Zó moet ie!
Hamburger
Eigenlijk is een hamburger een schijf gebakken of gegrild vlees in een broodje. De rest is …geschiedenis.
Herkomst
Lang werd er beweerd dat het broodje een Hamburgse uitvinding is die na de Tweede wereldoorlog door de Amerikaanse soldaten mee naar huis was genomen en daar als een bom insloeg. Broodje aap, zul je bedoelen. De hamburger heeft wel iets met Duitsland te maken, maar bestaat in de VS al sinds de 19e eeuw: hij stamt af van de gehaktbal, “Frikadel” in het Duits, een mengsel van gehakt vlees en uien. De Frikadel werd vaak verkocht in de havensteden van waaruit emigranten naar Amerika vertrokken, zoals Hamburg. De havensteden van aankomst in de Verenigde Staten namen de traditie over en de “Hamburger Steak” was geboren. De hamburger werd snel populair en verspreidde zich razendsnel door Verenigde Staten. Het grote succes zat hem erin dat je deze maaltijd staand of lopend, zonder bestek, kon eten.
Andere burgers
Het gedeelte “burger” van de ham-burger ging een eigen leven leiden. Zo ontstonden varianten als de cheeseburger (met gesmolten kaas), de baconburger (met gesmolten kaas en gebakken spek), de vegetarische burger (met een vleesvervanger, meestal op basis van soja of peulvruchten), de halalburger (met ritueel geslacht vlees), de hawaïburger (met een schijfje ananas), en de hamburger speciaal (met mayonaise, curry en gesneden ui). Sinds kort jaren wordt door een aantal vooruitstrevende producenten ook gewerkt aan een “blended burger” of “blenditarian burger”. Deze burger is voor mensen die vinden dat vleesconsumptie wel moet kunnen, maar met mate. Deze ontwikkelingen zorgen voor een grote vermindering van de vleesproductie Ook op andere manieren proberen deze producenten vaak het milieu positief te beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld door energie- en waterverspilling bij de productie tegen te gaan en ingrediënten effectiever te gebruiken. Een gerenommeerd merk van deze half-vlees-half-groenten-burgers is “Meat Your Veggies”.
.
.
Deze burgers zijn het lekkerst van de barbecue maar als u geen zin heeft in de rompslomp kunt u ze ook bakken op de grill van de oven, en zelfs, heel licht ingewreven met een beetje olie, gewoon in een lege, gloeiend hete koekenpan. Belangrijk is: Niet te lang! Voorgegaarde burgers natuurlijk niet, maar als u met rauwe burgers begint, dan dient de binnenkant roze te blijven. De burgers moeten roze zijn binnenin! Wanneer de burgers bijna gaar zijn, legt u er een plakje van de kaas overheen, zodat dat licht kan aansmelten. Eveneens legt u de bovenste helft van het broodje op de grill van uw oven, met de snijkant in de richting van de warmtebron, zodat het broodje licht krokant kan worden. Ook dit kan op de barbecue, en zelfs in de koekenpan zonder boter of vet. Neem de onderkanten van de broodjes, verdeel daarover gelijkmatig de saus. Leg daarop de burgers, vervolgens een of twee schijfjes tomaat en daar weer bovenop uiringen. Eindig met een blaadje sla en tot slot het bovenste gedeelte van het broodje. Klaar!
Veel mensen houden niet zo van aan rauwe ui. Niet voor niets zijn in de Verenigde Staten tal van recepten te vinden, waarin de ui gebakken is. Probeer ook deze variant eens! Serveer de cheeseburger met patat of home fried aardappelen. Als drankje raden wij een Amerikaans biertje aan: Een klassieke Budweiser bijvoorbeeld.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.