Een fantastische Catalaanse sausbasis
Een fantastische Catalaanse sausbasis met noten, saffraan, zout en peper die in een vijzel wordt gemaakt . De picada is een van de meest karakteristieke bestanddelen van de Catalaanse keuken. Het is geen saus die men apart kan gebruiken (zoals mayonaise). Hij moet altijd aan iets anders worden toegevoegd. Picada wordt vaak gebruikt om sauzen meer volume te geven en dikker te laten lijken. Het wordt gebruikt bij van alles: vlees, vis, rijst, soepen, peulvruchten, groenten. Zoals vaak in regionale keukens zijn er ook van picada honderden varianten. In de meeste gevallen echter komen de volgende bestanddelen er toch wel in enige vorm en hoeveelheid in voor: saffraan, amandel, hazelnoot, pijnboompitten, walnoten en oud brood of croutons. Minder “verplichte” verschijningen zijn kaneel, gekookte lever (kip of konijn), chocolade, komijn, en andere specerijen. De picada wordt bereid in een vijzel. Voor de smeuïgheid wordt soms vloeistof toegevoegd, in de vorm van een of ander kookvocht, bouillon of heet water.
Bereiding:
Alle ingrediënten in een vijzel fijnstampen tot een egale bruine massa is ontstaan. Zouten naar smaak. Eventueel iets aanlengen met wat vocht. Klaar!
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Graag gedaan!