Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Couscous met groenten en lamsschouder

Couscous met groenten en lamsschouder

Bereidingswijze

Couscous is een van de meest populaire producten in Noord-Afrika. Het is een meelspijs die, net als Italiaanse pasta, gemaakt wordt van een harde griesmeelsoort (durum). Couscous wordt door Marokkanen regelmatig op vrijdag gegeten. De vrijdag is een dag die bij moslims een bijzondere plaats inneemt als dag van de samenkomst van de gemeenschap. Couscous heeft dan ook een belangrijke culturele betekenis. De makkelijke en snelle manier om couscous te maken is het koken in water met wat plantaardige olie en zout. Traditioneel wordt het echter gemaakt in een zogeheten couscouspan die uit twee delen bestaat (couscoussier). Hierin worden de couscous samen met de groenten die erbij gegeten worden gestoomd. Koken in een couscouspan is wat tijdrovender, maar het komt de smaak zeker ten goede. Zowel het griesmeel zelf als de gerechten die hiervan worden gemaakt, worden couscous genoemd. Couscous kan verschillende ingrediënten bevatten, zoals vlees en vis, en verschillende groenten. Het hangt af van de regionale tradities. In sommige landen is de couscous erg pittig door het gebruik van veel chilipasta (harissa). In andere streken is de couscous aan de zoete kant door toevoeging van rozijnen. Dit recept is één van de vele mogelijke en hangt het dichtst tegen de couscous aan zoals deze in de streek rond Gabes (Zuid-Tunesië) wordt gemaakt.

Stap voor stap

Couscous met groenten en lamsschouder

Voorbereiding

  • Als u droge kikkererwten wilt gebruiken, zet die dan een dag van tevoren op water om te wellen. Gebruikt u kikkererwten uit blik, dan hoeft dat niet.
  • Maak de groenten schoon en snij deze in grove stukken.
  • Snij het vlees van het bot, haal de zenen eruit en snij in grove stukken.
  • Kruid met wat zout en wat ras-el-hanout.
  • Doe de olijfolie in een hoge braadpan of in het onderste deel van de couscoussier.
  • Laat goed heet worden en braad de stukken vlees snel aan. Haal ze uit de pan en leg ze even apart.
  • Doe nu de groenten, inclusief de kikkererwten als u deze geweld heeft, maar niet de courgette en de tomaat, in de pan en schep deze een aantal keren om.
  • Voeg de tomaat toe. Schep weer om.
  • Giet nu de runderbouillon (water kan ook) erbij zodat alles goed onderstaat (zie afbeelding), doe het vlees terug in de pan en sluit de pan af. 
Couscous met groenten en lamsschouder

Bereiding

Laat op een laag vuur ongeveer een uur zachtjes koken. Doe nu de courgette, de kikkererwten (als u een blik heeft gebruikt), de tomatenpuree en de ras-el-hanout erbij en laat nog eens 10 minuten op het vuur. U kunt de couscousgries zelf op twee manieren maken: Of u volgt de instructies op het pak (meestal is dat: kokend water erbij, klontje boter erbij, even omscheppen, een paar minuten laten staan en het is klaar) of u doet de couscous in de bovenste verdieping van de couscouspan (zie afbeelding) en laat deze door het stoom dat uit het onderste gedeelte komt gaarstomen. Wel af en toe omscheppen. Deze tweede methode levert, door de dampen van de stoofgroenten en het vlees, een veel intensere smaak op en is echt aan te raden. Reken op een gaartijd van ongeveer 20 minuten, dus doe de couscous op tijd in de bovenste trap van de couscouspan! Als de cousousgries gaar is bent u zo goed als klaar. Breng de stoofpot op smaak met wat zout en serveer de gries en de gestoofde groenten in een diepe schaal. Klaar!

Serveertip

Al heeft het met de bereidingswijze niks te maken, oogt een couscous erg mooi in een tajine. Misschien een idee.

Couscous met groenten en lamsschouder

Wijntip

Couscous wordt in het Midden-Oosten vaak vergezeld met groene thee met munt of verse tijm. Een mooie rode wijn uit de streek kan natuurlijk ook. Denk aan een Tunesische Sidi-Saad, en Egyptische Omar Khayam of een prachtige Libanese Château Musar.

Vegetarisch Dit recept heeft een vegetarische variant. Laat de lamsschouder dan achterwege en gebruik in plaats van runderbouillon brodo vegetale. 

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
8
Gewicht klopt niet allemaal.
Van het ene wat meer en het andere wat minder. Kan wel meer dan 10% zijn.
Reactie bekijken
Onze reactie

Hè, wat jammer nou weer dat we dit van u moeten horen via de recensies! Wij hebben een gouden regel: inderdaad, het is heel moeilijk om het gewicht van vers vlees op de gram precies uit te kienen - het ene beestje is het andere niet. Maar....de regel is: krijgt u teveel, dan is dat voor onze rekening, krijgt u te weinig, dan behoort u daarvoor geld terug te krijgen. Onze elektronische weegsystemen vangen het grootste gedeelte van producten met ondergewicht af. Heel af en toe schiet er eentje tussendoor. Gewoon aan de bel trekken hoor! U heeft recht op compensatie!

- Lisse
9.2
2923 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10