Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Deeg voor pizza bianca

Deeg voor pizza bianca

Bereidingswijze

Tussen pizza, focaccia en boterham

Meestal, als we denken aan pizza, denken we aan zo’n rond ding met tomatensaus. Is niet altijd waar: pizza bianca bijvoorbeeld (witte pizza) koop je niet in een restaurant maar in de fornaio, oftewel bij de bakker. Het is een 2-3cm hoge pizza met alleen maar rozemarijn, olijfolie en grof zout als topping. Kinderen zijn er gek op en moeders gebruiken de pizza bianca als lokmiddel om de kids mee te krijgen boodschappen te doen, ’s ochtends vroeg naar de markt.

De pizza bianca kan zonder beleg genuttigd worden, daar is ze lekker genoeg voor. Maar overlangs doorgesneden als een broodje en gevuld met heerlijke mozzarella, mortadella of parmaham wordt het opeens een heerlijke boterham. Niet voor niets wordt pizza bianca vaak gebruikt als onderdeel van een lunchpakket. 

De pizza bianca, die vooral in Rome erg populair is, is zo’n typisch geval van toevalseten: het is ontstaan uit de traditie van de Romeinse bakkers de temperatuur van hun oven te testen met een stuk deeg. Inmiddels is dit ’temperatuurmonster’ zo belangrijk in de Italiaanse culinaire traditie, dat zelfs een IGP (beschermde geografische benaming) is aangevraagd.

Bekijk ook onze andere recepten voor pizzadeeg!

Stap voor stap

Begin de avond tevoren

Deze deegsoort heeft een hoog hydratieniveau: dit houdt in dat u, vooral als u met uw handen gaat kneden, rekening moet houden met enkele pauzes om het deeg de gelegenheid te geven vocht op te nemen en op te stijven.

Begin de avond tevoren. Giet al het water in een ruime mengkom en los de gist en de suiker erin op. Voeg daarna meteen heet meel toe en roer met een houten pollepel tot er geen klonten meer in het deeg zitten. Wanneer het deeg compacter wordt, kneed u het deeg met een cirkelvormige beweging, in de mengkom. Na een minuut of 5 bedekt u de mengkom met een kaasdoek en laat u het deeg 15 minuten rusten.

Na 15 minuten deeg OK?

Als het goed is, is het deeg nu iets minder plakkerig geworden en iets vaster van structuur. Stort het uit op een met meel bestoven werkbank en kneed verder, met 2 handen , ongeveer 5 minuten. Tijdens dit proces, waarbij de glutenverbindingen zich vormen en het deeg zijn interne structuur bepaalt, kan het gebeuren dat het deeg een keer stug aanvoelt, daarna weer meegeeft, enzovoort. Dit is normaal.

Zodra de tijd verstreken is last u weer een pauze van 15 minuten in, net als de vorige.  Ook nu weer zal het deeg minder plakkerig en steviger aanvoelen. Voeg nu het fijne zout toe en kneed dit door het deeg.  Weer 15 minuten laten rusten.

Afsluiten en opbergen

Voeg nu de reuzel toe. Deze moet op kamertemperatuur zijn. Als het deeg de reuzel volledig heeft opgenomen, voegt u de olijfolie toe. (In plaats van reuzel en olijfolie kunt u ook alleen olijfolie gebruiken, maar dan wel in totaal 45 ml).

Vet een afsluitbare container in met olie, doe het deeg erin en zet het in de koelkast, op het koudste punt. Laat het deeg een nacht overstaan.

Oven voorverwarmen

Een uur of drie voordat u gaat bakken stort u het deeg uit op een met meel bestoven werkbank en verdeelt u het in 2 gelijke delen. Vouw de 2 delen op als een drieluik, met de snijkant in het midden. Draai het deeg nu om, om de naad onder te hebben. Knijp de bovenste en onderste rand voorzichtig dicht. Leg er een groot vergiet overheen en bedek dat met een vochtige doek.  Laat minstens 2 uur met rust, op kamertemperatuur.  

Plaats uw ovensteen in het midden van de oven en verwarm de oven voor op de maximum stand.

Doe wat meel aan de vingertoppen en breng dit meel over op de bovenkant van de pizza bianca. Begin de pizza langzaam vorm te geven, zonder te hard te duwen en de lucht uit het deeg te laten ontsnappen. Blijf met uw vingers het deeg voorzichtig pletten tot ongeveer de helft van de gewenste breedte is bereikt.

Vingerwerk

Pak het deeg op en leg het op een met meel bestoven, liefst houten werkbank. Blijf het deeg verder met de vingers vormgeven tot het minder dan 1cm dik is. Als het deeg te stug is en terugveert kunt u een minuut of 10 wachten en het nog eens proberen. Blijf controleren of het deeg iet aan de werkbank plakt door het af en toe te verschuiven. Dit is belangrijk, omdat u het deeg anders met geen mogelijkheid de oven inkrijgt.

In de oven!

Smeer de bovenkant van de pizza rijkelijk in met olijfolie en betrooi met grof (zee)zout. Laat de pizza van een pizzaschep op de ovensteen glijden.

10-15 minuten

Bak de pizza bianca 10-15 minuten. Zet na 8 minuten de grill van uw oven aan voor een krokante bovenkant. Klaar!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Basisrecept
Korstdeeg
Basisrecept
Deeg voor Flammkuchen
Basisrecept
Engelse custardsaus
Basisrecept Saus Frans Mediterraans Provençaals
Aïoli
Basisrecept
Ravigote
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Goede producten en top service
Meerdanvlees heeft een uitgebreid assortiment en kan snel leveren. Ook fijn dat je zelf je leverdatum kan kiezen. Je wordt ook goed op de hoogte gehouden van de voortgang van de order. En de kwaliteit van de producten is natuurlijk goed.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- WAALWIJK
10
Alles volgens afspraak
Correct
Reactie bekijken
Onze reactie

Een tien! Dank u wel hoor!

- Enter
10
Altijd goede kwaliteit
Op tijd bezorgd en goede kwaliteit
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze hoogst mogelijke score!

- Opmeer
9
Mooi vlees
Goed kwaliteit vlees. Snel geleverd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!

- Putten
10
Uitstekend, snelle levering
Het juiste product die ik wou hebben gekregen. Super!
Reactie bekijken
Onze reactie

Thank you veru much for your kind words!

- Groningen
10
Heerlijk vlees
Perfect verpakt en gelabeld zodat men het meteen in de juiste portie kan invriezen. #blijmee
Reactie bekijken
Onze reactie

Yes! WEER een tien! Heel hartelijk dank!

- HENDRIK-IDO-AMBACHT
10
Heel goed
Zeer netjes verpakt goed vlees
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw maximale score!

- Berltsum
10
Als steeds keurig verzorgd en op de gevraagde dag aangekomen.
Tot tweemaal toe prima vlees, morgen de derde keer proeven.
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel fijn om te horen! Hartelijk dank voor deze dikke tien!

- VLAARDINGEN
9.2
3619 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10