Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Bereidingswijze

Dolmathakia me kima – Τολμαθάκια με κιμά

Dolma (Turks) (dolmades, δολμαδες (Grieks) is eigenlijk niet meer dan gevulde groenten. Dit kunnen bladeren zijn (waarbij vaak wordt gekozen voor druivenbladeren of kool) of groenten (meestal paprika’s). Het gerecht is afkomstig uit het voormalige Ottomaanse rijk en daarom zowel aan de Griekse als Turkse kant geliefd. Dolma is verwant aan en wordt in de volksmond vaak verward met Sarma, een gerecht van (meestal gevulde) koolrolletjes. De Dolma kent veel verschillende variaties in verschillende landen: de vulling kan bestaan uit gehakt met speciale kruiden of uit een vegetarische samenstelling met groenten, bulgur of rijst. Het gerecht komt in vele variaties in vele landen voor. Wij hebben hier gekozen voor een veel voorkomende variant: Dolmathakia me kima.

Stap voor stap

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Voorbereiding

Wijnbladeren zijn niet vaak vers te krijgen. In onze omstreken zijn steeds meer wijnboeren die u verder kunnen helpen maar ook dan alleen in de korte periode tussen de druivenoogst en het snoeien van de stokken. U zult vaak aangewezen zijn op geconserveerde. Niks mis mee, alleen ze zijn erg zout. Zet ze daarom minstens 4 uur van tevoren weg in ruim water. Verse bladeren kunt u het beste onder koud water afspoelen. Verse bladeren wellen in kokend water maakt het makkelijker om ze te rollen straks.

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Het gehakt

Meng de uien en het gehakt. Breng op smaak met zout en peper en bak rul aan.

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Samenstellen

Doe het gehakt in een kom, voeg de kruiden en de rijst toe.

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Mengen

Vermeng alles grondig.

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Ontnerven

Haal de bladeren uit het waterbad en laat ze uitlekken. 

Pak een wijnblad en verwijder de steel en de grootste nerf door een driehoekige inkeping in het blad te maken met een scherp mesje.

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Vouwen...

Vouw de zijden van de driehoek over elkaar heen om te inkeping te sluiten en leg een propje vulling op het blad

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Vouwen...

Vouw de onderkant van het blad dicht.

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Vouwen...

Dan een zijkant.

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Vouwen...

Dan de bovenkant en de tweede zijkant.

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Yes!

Zo ziet uw eerste dolma er nu uit. Nu nog maar 59 te gaan.

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Schikken

Leg alle dolma’s zo strak mogelijk in een cocotte of braadpan. Dit komt de vorm ten goede. Giet het citroensap erover heen.

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Koken

Giet bouillon in de pan tot de rolletjes net onder staan. Verzwaar de rolletjes, bijvoorbeeld (zoals op de afbeelding) met een bakblik en een stapeltje borden, en sluit de pan af met een deksel. Laat de dolma’s een uur op zacht vuur gaarkoken. Laat ze daarna afkoelen en giet ze af.

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Serveertip

Serveer de dolma’s op kamertemperatuur. Een vaak geziene gezel is tzatziki, een Griekse, hartige variant van hangop met komkommer, knoflook, olijven en kruiden.

Dolma’s – met rijst gevulde wijnbladeren

Wijntip

Tja…dan maar een open deur. Het is echt waar – deze dis smaakt zeer goed, vergezeld met een glas ijskoude Retsina. Ook een witte Santorini is prima. Bent u niet in de buurt van een bron van Griekse wijn – Champagne smaakt hierbij ook niet verkeerd!

Vegetarisch Voor de  vegetarische variant van dit recept laat u het kalfsgehakt achterwege

Oud en Nieuw Iets voor Oudejaar ?

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Topvlees
Constante kwaliteit topvlees. Duidelijke communicatie.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Enter
#organization Meerdanvlees.nl
9
Kwaliteit
Vlees van goede kwaliteit op donderdag besteld op vrijdag in huis. Alles netjes verpakt in een tempexbox met koelelementen. Service waar je van op aan kunt en vlees dat top smaakt!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk dank!

- Waalwijk
#organization Meerdanvlees.nl
10
Prima vlees
Kleine storing bij het vervoersbedrijf, maar daar kan Meerdanvlees.nl niks aan doen. Het vlees is prima en de verpakking is top. Mooie piepschuim kist met echte koelelementen. Perfect voor elkaar dus. Aanrader.
Reactie bekijken
Onze reactie

Een topscore! Dank u hartelijk!

- Tuitjenhorn
#organization Meerdanvlees.nl
10
prima gehaktballen
prima gehaktballen en goed service
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!

- heukelum
#organization Meerdanvlees.nl
10
Wederom op tijd en heerlijk vlees
prima
Reactie bekijken
Onze reactie

De hoogste waardering. Dank u wel, ook namens PostNL!

- wolsum
#organization Meerdanvlees.nl
10
Heerlijk vlees!
Uitstekende kwaliteit van mooie porties vlees.De salades waren ook uitstekend alleen voor ons wat groot. I.p.v. een 5L emmer hadden we beter een 2L bak kunnen nemen.
Reactie bekijken
Onze reactie

Ja, die horecahoeveelheden die zijn aan de ruime kant. We zijn nog steeds op zoek naar een handzamer formaat van een vergelijkbare kwaliteit. We doen ons uiterste best!

- Enschede
#organization Meerdanvlees.nl
10
Geweldige kwaliteit vlees !!!
Ik wist niet hoe vlees smaakte en was er al heel lang klaar mee op waterkip na... Jullie vlees heeft mij verbaasd doen staan en heb nog nooit zoiets lekkers geproefd uit de grond van mijn hart...Alfred W Suskind
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw vriendelijke woorden en uw hoge waardering!

- Lelystad
#organization Meerdanvlees.nl
10
keurig op tijd geleverd en prima kwaliteit
prijs - kwaliteit is top!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel fijn om te horen. ook namens de vervoerder heel hartelijk dank voor deze tien!

- WIERDEN
#organization Meerdanvlees.nl
9.2
3009 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
#organization Meerdanvlees.nl