Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Cannolo Siciliano

Cannolo Siciliano

Bereidingswijze

Een Siciliaanse lekkernij

De cannolo Siciliano werd in oorsprong gegeten rond Carnaval. Geen vreemd idee, want het deeg dat ervoor gebruikt, wordt komt men, maar dan zonder vulling, rond die datum in heel Italië tegen in de vorm van zogeheten “frappe of chiacchiere“. De cannolo Siciliano is veel meer dan een gebakje. Het is een begrip. Een filosofie. Een levensstijl. Eigenlijk is hij daarom ook niet na te maken. Men moet, om hem echt te appreciëren, naar Sicilië. De cannolo, hetgeen niet meer betekent dan “buisje”, is een krokant omhulsel van gefrituurd deeg, gevuld met ricotta. En daar begint het probleem eigenlijk al: de ricotta, volgens het originele recept, moet vers zijn. Niet een beetje vers, of zo goed als vers, nee, VERS. Dus hooguit een paar uur oud. En het moet ook nog eens een schapenricotta zijn, geen koeienmelk dus. Maar ja, degenen onder ons die even voor een cannolo op en neer kunnen naar Sicilië daargelaten, we zullen hier en daar wat water bij de wijn moeten doen, willen we dit fantastische dessert toch een keer proeven in ons land.

Stap voor stap

Voorbereiding, stap 1, 2, 3

Laat de ricotta goed uitlekken in een vergiet in de koelkast.

Stap 1:
Zeef bloem, kaneel, cacao, poedersuiker, zout en oploskoffie in een ruime schotel. Als niet alles door de zeef wil kunt u helpen met de bolle kant van een houten lepel. Meng de azijn met de Marsala. Voeg de reuzel en het ei bij het mengsel en begin te kneden. Voeg nu beetje bij beetje het marsalamengsel toe tot u ziet dat het deeg geen vloeistof meer opneemt. Dat is per bloemsoort verschillend. Het deeg dat u moet verkrijgen is een elastisch maar toch stevig deeg, iets steviger dan normaal brooddeeg.

Stap 2:
Leg het deeg op een werkplank en kneed het 5 minuten goed door.

Stap 3:
Na 5 minuten kneden moet u een elastische, stevige, gladde bal overhebben. Leg deze minstens een uur in de koelkast.

Cannolo Siciliano

Stap 4, 5, 6

Stap 4:
Nu kunt u zich toeleggen op de vulling. Meng de goed uitgelekte ricotta met de suiker in een ruime mengkom. Meng niet al te lang. Sluit de kom af met huishoudfolie en plaats ook deze minstens een uur in de koelkast.

Stap 5:
Haal na een uur de ricotta uit de koelkast en spatel haar met een spatel of pannenlikker door een fijne zeef.

Stap 6:
Voeg nu chocoladestukjes, chocoladedruppels en/of stukjes gekonfijt fruit toe. Sluit het ricottamengsel af met een deksel en zet het weer weg in de koelkast.

Cannolo Siciliano

Stap 7, 8, 9

Stap 7:
Rol het deeg uit tot een lange lap met een dikte van 1-2mm.

Stap 8:
Snij met een garneerring van minstens 9cm diameter 24 rondjes uit uit het deeg.

Stap 9:
Trek de verkregen rondjes met de hand uit tot ovalen.

Cannolo Siciliano

Stap 10, 11, 12

Stap 10:
Rol deze ovalen om de cannolovormen en “lijm” ze met een penseel dicht m.b.v. een likje eiwit.

Stap 11:
Een alternatieve werkwijze is het deeg in vierkanten snijden

Stap 12:
en deze om de cannolovormen draaien.

Cannolo Siciliano

Stap 13, 14, 15

Stap 13:
Verhit de reuzel (of de arachideolie) voor het frituren tot 170-180° C.

Stap 14:
Frituur de cannoli met vorm en al tot ze goudbruin zijn

Stap 15:
en laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Wanneer ze helemaal zijn afgekoeld kunt u de cannolovormen verwijderen.

Cannolo Siciliano

Stap 16,17, 18

Stap 16:
Vlak voor het serveren kunt u de cannoli vullen. Let op, dit is belangrijk!! De cannolo hoort bros en knapperig te zijn, en niet slap en waterig van het vocht, opgenomen uit de vulling. Dit is de reden waarom, in de betere banketbakkerszaken in Italië, de cannolo niet of ongevuld in de toonbank ligt. Hij moet immers à la minute worden bereid.

Stap 17:
Garneer af met een gekonfijt kersje of een plakje gekonfijte kumquat, pompoen, of sinaasappel, met gekneusde pistache of een combinatie daarvan, naar eigen inzicht. Het is een ouderwets, volks gerecht, dus hoe opulenter hoe beter.

Stap 18:
Leg de cannoli op een bordje of een schaal. Poedersuiker erover, dot slagroom erbij. Klaar!

Cannolo Siciliano

En zo ziet dat er op Sicilië

Cannolo Siciliano

Cannolo Siciliano “met alles erop en eraan”, op het terras van Pasticceria Finocchiaro, de beroemde banketbakker van Avola (Sicilië). Het heeft misschien iets weg van een zigeunerbruiloft, maar de smaak is goddelijk.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Gebak Haute cuisine
Amandelkoekjes
Gebak
Frappe
Gebak Nagerecht Oostenrijks
Apfelstrudel
Gebak
Tarte Tatin
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Goede producten en top service
Meerdanvlees heeft een uitgebreid assortiment en kan snel leveren. Ook fijn dat je zelf je leverdatum kan kiezen. Je wordt ook goed op de hoogte gehouden van de voortgang van de order. En de kwaliteit van de producten is natuurlijk goed.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- WAALWIJK
10
Alles volgens afspraak
Correct
Reactie bekijken
Onze reactie

Een tien! Dank u wel hoor!

- Enter
10
Altijd goede kwaliteit
Op tijd bezorgd en goede kwaliteit
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze hoogst mogelijke score!

- Opmeer
9
Mooi vlees
Goed kwaliteit vlees. Snel geleverd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!

- Putten
10
Uitstekend, snelle levering
Het juiste product die ik wou hebben gekregen. Super!
Reactie bekijken
Onze reactie

Thank you veru much for your kind words!

- Groningen
10
Heerlijk vlees
Perfect verpakt en gelabeld zodat men het meteen in de juiste portie kan invriezen. #blijmee
Reactie bekijken
Onze reactie

Yes! WEER een tien! Heel hartelijk dank!

- HENDRIK-IDO-AMBACHT
10
Heel goed
Zeer netjes verpakt goed vlees
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw maximale score!

- Berltsum
10
Als steeds keurig verzorgd en op de gevraagde dag aangekomen.
Tot tweemaal toe prima vlees, morgen de derde keer proeven.
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel fijn om te horen! Hartelijk dank voor deze dikke tien!

- VLAARDINGEN
9.2
3619 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10