echter Russisch en stamt uit de 19e eeuw. Tja, waarom nou Stroganoff? En waarom “bœuf”? We hebben het even uitgezocht:

Lees hier het volledige verslag over de totstandkoming en de oorsprong van de naam van Bœuf Stroganoff

alexander_grigorievich_stroganov

Het bijvoeglijk naamwoord stroganoff (ook wel stroganov geschreven) is van alles gaan betekenen, maar slaat toch wel vooral op rundvlees, in dunne reepjes gesneden, met roomsaus overgoten. Als u de link hierboven heeft bekeken zult u het met ons eens zijn: iedereen houdt er zo zijn eigen recept op na. Dan doen wij dat dus ook maar. Ons recept is een variant, gebaseerd op een basisrecept van een Nederlandse meesterkok: wijlen Gerard Roetgering, oprichter en mede-eigenaar van vermaarde restaurant Bistro T-Bone in Enter, een van de “geheime” uitvalsplaatsen van Premier Rutte. Een groot kok, een groot mens. 

Stap voor stap

Bœuf Stroganoff

We starten met zacht vlees. Hoewel het originele recept ergens halverwege de evolutie stoofvlees is gaan bevatten, grijpen we terug op de basis: mooi filetvlees. Tournedos dus, of biefstuk, als u van iets meer bite houdt. Op de afbeeldingen ziet u ossenhaaspunten (het onderste gedeelte van de tournedos/ossenhaas). Deze zijn uitermate geschikt voor dit gerecht. Maak een keuze uit de ingrediëntenlijst. 

  • Snij het spek in kleine blokjes
  • Hak de ui en de knoflook fijn
  • Snij de paprika ook in kleine stukjes
  • Snij de shi-take of champignons in fijne plakjes
Bœuf Stroganoff

Zet de paprikapoeder, de wijn en de wodka klaar.

Bœuf Stroganoff
Bœuf Stroganoff

Laat de geklaarde boter goed heet worden in een koekenpan op hoog vuur en leg de stukken vlees erin.

Bœuf Stroganoff
  • Schroei een kant snel dicht (1 minuutje) en draai het vlees om
  • Schroei het zo aan alle zijden dicht, niet te lang
Bœuf Stroganoff
  • Afhankelijk van de grootte van het stuk vlees dat u heeft gebruikt zal de baktijd variëren. Een kerntemperatuur van zo’n 53 °C is ideaal. Gebruik eventueel een kernthermometer of gebruik de finger test en raadpleeg onze kerntemperaturentabel
  • Haal het vlees uit de pan en laat rusten. Hierdoor trekken alle sappen die “gevlucht” zijn naar de kern voor de hitte aan de rand weer terug naar hun plaats en wordt het vlees door en door sappig
Bœuf Stroganoff
  • Giet de bakboter af
  • Zet de koekenpan weer op het vuur
Bœuf Stroganoff
  • Bak de spekblokjes even aan
  • Voeg de gehakte ui toe en sauteer tot de ui glazig wordt
Bœuf Stroganoff
  • Voeg nu de paddestoelen toe
  • Schep een paar keer goed om
Bœuf Stroganoff
  • Verlaag de warmtebron
  • Laat de stukjes paprika even stoven (2-3 minuutjes)
  • Schep regelmatig om
Bœuf Stroganoff

En nou komt het flamberen!

Giet 40-50ml wodka in het mengsel en…

Bœuf Stroganoff

…steek onmiddellijk aan om de alcohol te laten verdampen en de smaak te behouden.

Bœuf Stroganoff

Sprenkel in de vlammen het paprikapoeder om de korreltjes even een ietwat geblakerde smaak te geven.

Bœuf Stroganoff
  • Deglaceer (blus af) met 70-100ml rode wijn
  • Laat de vloeistof tot de helft indampen
Bœuf Stroganoff
  • Loeg 100-150 ml room toe
  • Laat de saus indikken tot een mooi gebonden massa
Bœuf Stroganoff

Leg het vlees op voorverwarmde borden.

Bœuf Stroganoff

Nappeer met de saus.

Bœuf Stroganoff

Serveertip

Serveer met gekookte aardappel of aardappelpuree (zie recept).

Bœuf Stroganoff

Wijntip

Hier hoort een wijn met postuur bij. Niet te droog, niet te stroef. Een mooie Merlot kan met zijn fruitigheid wonderen doen. Een van de crus uit de Beaujolais zouden mijn voorkeur hebben.

 HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van ons vleesabonnement

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij een ambachtelijke slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd?

10
Service en timing was geweldig,
Het product was keurig verpakt en gekoeld met koelelementen geleverd.Netjes en optijd.Een aanrader
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!

- Willemstad (nb)
10
Heerlijk kalfswang
De eerste keer dat we hier vlees hebben besteld was Kalkoen voor kerst. De kalkoen werd persoonlijk afgeleverd wat heel vriendelijk was. Maar belangrijker, de [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank voor uw uitvoerige feedback! Zo te zien bent u een kenner en zit u niet om een recept verlegen maar toch... Recept voor pulled pork staat hier:https://www.meerdanvlees.nl/recept/real-texas-pulled-pork-uit-de-oven/

- Waalwijk
10
Goed vlees, netjes verpakt
We bestellen er al een aantal jaren, voornamelijk voor de feestdagen.Smaakt goed, netjes verpakt, keuze in hoeveel gram
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! Met een recensie als de uwe is het toch elke dag feest? Dus wat ons betreft: nog vaker bestellen dan maar!:)

- Raalte
10
Altijd prima vlees
Altijd prima vlees.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Namens ons hele team ontzettend bedankt!

- ZAANDAM
10
Afgeleverd op tijd en juiste temperatuur.
Mooie kwaliteit van vlees. Lekker genoten van de bbq.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

"Afgeleverd op tijd", da's een compliment aan het adres van PostNL. We geven het graag door. Heel hartelijk dank voor uw hoge waardering!

- Emmeloord
9
Goed vlees en netjes volgens afspraak geleverd
Goed vlees makkelijk te bestellen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw mooie cijfer!

- Rijssen
10
Heerlijk vlees,en aardige mensen die er werken snelle reactie als je mailtje stuurt.
Fijne ervaring vriendelijke mensen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Nijmegen
10
Super service / top vlees
Super service ! Alleen nooit weer via post.nl laten verzenden ! Drama !! Kregen 1e bestelling pas een week later ! Maar Bolscher heeft [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!! Wij hebben vooralsnog 2 verzendopties: zelf afhalen en verzenden via PostNL. PostNL is uitermate betrouwbaar en heeft een succesratio van 98% met ons. En als het dan eens fout gaat, bij extreme drukte bijvoorbeeld, zorgen wij ervoor dat de klant daar minimaal last van heeft: wij zorgen voor een terugbetaling, verzenden gratis een nieuwe bestelling of regelen alternatief vervoer. Dat laatste kan echter alleen in uitzondelijke gevallen en in de buurt van Enschede.De collega's van Thijs:)

- Enter
10
Goed opgelost
Vlees te laat gekregen.Fout post nl. Geld terug.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien!! Dank u wel!

- Hoogland
9
Zeer goed
Gewoon als gewoonlijk, super.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Heel hartelijk dank!

- Nijverdal
9.2
2903 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10