De namen verschillen, maar het blijft lekker!
In het Nederlandse taalgebied heet dit gerecht of pasteitje of koninginnehapje. In België hoort men meestal het laatste. Benamingen verschillen, maar dat is niet alles. Ook de ingrediënten van dit gerecht kunnen zeer sterk verschillen. Zo kennen we de
Hoe dan ook – de basis zijn en blijven de ronde of vierkante bakjes van bladerdeeg, waarin een samenhangende vulling wordt gegoten die haar smeuïgheid meestal verkrijgt door een basis van béchamel, roux of ingedikte room/crème fraÎche. We geven u hier een simpel recept, waarin u zelf met de bestanddelen kunt variëren.
Lees hier meer over het prepareren van zwezerik
Voorbereiding:
Kruid het vlees. Verwarm de oven tot 180° C. Snij de paddestoelen in redelijk kleine stukjes. Hak de ui. Snij het vlees in blokjes of reepjes van gelijke grootte. Kook de winterpeen en snij hem in blokjes van 1 cm bij 1 cm. Deze snijwijze noemen we Parmentier.
Bereiding:
Braad de uien, paddestoelen en de stukjes vlees snel aan in wat boter. Blus af met de wijn. Giet de room over het mengsel. Laat inkoken tot een mooie stevige ragout is ontstaan. Let op voor aanbranden. Breng op smaak met zout en peper.
Maak gedurende de laatste paar minuten de deegbakjes warm in de oven.
Serveertip:
Vul elk bakje met de ragout en giet er rijkelijk overheen op het (verwarmde) bord. Serveer onmiddellijk, zo heet mogelijk.
Wijntip:
Tja…dat ligt toch echt aan welke vulling u kiest.
Dit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.
Dit recept iheeft een vegetarische variant. Gebruik dan tofu, tempeh of een vleesvervanger.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Dank voor uw bericht. Fijn dat u met ons meedenkt! We hebben in de 13 jaar dat we op de markt zijn alle verpakkingsmaterialen getest die we konden verzinnen. Hennep, karton, papier, schapenwol - om er maar een paar te noemen. Om allerlei redenen zijn we voorlopig bij EPS gebleven - die redenen kunnen variëren van kosten (die we door moeten berekenen aan u, de consument), isolatiewaarde maar ook duurzaamheid - onze EPS dozen worden 100% gerecycled voor het vervaardigen van licht beton (zoals gebruikt wordt voor de bouw van parkeergarages bijvoorbeeld). Wel hebben we geïnvesteerd in LIVING PACKETS, een Frans bedrijf dat op de markt komt met herbruikbare EPS dozen die 1000 keer meegaan en voorzien zijn van een LCD scherm in plaats van een papieren etiket (geen papierverspilling) en een GPS-tracker. U kunt het zien als een gasfles - u mag hem gebruiken en zelf ook hergebruiken om dingen te versturen. Levert u hem in, dan krijgt u statiegeld terug. Het wachten is op de introductie van dit revolutionaire idee in Nederland. Het plastic van de koelelementen is ook 100% recyclebaar en de koelelementen (die water bevatten) mogen in de oranje Kliko. "Papieren" koelelementen die men nog wel eens tegenkomt zijn jammer genoeg niet van papier. De lining is ook van plastic (anders zouden ze lekken) en die elementen zijn veel moeilijker te recyclen door de combinatie van plastic binnenin en een "duurzaam" velletje aan de buitenkant...