Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Bereidingswijze

Uit de traditionele Franse keuken

Van dit recept bestaan nogal wat varianten. De ene kok houdt van zoeter, de ander van hartiger, de een van vetter, de ander van mager. Coq au vin is ontstaan uit de noodzaak iets te verzinnen voor de oude haan van de boerderij, nadat deze….uitgekraaid was. Het stugge vlees werd langdurig gemarineerd. De wijn waarin de haan werd bereid zorgde voor het ontbinden van de aminozuren die het spiervlees van de haan zijn harde structuur gaven. De lever werd gebruikt voor extra binding van de saus en de slow-cookingmethode zorgde ervoor dat dit proces ook tijdens het koken werd voortgezet. Tegenwoordig is het natuurlijk niet te doen om aan een “uitgediende” boerderijhaan te komen. Het recept baseert zich daarom heden ten dage op een lekkere sappige jonge haan. Kip kan overigens ook. U zou voor dit recept ook 4 kippenpoten kunnen gebruiken.

Stap voor stap

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Stap 1

Snij de wortel en het spek in parmentier (klik hier voor advies). Hak het gedroogde eekhoorntjesbrood, de sjalotten en de ui. Maak de knoflook schoon. Kneus de peper.

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Stap 2

Snij/hak de haan in kwarten. Leg alle ingrediënten van de marinade samen met het vlees in een kom en giet de wijn er overheen. Laat dit 24 uur afgedekt in de koelkast staan.

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Stap 3

Verwarm de oven voor op 200° C. Zeef de marinade en hou het vlees, de wijn en de rest apart.

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Stap 4

Doe de boter en de olie in een braadpan of cocotte en braad het vlees snel op zo hoog mogelijk vuur snel knapperig aan de buitenkant.

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Stap 5

Voeg nu de groenten toe, sluit af en laat 5 minuten op gematigd vuur stoven. Strooi de bloem door een zeef over het mengsel, schep goed door en laat 5 minuten zonder deksel garen. Blus af met de wijn. Breng aan de kook. Breng op smaak met peper en zout, sluit af en zet in de oven. Stoof 2 uur op op 200° C.

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Stap 6

Ondertussen heeft u alle tijd voor de garnituur: glaceer eerst de zilveruien: maak ze schoon en leg ze in een pannetje. Doe er de suiker bij, wat zout en vul de pan met water zodat de uien net onder staan. Sluit af met bakpapier en laat het water op een laag pitje verdampen tot de uien gaar zijn en de suikermassa stroperig is.

Maak nu de champignons schoon en snij er kwarten van. Sauteer deze met wat olie en boter in een koekenpan op hoog vuur.

Bak de spekblokjes snel aan.

Stap 7

Haal de haan uit de oven en verwijder eventueel overtollig vet aan de oppervlakte van de saus met een pollepel. Haal voorzichtig de stukken vlees uit de saus en verwijder de tijm en laurier. Voeg een teentje (schoongemaakte en gekneusde) knoflook en flink wat gehakte peterselie toe en pureer de saus met een staafmixer gedurende 15 seconden. Passeer (zeef) de saus in een chinoise (puntzeef). Voeg nu de champignons, de spekjes en de zilveruien bij de saus. Breng de saus opnieuw aan de kook. Klaar!

Serveertip

Erg lekker met een aardappel, gekookt in de schil.

Coq au vin (haantje in rode wijn)

Wijntip

De kenners zeggen dat alles kan en alles mag. De smaak van coq au vin is zo rijk geschakeerd dat men zich eigenlijk niet kan vergissen. In theorie zou men dezelfde wijn kunnen drinken die men voor de marinade heeft gebruikt. Maar dat hoeft niet. U kunt alle kanten op: een Bordeaux, een Bourgogne, een Beaujolais, een Loirewijn…niks doet een goede coq au vin te kort, en omgekeerd. Wij gaan dit keer voor een leuke wijn die, als dan toch alles kan, op een andere manier deze typisch Franse dis siert, namelijk door ons eigen koninklijk huis er even in te betrekken: we kiezen voor een rode (Vin de pays de la ) Principauté d’Orange, uit de Rhônevallei. Ook nog eens – heel toepasselijk – van het wijnhuis Grafé Lecoc.

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

7
Vlees ziet er goed uit, maar veel plastic verpakkings materiaal
Het bestelde ziet er super uit !! Maar wat gebruiken jullie veel plastic/Tempex. Vlees in plastic vaccuum zal niet anders kunnen, maar grote tempex doos met plastic koel elementen heb ik al even niet gezien. Had liever gezien dat het verpakkingsmateriaal incl koelelementen van karton/papier zouden zijn ! Dit vind ik wel een gemiste kans in deze tijd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw bericht. Fijn dat u met ons meedenkt! We hebben in de 13 jaar dat we op de markt zijn alle verpakkingsmaterialen getest die we konden verzinnen. Hennep, karton, papier, schapenwol - om er maar een paar te noemen. Om allerlei redenen zijn we voorlopig bij EPS gebleven - die redenen kunnen variëren van kosten (die we door moeten berekenen aan u, de consument), isolatiewaarde maar ook duurzaamheid - onze EPS dozen worden 100% gerecycled voor het vervaardigen van licht beton (zoals gebruikt wordt voor de bouw van parkeergarages bijvoorbeeld). Wel hebben we geïnvesteerd in LIVING PACKETS, een Frans bedrijf dat op de markt komt met herbruikbare EPS dozen die 1000 keer meegaan en voorzien zijn van een LCD scherm in plaats van een papieren etiket (geen papierverspilling) en een GPS-tracker. U kunt het zien als een gasfles - u mag hem gebruiken en zelf ook hergebruiken om dingen te versturen. Levert u hem in, dan krijgt u statiegeld terug. Het wachten is op de introductie van dit revolutionaire idee in Nederland. Het plastic van de koelelementen is ook 100% recyclebaar en de koelelementen (die water bevatten) mogen in de oranje Kliko. "Papieren" koelelementen die men nog wel eens tegenkomt zijn jammer genoeg niet van papier. De lining is ook van plastic (anders zouden ze lekken) en die elementen zijn veel moeilijker te recyclen door de combinatie van plastic binnenin en een "duurzaam" velletje aan de buitenkant...

- Oosterhout
9
Snelle levering
Veel keuze voor de BBQ en voor een redelijke prijs.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!

- Deventer
9
Ruime keus, uitstekende kwaliteit!
Bijzonder goed vlees, snel en goed gekoeld bezorgd!
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!

- Den Haag
10
Zeer goed, top
Zeer goed en netjes geregeld De volgende dag al, was snel dus
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw tien! Zo is et maar net: vóór 12.00 besteld? De volgende werkdag al in huis.

- Uden
9
vlees is goed aangekomen
degene waarvoor de BBQ was hebben genoten.
Reactie bekijken
Onze reactie

Super om te horen. Hartelijk dank voor uw recensie!

- Wierden
10
helemaal tevreden
wederom een top afhandeling van mijn bestelling, dit is nu denk ik de 4e keer dat ik wat via meerdanvlees bestel, het is netjes verpakt, het is op tijd, hoe het smaakt ga ik morgen ervaren, ik ben intens content. bedankt meerdanvlees
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat wil je nou als webwinkel nog meer dan klanten die intens content zijn? Heel hartelijk dank voor deze 10!!

- Veenendaal
10
top bedrijf
Perfect vlees en snelle levering ,het vlees ziet er altijd mooi uit en ben al jaren een zeer tevreden klant.
Reactie bekijken
Onze reactie

En weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Anna Paulowna
10
Top!
Kwalitatief goed vlees, alles is netjes verpakt in een koelbox met elementen. Zeker een aanrader.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze megascore!

- Erm
9.2
3556 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10