Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Chateaubriand met marchand-de-vin-saus

Chateaubriand met marchand-de-vin-saus

Bereidingswijze

Chateaubriand: een ouderwets statussymbool.

Chateaubriand is een ouderwets stuk vlees. Vroeger, heel vroeger, werd het gesneden uit de surlonge (eng. sirloin), een vrij onregelmatig gedeelte aan de kop van de ossenhaas.  Historici beweren dat de chefkok van Graaf Chateaubriand juist dit stuk uitzocht voor zijn creatie. Tegenwoordig wordt de chateaubriand  uit het beste gedeelte van de ossenhaas – het middenstuk. Eigenijk is het dus een breed uitgesneden tournedos van de hoogst mogelijke kwaliteit. Het is een fantastisch stuk vlees. Uitermate geschikt voor een mooi diner thuis voor een mooie gelegenheid. Kerst bijvoorbeeld.

Chateaubriand lijkt moeilijk. Niets is minder waar. Het is vrij makkelijk vlees, redelijk gauw klaar en superlekker! Dit recept is in principe ook niet van de moeilijkste. U kunt een hoop van tevoren doen en voordat u serveert even in de magnetron opwarmen. Als u het vlees zelf maar just-in-time doet komt alles prima in orde!

Stap voor stap

Voorbereiding

De enige echte voorbereiding die u moet treffen is het in orde maken van de logeerkamer. DEZE tafelgasten krijgt u de deur niet meer uit!

Stap 1 de garnituur

Snijd een paar stevige plakken (1 cm dik) van de (schoongemaakte) selderijknol en steek er 16 gelijke rondjes van ongeveer 1,5 cm doorsnee uit. Vierkantjes mag natuurlijk ook. Kook deze voorzichtig in zout water of bouillon, 4 minuten. Laat ze uitlekken en zet ze weg op een niet al te koude plaats.  Kook de aardappels, snij de boven-en onderkant eraf en hol ze zodanig uit, dat beneden een bodempje blijft. Snijd de uien in fijne ringen. Gebruik nu ongeveer een kwart van 1 ui. De rest is straks voor de saus. Maak een brunoise van de ui, de paddenstoelen en +/- 50 gr van de selderijknol. Voeg het spek erbij en stoof in 15 gr boter tot het gaar is. Voeg de crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

De chateaubriand zelf: Doe de geclarifieerde (geklaarde) boter in een braadpan. Bak de chateaubriand in zijn geheel een minuut of 4 aan beide kanten op een zo hoog mogelijke vlam. Dat is de reden waarom de boter geen eiwitresten mag bevatten (lees: geclarifieerd moet worden): anders zou die door de hitte verbranden en dat geeft een vieze bittere smaak. Temper de warmtebron en bedek de chateaubriand met aluminiumfolie. Laat 8 minuten rusten. Het vlees zal waarschijnlijk iets gaan zweten, met lichtroze druppels. Dit is het teken dat jet vlees binnenin mooi rosé is. Haal het vlees uit de pan, trancheer er dikke plakken van en verdeel over 4 borden. Versier het bord met een sliert saus in een halve maan om het vlees heen. Leg daar 4 pruimen in, met daarop een rondje selderijknol. Vul de aardappels met de brunoise, garneer af met een blaadje rucola. Klaar!

Stap 3

De saus: Het heet ‘marchand-de-vin’ maar stiekem is het een variant. Het echte recept vindt u hier.
Doe de rest van de uien in een sauspan of hapjespan met de rest van de roomboter en bak ze glazig zonder dat ze verkleuren. Voeg de wijn toe en de pruimen en laat indampen over een periode van 15 minuten tot ongeveer de helft over is. Voeg zout en peper naar smaak toe, vis de pruimen eruit en filter de saus door een (punt)zeef. Maak de maïzena aan met koud water, voeg toe aan de saus en laat 10 minuten zacht koken. Doe op het laatst de cognac erbij en laat rusten op een verwarmde plaats.

Wijntip

Een rode Bordeaux van standing.

HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Goed vlees, ruime porties en goede beschrijving van het product
Zie hierboven
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Hengelo
#organization Meerdanvlees.nl
10
Goede kwaliteit!
Goede service!
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Almelo
#organization Meerdanvlees.nl
9
Het vlees en de zalm waren weer top, goede kwaliteit en erg lekker!
Opmerking: volgens mij had ik op de website aangeklikt om de spareribs individueel te verpakken, maar dit keer zaten ze allemaal in één pak.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Dalen
#organization Meerdanvlees.nl
10
Prima
Uitstekend
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Enschede
#organization Meerdanvlees.nl
10
Fantastisch
Uitstekend vlees, goed verpakt ook.En met hun recepten op de website een makkie om de kalkoen te bereiden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Emmen
#organization Meerdanvlees.nl
10
Perfekt
De ontvanger was zeer verrast en tevreden over de inhoud
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Enschede
#organization Meerdanvlees.nl
10
prima
keurig op tijd en goed verpakt en gekoeld geleverd. kwaliteitsproducten!!!!!
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Veulen -Venray
#organization Meerdanvlees.nl
10
uitstekend
prima kan niet beter
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Hoogvliet rotterdam
#organization Meerdanvlees.nl
9.2
3170 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
#organization Meerdanvlees.nl