Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Bereidingswijze

Uit de traditionele Franse keuken

Van dit recept bestaan nogal wat varianten. De ene kok houdt van zoeter, de ander van hartiger, de een van vetter, de ander van mager. Coq au vin is ontstaan uit de noodzaak iets te verzinnen voor de oude haan van de boerderij, nadat deze….uitgekraaid was. Het stugge vlees werd langdurig gemarineerd. De wijn waarin de haan werd bereid zorgde voor het ontbinden van de aminozuren die het spiervlees van de haan zijn harde structuur gaven. De lever werd gebruikt voor extra binding van de saus en de slow-cookingmethode zorgde ervoor dat dit proces ook tijdens het koken werd voortgezet. Tegenwoordig is het natuurlijk niet te doen om aan een “uitgediende” boerderijhaan te komen. Het recept baseert zich daarom heden ten dage op een lekkere sappige jonge haan. Kip kan overigens ook. U zou voor dit recept ook 4 kippenpoten kunnen gebruiken.

Stap voor stap

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Stap 1

Snij de wortel en het spek in parmentier (klik hier voor advies). Hak het gedroogde eekhoorntjesbrood, de sjalotten en de ui. Maak de knoflook schoon. Kneus de peper.

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Stap 2

Snij/hak de haan in kwarten. Leg alle ingrediënten van de marinade samen met het vlees in een kom en giet de wijn er overheen. Laat dit 24 uur afgedekt in de koelkast staan.

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Stap 3

Verwarm de oven voor op 200° C. Zeef de marinade en hou het vlees, de wijn en de rest apart.

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Stap 4

Doe de boter en de olie in een braadpan of cocotte en braad het vlees snel op zo hoog mogelijk vuur snel knapperig aan de buitenkant.

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Stap 5

Voeg nu de groenten toe, sluit af en laat 5 minuten op gematigd vuur stoven. Strooi de bloem door een zeef over het mengsel, schep goed door en laat 5 minuten zonder deksel garen. Blus af met de wijn. Breng aan de kook. Breng op smaak met peper en zout, sluit af en zet in de oven. Stoof 2 uur op op 200° C.

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Stap 6

Ondertussen heeft u alle tijd voor de garnituur: glaceer eerst de zilveruien: maak ze schoon en leg ze in een pannetje. Doe er de suiker bij, wat zout en vul de pan met water zodat de uien net onder staan. Sluit af met bakpapier en laat het water op een laag pitje verdampen tot de uien gaar zijn en de suikermassa stroperig is.

Maak nu de champignons schoon en snij er kwarten van. Sauteer deze met wat olie en boter in een koekenpan op hoog vuur.

Bak de spekblokjes snel aan.

Stap 7

Haal de haan uit de oven en verwijder eventueel overtollig vet aan de oppervlakte van de saus met een pollepel. Haal voorzichtig de stukken vlees uit de saus en verwijder de tijm en laurier. Voeg een teentje (schoongemaakte en gekneusde) knoflook en flink wat gehakte peterselie toe en pureer de saus met een staafmixer gedurende 15 seconden. Passeer (zeef) de saus in een chinoise (puntzeef). Voeg nu de champignons, de spekjes en de zilveruien bij de saus. Breng de saus opnieuw aan de kook. Klaar!

Serveertip

Erg lekker met een aardappel, gekookt in de schil.

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Wijntip

De kenners zeggen dat alles kan en alles mag. De smaak van coq au vin is zo rijk geschakeerd dat men zich eigenlijk niet kan vergissen. In theorie zou men dezelfde wijn kunnen drinken die men voor de marinade heeft gebruikt. Maar dat hoeft niet. U kunt alle kanten op: een Bordeaux, een Bourgogne, een Beaujolais, een Loirewijn…niks doet een goede coq au vin te kort, en omgekeerd. Wij gaan dit keer voor een leuke wijn die, als dan toch alles kan, op een andere manier deze typisch Franse dis siert, namelijk door ons eigen koninklijk huis er even in te betrekken: we kiezen voor een rode (Vin de pays de la ) Principauté d’Orange, uit de Rhônevallei. Ook nog eens – heel toepasselijk – van het wijnhuis Grafé Lecoc.

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Fijn adres om vlees te bestellen en het wordt keurig afgeleverd.
Heerlijk malse stukjes vlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heerlijk, dank u wel!

- Holten
10
Goed vlees
Lekker vlees echt een aanrader
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Almelo
9
Ondanks de hitte van dit moment boven verwachting.
Wij hadden met een eerdere levering uitermate goede ervaringen. Daarom tot een herhaling van bestelling en levering besloten. Achteraf was het moment van bestellen met de huidige buitensporig hoge temperaturen en postlevering wellicht niet zo'n goede keuze, maar dit bleek uiteindelijk buiten verwachting mee te vallen. Levering van het vlees prima verzorgd, ingepakt in piepschuim doos met toevoeging van een 4-tal koelelementen. Prima speciale verpakking. Ongerustheid over correcte levering met deze temperaturen bleek volledig misplaatst. Goed gedaan. Uiteindelijk toch uitermate tevreden met de keuze. Buitentemperaturen bleken niet van invloed op de levering. Top. Wij zijn tevreden. Ook met de portie-verpakkingen.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw uitvoerige reactie en uw hoge waardering! Inderdaad, onze EPS-koelboxen met koelelementen) zijn ingericht op het nabootsen van uw koelkast voor een periode van maximaal 48 uur, dus zelfs met warm weer en zelf wanneer PostNL een dagje vertraging oploopt komen de producten bij u thuis aan alsof ze bij u uit de koelkast komen. En, zoals bekend: kunnen we daar niet aan voldoen dan krijgt u gewoon uw geld terug.

- Oost-Souburg
10
het was heerlijk!!
Bestelling kwam mooi op tijd en het vlees was heerlijk. Ik heb veel complimenten gekregen voor de pulled pork!
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! En wat fijn om te horen!

- Winsum
9
Mijn verzekerde verwachting............
Deze verwachting is als een droom dat keer op keer altijd uitkomt...... Veel aandacht, uiterste hygiëne, alles vers, alles goed verpakt, en vooral......uitstekende service, etcétera. Wat wil men nog meer??? TOPPIE.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!

- Oss
9
Ik kan weinig toevoegen aan wat ze al zelf zeggen. Goed spul en prima service.
In het verleden had ik zo links en rechts online guanciale gekocht (Amazon/lokale Italiaanse specialiteitenwinkels...) maar dat was het net niet allemaal. Ik hoef nu niet verder te zoeken, die van Meerdanvlees.nl kan ik prima noemen.  Het vet/vlees verhouding is heel goed (veel witte vet – weinig vlees) en het heeft een fijne smaak. Wat me verder opviel, is dat de huid (wat je niet eet) van het stuk van bijna 1500 gram heel zacht was wat betekent dat het goed bewaard was en vers is.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw complimenten. Dank ook dat u de tijd heeft genomen om even uit te leggen wat er nou precies zo goed was. Daar hebben andere klanten enorm veel aan. Top!

- Zaandam
10
Goed vlees voor eerlijke prijs
Makkelijk bestellen, gekoeld bezorgd, heerlijk vles
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien!! Heel hartelijk dank!

- Alphen aan den Rijn
8
Heel goed bevallen
Bevalt goed
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw waardering!

- Hoorn
9.2
3383 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10