Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Deeg voor pizza bianca

Deeg voor pizza bianca

Bereidingswijze

Tussen pizza, focaccia en boterham

Meestal, als we denken aan pizza, denken we aan zo’n rond ding met tomatensaus. Is niet altijd waar: pizza bianca bijvoorbeeld (witte pizza) koop je niet in een restaurant maar in de fornaio, oftewel bij de bakker. Het is een 2-3cm hoge pizza met alleen maar rozemarijn, olijfolie en grof zout als topping. Kinderen zijn er gek op en moeders gebruiken de pizza bianca als lokmiddel om de kids mee te krijgen boodschappen te doen, ’s ochtends vroeg naar de markt.

De pizza bianca kan zonder beleg genuttigd worden, daar is ze lekker genoeg voor. Maar overlangs doorgesneden als een broodje en gevuld met heerlijke mozzarella, mortadella of parmaham wordt het opeens een heerlijke boterham. Niet voor niets wordt pizza bianca vaak gebruikt als onderdeel van een lunchpakket. 

De pizza bianca, die vooral in Rome erg populair is, is zo’n typisch geval van toevalseten: het is ontstaan uit de traditie van de Romeinse bakkers de temperatuur van hun oven te testen met een stuk deeg. Inmiddels is dit ‘temperatuurmonster’ zo belangrijk in de Italiaanse culinaire traditie, dat zelfs een IGP (beschermde geografische benaming) is aangevraagd.

Bekijk ook onze andere recepten voor pizzadeeg!

Stap voor stap

Begin de avond tevoren

Deze deegsoort heeft een hoog hydratieniveau: dit houdt in dat u, vooral als u met uw handen gaat kneden, rekening moet houden met enkele pauzes om het deeg de gelegenheid te geven vocht op te nemen en op te stijven.

Begin de avond tevoren. Giet al het water in een ruime mengkom en los de gist en de suiker erin op. Voeg daarna meteen heet meel toe en roer met een houten pollepel tot er geen klonten meer in het deeg zitten. Wanneer het deeg compacter wordt, kneed u het deeg met een cirkelvormige beweging, in de mengkom. Na een minuut of 5 bedekt u de mengkom met een kaasdoek en laat u het deeg 15 minuten rusten.

Na 15 minuten deeg OK?

Als het goed is, is het deeg nu iets minder plakkerig geworden en iets vaster van structuur. Stort het uit op een met meel bestoven werkbank en kneed verder, met 2 handen , ongeveer 5 minuten. Tijdens dit proces, waarbij de glutenverbindingen zich vormen en het deeg zijn interne structuur bepaalt, kan het gebeuren dat het deeg een keer stug aanvoelt, daarna weer meegeeft, enzovoort. Dit is normaal.

Zodra de tijd verstreken is last u weer een pauze van 15 minuten in, net als de vorige.  Ook nu weer zal het deeg minder plakkerig en steviger aanvoelen. Voeg nu het fijne zout toe en kneed dit door het deeg.  Weer 15 minuten laten rusten.

Afsluiten en opbergen

Voeg nu de reuzel toe. Deze moet op kamertemperatuur zijn. Als het deeg de reuzel volledig heeft opgenomen, voegt u de olijfolie toe. (In plaats van reuzel en olijfolie kunt u ook alleen olijfolie gebruiken, maar dan wel in totaal 45 ml).

Vet een afsluitbare container in met olie, doe het deeg erin en zet het in de koelkast, op het koudste punt. Laat het deeg een nacht overstaan.

Oven voorverwarmen

Een uur of drie voordat u gaat bakken stort u het deeg uit op een met meel bestoven werkbank en verdeelt u het in 2 gelijke delen. Vouw de 2 delen op als een drieluik, met de snijkant in het midden. Draai het deeg nu om, om de naad onder te hebben. Knijp de bovenste en onderste rand voorzichtig dicht. Leg er een groot vergiet overheen en bedek dat met een vochtige doek.  Laat minstens 2 uur met rust, op kamertemperatuur.  

Plaats uw ovensteen in het midden van de oven en verwarm de oven voor op de maximum stand.

Doe wat meel aan de vingertoppen en breng dit meel over op de bovenkant van de pizza bianca. Begin de pizza langzaam vorm te geven, zonder te hard te duwen en de lucht uit het deeg te laten ontsnappen. Blijf met uw vingers het deeg voorzichtig pletten tot ongeveer de helft van de gewenste breedte is bereikt.

Vingerwerk

Pak het deeg op en leg het op een met meel bestoven, liefst houten werkbank. Blijf het deeg verder met de vingers vormgeven tot het minder dan 1cm dik is. Als het deeg te stug is en terugveert kunt u een minuut of 10 wachten en het nog eens proberen. Blijf controleren of het deeg iet aan de werkbank plakt door het af en toe te verschuiven. Dit is belangrijk, omdat u het deeg anders met geen mogelijkheid de oven inkrijgt.

In de oven!

Smeer de bovenkant van de pizza rijkelijk in met olijfolie en betrooi met grof (zee)zout. Laat de pizza van een pizzaschep op de ovensteen glijden.

10-15 minuten

Bak de pizza bianca 10-15 minuten. Zet na 8 minuten de grill van uw oven aan voor een krokante bovenkant. Klaar!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Basisrecept
Korstdeeg
Basisrecept
Engelse custardsaus
Basisrecept Saus Frans Mediterraans Provençaals
Aïoli
Basisrecept
Ravigote
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

6
teleurstellende ervaring
Wij kopen al enkele jaren vlees bij MdV en altijd tevreden over de kwaliteit en de verzending. De laatste keer hebben wij o.a slavinken besteld van 120 gram en zonder enige communicatie andere slavinken ontvangen van 100 gram. Hierover een mail verstuurd en kreeg toen een tegoedbon van € 0,30 die een maand geldig was terwijl ik alleen had gevraagd naar het verschil in besteld en geleverd. Klantenservice is gewoon knudde, de biefstukken zijn oke.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Schrama. Dank voor uw beoordeling! U heeft ons attent gemaakt op een gewichtsverschil van 20 gram bij 5 slavinken. Wij hebben u onze excuses aangeboden en uitgelegd dat dit artikel inderdaad heel iets minder is gaan wegen omdat we zijn overgestapt op een nieuwe versie van dit product. We maken deze slavinken tegenwoordig helemaal zelf (en dus anders) en kopen ze niet meer kant-en-klaar in. Deze overstap heeft plaatsgevonden tussen de dag dat u heeft besteld en de dag dat we hebben geleverd. De kwaliteit van het artikel is er enorm op vooruit gegaan. U heeft volkomen gelijk - we hadden u moeten waarschuwen dat we u een heel iets lichter artikel zouden afsturen, te meer omdat dit artikel 6 cent per stuk goedkoper is. Dit was erbij in geschoten. Excuses daarvoor! We hebben onmiddellijk het verschil (dertig eurocent) vergoed Omdat u vaker bij ons besteld had hebben we dit verschil in een korting van 30 cent "gegoten". Een terugbetaling op uw rekening van 30 cent kost ons bedrijf ongeveer 1,5 Euro en dat leek ons, aangezien u terugkerende klant bent, een onverantwoorde optie. U heeft contact opgenomen met ons bedrijf via e-mail en heeft ons laten weten dat u niet tevreden was met de geboden uitleg. Ondanks de nogal cynische toon van uw e-mail (want, geloof het niet, ook wij zijn mensen) hebben we u netjes per ommegaande gevraagd aan te geven waar u zich niet in kon vinden. Uw antwoord was dat u hier verder niet over wilde corresponderen. Nu schrijft u deze negatieve recensie. De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken (en dat doen we echt niet vaak) is dat u, door ons niet de kans te geven uw "probleem" op te lossen, blijk geeft van het feit meer genoegen te halen uit het toebrengen van reputatieschade aan ons bedrijf dan aan het oplossen van dit voorval en het onderhouden van een vriendelijke en professionele verstandhouding met uw leverancier. En dat allemaal over dertig cent. Jammer. Jammer ook dat u onze biefstukken "oke" noemt. Dat zijn ze namelijk niet. Ze zijn fantastisch. Al zeggen we het zelf. Vr. groet, Klantenservice.

- Hazerswoude-Dorp
2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
9.2
2924 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10