Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Cannolo Siciliano

Cannolo Siciliano

Bereidingswijze

Een Siciliaanse lekkernij

De cannolo Siciliano werd in oorsprong gegeten rond Carnaval. Geen vreemd idee, want het deeg dat ervoor gebruikt, wordt komt men, maar dan zonder vulling, rond die datum in heel Italië tegen in de vorm van zogeheten “frappe of chiacchiere“. De cannolo Siciliano is veel meer dan een gebakje. Het is een begrip. Een filosofie. Een levensstijl. Eigenlijk is hij daarom ook niet na te maken. Men moet, om hem echt te appreciëren, naar Sicilië. De cannolo, hetgeen niet meer betekent dan “buisje”, is een krokant omhulsel van gefrituurd deeg, gevuld met ricotta. En daar begint het probleem eigenlijk al: de ricotta, volgens het originele recept, moet vers zijn. Niet een beetje vers, of zo goed als vers, nee, VERS. Dus hooguit een paar uur oud. En het moet ook nog eens een schapenricotta zijn, geen koeienmelk dus. Maar ja, degenen onder ons die even voor een cannolo op en neer kunnen naar Sicilië daargelaten, we zullen hier en daar wat water bij de wijn moeten doen, willen we dit fantastische dessert toch een keer proeven in ons land.

Stap voor stap

Voorbereiding, stap 1, 2, 3

Laat de ricotta goed uitlekken in een vergiet in de koelkast. 

Stap 1:
Zeef bloem, kaneel, cacao, poedersuiker, zout en oploskoffie in een ruime schotel. Als niet alles door de zeef wil kunt u helpen met de bolle kant van een houten lepel. Meng de azijn met de Marsala. Voeg de reuzel en het ei bij het mengsel en begin te kneden. Voeg nu beetje bij beetje het marsalamengsel toe tot u ziet dat het deeg geen vloeistof meer opneemt. Dat is per bloemsoort verschillend. Het deeg dat u moet verkrijgen is een elastisch maar toch stevig deeg, iets steviger dan normaal brooddeeg.

Stap 2:
Leg het deeg op een werkplank en kneed het 5 minuten goed door.

Stap 3:
Na 5 minuten kneden moet u een elastische, stevige, gladde bal overhebben. Leg deze minstens een uur in de koelkast.

Cannolo Siciliano

Stap 4, 5, 6

Stap 4:
Nu kunt u zich toeleggen op de vulling. Meng de goed uitgelekte ricotta met de suiker in een ruime mengkom. Meng niet al te lang. Sluit de kom af met huishoudfolie en plaats ook deze minstens een uur in de koelkast.

Stap 5:
Haal na een uur de ricotta uit de koelkast en spatel haar met een spatel of pannenlikker door een fijne zeef.

Stap 6:
Voeg nu chocoladestukjes, chocoladedruppels en/of stukjes gekonfijt fruit toe. Sluit het ricottamengsel af met een deksel en zet het weer weg in de koelkast.

Cannolo Siciliano

Stap 7, 8, 9

Stap 7:
Rol het deeg uit tot een lange lap met een dikte van 1-2mm.

Stap 8:
Snij met een garneerring van minstens 9cm diameter 24 rondjes uit uit het deeg.

Stap 9:
Trek de verkregen rondjes met de hand uit tot ovalen.

Cannolo Siciliano

Stap 10, 11, 12

Stap 10:
Rol deze ovalen om de cannolovormen en “lijm” ze met een penseel dicht m.b.v. een likje eiwit.

Stap 11:
Een alternatieve werkwijze is het deeg in vierkanten snijden

Stap 12:
en deze om de cannolovormen draaien.

Cannolo Siciliano

Stap 13, 14, 15

Stap 13:
Verhit de reuzel (of de arachideolie) voor het frituren tot 170-180° C.

Stap 14:
Frituur de cannoli met vorm en al tot ze goudbruin zijn

Stap 15:
en laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Wanneer ze helemaal zijn afgekoeld kunt u de cannolovormen verwijderen.

Cannolo Siciliano

Stap 16,17, 18

Stap 16:
Vlak voor het serveren kunt u de cannoli vullen. Let op, dit is belangrijk!! De cannolo hoort bros en knapperig te zijn, en niet slap en waterig van het vocht, opgenomen uit de vulling. Dit is de reden waarom, in de betere banketbakkerszaken in Italië, de cannolo niet of ongevuld in de toonbank ligt. Hij moet immers à la minute worden bereid.

Stap 17:
Garneer af met een gekonfijt kersje of een plakje gekonfijte kumquat, pompoen, of sinaasappel, met gekneusde pistache of een combinatie daarvan, naar eigen inzicht. Het is een ouderwets, volks gerecht, dus hoe opulenter hoe beter.

Stap 18:
Leg de cannoli op een bordje of een schaal. Poedersuiker erover, dot slagroom erbij. Klaar!

Cannolo Siciliano

En zo ziet dat er op Sicilië

Cannolo Siciliano

Cannolo Siciliano “met alles erop en eraan”, op het terras van Pasticceria Finocchiaro, de beroemde banketbakker van Avola (Sicilië). Het heeft misschien iets weg van een zigeunerbruiloft, maar de smaak is goddelijk.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

6
teleurstellende ervaring
Wij kopen al enkele jaren vlees bij MdV en altijd tevreden over de kwaliteit en de verzending. De laatste keer hebben wij o.a slavinken besteld van 120 gram en zonder enige communicatie andere slavinken ontvangen van 100 gram. Hierover een mail verstuurd en kreeg toen een tegoedbon van € 0,30 die een maand geldig was terwijl ik alleen had gevraagd naar het verschil in besteld en geleverd. Klantenservice is gewoon knudde, de biefstukken zijn oke.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Schrama. Dank voor uw beoordeling! U heeft ons attent gemaakt op een gewichtsverschil van 20 gram bij 5 slavinken. Wij hebben u onze excuses aangeboden en uitgelegd dat dit artikel inderdaad heel iets minder is gaan wegen omdat we zijn overgestapt op een nieuwe versie van dit product. We maken deze slavinken tegenwoordig helemaal zelf (en dus anders) en kopen ze niet meer kant-en-klaar in. Deze overstap heeft plaatsgevonden tussen de dag dat u heeft besteld en de dag dat we hebben geleverd. De kwaliteit van het artikel is er enorm op vooruit gegaan. U heeft volkomen gelijk - we hadden u moeten waarschuwen dat we u een heel iets lichter artikel zouden afsturen, te meer omdat dit artikel 6 cent per stuk goedkoper is. Dit was erbij in geschoten. Excuses daarvoor! We hebben onmiddellijk het verschil (dertig eurocent) vergoed Omdat u vaker bij ons besteld had hebben we dit verschil in een korting van 30 cent "gegoten". Een terugbetaling op uw rekening van 30 cent kost ons bedrijf ongeveer 1,5 Euro en dat leek ons, aangezien u terugkerende klant bent, een onverantwoorde optie. U heeft contact opgenomen met ons bedrijf via e-mail en heeft ons laten weten dat u niet tevreden was met de geboden uitleg. Ondanks de nogal cynische toon van uw e-mail (want, geloof het niet, ook wij zijn mensen) hebben we u netjes per ommegaande gevraagd aan te geven waar u zich niet in kon vinden. Uw antwoord was dat u hier verder niet over wilde corresponderen. Nu schrijft u deze negatieve recensie. De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken (en dat doen we echt niet vaak) is dat u, door ons niet de kans te geven uw "probleem" op te lossen, blijk geeft van het feit meer genoegen te halen uit het toebrengen van reputatieschade aan ons bedrijf dan aan het oplossen van dit voorval en het onderhouden van een vriendelijke en professionele verstandhouding met uw leverancier. En dat allemaal over dertig cent. Jammer. Jammer ook dat u onze biefstukken "oke" noemt. Dat zijn ze namelijk niet. Ze zijn fantastisch. Al zeggen we het zelf. Vr. groet, Klantenservice.

- Hazerswoude-Dorp
2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
9.2
2924 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10