Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Colomba pasquale – Italiaans paasbrood

Colomba pasquale – Italiaans paasbrood

Bereidingswijze

Typisch zoet brood voor Pasen

De colomba (ital.: “Duif”), ook wel colomba pasquale (ital.: “Paasduif”) genoemd, is het meest typische gerecht voor de paastafel in Italië, net zo als panettone en pandoro verbonden zijn met Kerstmis. Er zijn legendes in omloop dat de oorsprong van de colomba terug te vinden zou zijn in de tijd dat de Longobarden over Noord-Italië heersten (6e en 7e eeuw na Christus). Niets is echter minder waar: Deze lekkernij is een uitvinding van Dino Villani, hoofd reclame van het Milanese bedrijf Motta, dat al sinds jaar en dag beroemd was om zijn panettone rond de kerst. In 1930 kwam Villani op het idee ook een speciale bereiding voor Pasen te bedenken met ongeveer hetzelfde recept, om zo beter gebruik te kunnen maken van de productiecapaciteit van de enorme machineparken van Motta. Inmiddels wordt de colomba door bijna alle panettoneproducenten gemaakt, in verschillende variaties. Thuis wordt de colomba niet vaak gemaakt: zoals u zult zien is het een hoop werk!

Manitobameel
Manitobameel of -bloem, ook wel bekend als Amerikaans meel wordt verkregen door het malen van verschillende soorten zachte tarwe, geteeld in Noord-Amerika, oorspronkelijk in de Canadese regio Manitoba.

Het is een sterk meel met een hoog eiwitgehalte (tot 18%). Manitobabloem bevat zeer veel gluten. Hierom wordt het gebruikt voor stevige deegsoorten die lang moeten rijzen zonder in te storten. Onder de broodsoorten is stokbrood het meest geëigend voor dit meel.De zoetwaren die vaak met Manitoba gemaakt worden zijn panettone, pandoro, colomba, cupcakes, donut’s en baba, maar dan wel op echte gist, niet op droge gist.

Voorbereiding:

Eerste gisting:
Verbrokkel de gist in een grote kom en voeg 50 ml lauwwarme melk en 100 g patentbloem toe. Kneed het geheel goed door en vorm er een bal van. Leg deze in de kom, bedek met cellofaan en zet weg op een lauwwarme plaats (27-30° C is ideaal; de oven waarvan alleen het licht brandt is vaak voldoende). Laat 30 minuten rijzen.

Tweede gisting:
Voeg 80 ml lauwe melk en 100 g patentbloem toe en kneed het geheel opnieuw. Zet opnieuw te rijzen, weer 30 minuten, op de zelfde manier.

Derde gisting:
Voeg nu 150 g manitobabloem toe, 60 g suiker, 50ml lauwe melk en kneed het geheel minstens 15 minuten. Voeg nu 80 g zachte boter toe, beetje voor beetje, tot het helemaal is opgenomen. Wanneer het deeg elastisch en homogeen is maakt u er weer een bal van en zet u het opnieuw te rijzen, dit maal 2 uur.

Vierde gisting:
Voeg nu 5 g zout, 100 g suiker, de uitgeraspte vanillezaden, de zest van de citrusvruchten, 50g honing en de eierdooiers toe. Voeg deze ingrediënten om en om toe met manitobabloem, in totaal 100 g. Hierna voegt u stapsgewijs 170 g zachte boter toe. Kneed goed door om een glad en elastisch deeg te krijgen. Voeg nu de kandij toe (fijngesneden, het liefst 75 g groene en 75 g oranje).Maak een bal van het deeg. Doe het deeg in een grote kom, smeer het in met zachte boter en zet weg om te rijzen, dit maal 12 uur.

Vijfde bewerking:
Stort het deeg uit op een werkvlak en kneed het een paar minuten. Leg het nu in de colombavorm en laat het 3 uur rijzen (tot het 2 maal zijn volume heeft bereikt). Verwarm de oven voor op 200° C.Ondertussen maken we de glanslaag: Klop met een garde de eiwitten op en voeg al kloppende de poedersuiker en het amandelmeel toe. Het resultaat moet stevig zijn, zodat het straks niet van de colomba afglijdt. Smeer nu de colomba in met het mengsel. Leg daarna de amandelen en de parelsuiker erop.

Bereiding:
Zet de colomba in de oven. Verminder de temperatuur tot 180° C na 10 minuten. Na nog eens 30-40 minuten kunt u met een houten pin of breinaald kijken of de colomba gaar is. Haal de colomba uit de oven en laat afkoelen.

Serveertip:
Vlak voor het serveren is het lekker om de colomba nog even met wat poedersuiker te bestuiven.

Wijntip:
Colomba wordt vaak geserveerd met een glaasje zoete Spumante of Vin Santo..

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch

 

 

Anderen bekeken ook

Deegwaren voor Pasen (Italië)
Treccia di Pasqua – paastulband
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

6
teleurstellende ervaring
Wij kopen al enkele jaren vlees bij MdV en altijd tevreden over de kwaliteit en de verzending. De laatste keer hebben wij o.a slavinken besteld van 120 gram en zonder enige communicatie andere slavinken ontvangen van 100 gram. Hierover een mail verstuurd en kreeg toen een tegoedbon van € 0,30 die een maand geldig was terwijl ik alleen had gevraagd naar het verschil in besteld en geleverd. Klantenservice is gewoon knudde, de biefstukken zijn oke.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Schrama. Dank voor uw beoordeling! U heeft ons attent gemaakt op een gewichtsverschil van 20 gram bij 5 slavinken. Wij hebben u onze excuses aangeboden en uitgelegd dat dit artikel inderdaad heel iets minder is gaan wegen omdat we zijn overgestapt op een nieuwe versie van dit product. We maken deze slavinken tegenwoordig helemaal zelf (en dus anders) en kopen ze niet meer kant-en-klaar in. Deze overstap heeft plaatsgevonden tussen de dag dat u heeft besteld en de dag dat we hebben geleverd. De kwaliteit van het artikel is er enorm op vooruit gegaan. U heeft volkomen gelijk - we hadden u moeten waarschuwen dat we u een heel iets lichter artikel zouden afsturen, te meer omdat dit artikel 6 cent per stuk goedkoper is. Dit was erbij in geschoten. Excuses daarvoor! We hebben onmiddellijk het verschil (dertig eurocent) vergoed Omdat u vaker bij ons besteld had hebben we dit verschil in een korting van 30 cent "gegoten". Een terugbetaling op uw rekening van 30 cent kost ons bedrijf ongeveer 1,5 Euro en dat leek ons, aangezien u terugkerende klant bent, een onverantwoorde optie. U heeft contact opgenomen met ons bedrijf via e-mail en heeft ons laten weten dat u niet tevreden was met de geboden uitleg. Ondanks de nogal cynische toon van uw e-mail (want, geloof het niet, ook wij zijn mensen) hebben we u netjes per ommegaande gevraagd aan te geven waar u zich niet in kon vinden. Uw antwoord was dat u hier verder niet over wilde corresponderen. Nu schrijft u deze negatieve recensie. De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken (en dat doen we echt niet vaak) is dat u, door ons niet de kans te geven uw "probleem" op te lossen, blijk geeft van het feit meer genoegen te halen uit het toebrengen van reputatieschade aan ons bedrijf dan aan het oplossen van dit voorval en het onderhouden van een vriendelijke en professionele verstandhouding met uw leverancier. En dat allemaal over dertig cent. Jammer. Jammer ook dat u onze biefstukken "oke" noemt. Dat zijn ze namelijk niet. Ze zijn fantastisch. Al zeggen we het zelf. Vr. groet, Klantenservice.

- Hazerswoude-Dorp
2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
9.2
2924 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10