Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Colomba pasquale – Italiaans paasbrood

Colomba pasquale – Italiaans paasbrood

Bereidingswijze

Typisch zoet brood voor Pasen

De colomba (ital.: “Duif”), ook wel colomba pasquale (ital.: “Paasduif”) genoemd, is het meest typische gerecht voor de paastafel in Italië, net zo als panettone en pandoro verbonden zijn met Kerstmis. Er zijn legendes in omloop dat de oorsprong van de colomba terug te vinden zou zijn in de tijd dat de Longobarden over Noord-Italië heersten (6e en 7e eeuw na Christus). Niets is echter minder waar: Deze lekkernij is een uitvinding van Dino Villani, hoofd reclame van het Milanese bedrijf Motta, dat al sinds jaar en dag beroemd was om zijn panettone rond de kerst. In 1930 kwam Villani op het idee ook een speciale bereiding voor Pasen te bedenken met ongeveer hetzelfde recept, om zo beter gebruik te kunnen maken van de productiecapaciteit van de enorme machineparken van Motta. Inmiddels wordt de colomba door bijna alle panettoneproducenten gemaakt, in verschillende variaties. Thuis wordt de colomba niet vaak gemaakt: zoals u zult zien is het een hoop werk!

Manitobameel
Manitobameel of -bloem, ook wel bekend als Amerikaans meel wordt verkregen door het malen van verschillende soorten zachte tarwe, geteeld in Noord-Amerika, oorspronkelijk in de Canadese regio Manitoba.

Het is een sterk meel met een hoog eiwitgehalte (tot 18%). Manitobabloem bevat zeer veel gluten. Hierom wordt het gebruikt voor stevige deegsoorten die lang moeten rijzen zonder in te storten. Onder de broodsoorten is stokbrood het meest geëigend voor dit meel.De zoetwaren die vaak met Manitoba gemaakt worden zijn panettone, pandoro, colomba, cupcakes, donut’s en baba, maar dan wel op echte gist, niet op droge gist.

Voorbereiding:

Eerste gisting:
Verbrokkel de gist in een grote kom en voeg 50 ml lauwwarme melk en 100 g patentbloem toe. Kneed het geheel goed door en vorm er een bal van. Leg deze in de kom, bedek met cellofaan en zet weg op een lauwwarme plaats (27-30° C is ideaal; de oven waarvan alleen het licht brandt is vaak voldoende). Laat 30 minuten rijzen.

Tweede gisting:
Voeg 80 ml lauwe melk en 100 g patentbloem toe en kneed het geheel opnieuw. Zet opnieuw te rijzen, weer 30 minuten, op de zelfde manier.

Derde gisting:
Voeg nu 150 g manitobabloem toe, 60 g suiker, 50ml lauwe melk en kneed het geheel minstens 15 minuten. Voeg nu 80 g zachte boter toe, beetje voor beetje, tot het helemaal is opgenomen. Wanneer het deeg elastisch en homogeen is maakt u er weer een bal van en zet u het opnieuw te rijzen, dit maal 2 uur.

Vierde gisting:
Voeg nu 5 g zout, 100 g suiker, de uitgeraspte vanillezaden, de zest van de citrusvruchten, 50g honing en de eierdooiers toe. Voeg deze ingrediënten om en om toe met manitobabloem, in totaal 100 g. Hierna voegt u stapsgewijs 170 g zachte boter toe. Kneed goed door om een glad en elastisch deeg te krijgen. Voeg nu de kandij toe (fijngesneden, het liefst 75 g groene en 75 g oranje).Maak een bal van het deeg. Doe het deeg in een grote kom, smeer het in met zachte boter en zet weg om te rijzen, dit maal 12 uur.

Vijfde bewerking:
Stort het deeg uit op een werkvlak en kneed het een paar minuten. Leg het nu in de colombavorm en laat het 3 uur rijzen (tot het 2 maal zijn volume heeft bereikt). Verwarm de oven voor op 200° C.Ondertussen maken we de glanslaag: Klop met een garde de eiwitten op en voeg al kloppende de poedersuiker en het amandelmeel toe. Het resultaat moet stevig zijn, zodat het straks niet van de colomba afglijdt. Smeer nu de colomba in met het mengsel. Leg daarna de amandelen en de parelsuiker erop.

Bereiding:
Zet de colomba in de oven. Verminder de temperatuur tot 180° C na 10 minuten. Na nog eens 30-40 minuten kunt u met een houten pin of breinaald kijken of de colomba gaar is. Haal de colomba uit de oven en laat afkoelen.

Serveertip:
Vlak voor het serveren is het lekker om de colomba nog even met wat poedersuiker te bestuiven.

Wijntip:
Colomba wordt vaak geserveerd met een glaasje zoete Spumante of Vin Santo..

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch

 

 

Anderen bekeken ook

Deegwaren voor Pasen (Italië)
Treccia di Pasqua – paastulband
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Topvlees
Constante kwaliteit topvlees. Duidelijke communicatie.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Enter
#organization Meerdanvlees.nl
9
Kwaliteit
Vlees van goede kwaliteit op donderdag besteld op vrijdag in huis. Alles netjes verpakt in een tempexbox met koelelementen. Service waar je van op aan kunt en vlees dat top smaakt!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk dank!

- Waalwijk
#organization Meerdanvlees.nl
10
Prima vlees
Kleine storing bij het vervoersbedrijf, maar daar kan Meerdanvlees.nl niks aan doen. Het vlees is prima en de verpakking is top. Mooie piepschuim kist met echte koelelementen. Perfect voor elkaar dus. Aanrader.
Reactie bekijken
Onze reactie

Een topscore! Dank u hartelijk!

- Tuitjenhorn
#organization Meerdanvlees.nl
10
prima gehaktballen
prima gehaktballen en goed service
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!

- heukelum
#organization Meerdanvlees.nl
10
Wederom op tijd en heerlijk vlees
prima
Reactie bekijken
Onze reactie

De hoogste waardering. Dank u wel, ook namens PostNL!

- wolsum
#organization Meerdanvlees.nl
10
Heerlijk vlees!
Uitstekende kwaliteit van mooie porties vlees.De salades waren ook uitstekend alleen voor ons wat groot. I.p.v. een 5L emmer hadden we beter een 2L bak kunnen nemen.
Reactie bekijken
Onze reactie

Ja, die horecahoeveelheden die zijn aan de ruime kant. We zijn nog steeds op zoek naar een handzamer formaat van een vergelijkbare kwaliteit. We doen ons uiterste best!

- Enschede
#organization Meerdanvlees.nl
10
Geweldige kwaliteit vlees !!!
Ik wist niet hoe vlees smaakte en was er al heel lang klaar mee op waterkip na... Jullie vlees heeft mij verbaasd doen staan en heb nog nooit zoiets lekkers geproefd uit de grond van mijn hart...Alfred W Suskind
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw vriendelijke woorden en uw hoge waardering!

- Lelystad
#organization Meerdanvlees.nl
10
keurig op tijd geleverd en prima kwaliteit
prijs - kwaliteit is top!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel fijn om te horen. ook namens de vervoerder heel hartelijk dank voor deze tien!

- WIERDEN
#organization Meerdanvlees.nl
9.2
3009 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
#organization Meerdanvlees.nl