Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Eigengemaakte ‘pizza al prosciutto crudo’, pizza met rauwe ham

Eigengemaakte ‘pizza al prosciutto crudo’, pizza met rauwe ham

Bereidingswijze

Pizza
De pizza heeft een lange, moeilijke en onzekere geschiedenis. Het woord zelf komt al voor in het volkslatijn van Zuid-Italiaanse steden in de tiende eeuw. De betekenis gaat echter niet veel verder dan “iets plats”, een schijf bijvoorbeeld. In de zestiende eeuw wordt in Napels een afgeplat brood de naam ” pizza” gegeven. Deze naam is waarschijnlijk tegelijkertijd een verbastering van “Pita” uit het MIdden-Oosten en een verwijzing naar de vorm.Het brood, dat oorspronkelijk alleen bedoeld was om de temperatuur van de oven te testen, had geen commerciële waarde en werd meestal weggegooid of verkocht (of zelfs weggegeven) aan de armen. Pas een eeuw later zien we de pizza opduiken als gerecht, geserveerd met olijfolie, zout en kruiden, zoals we nu nog kennen van een soortgenoot, de focaccia. Pas veel later werden kaas, tomaten en soms vis toegevoegd. In 1843 beschrijft Alexandre Dumas (père) inmiddels enorme verscheidenheid in pizza’s. De toch wel meest beroemde pizza, de “Pizza Margherita”, is een uitvinding van een kok, Raffaele Esposito en is gecreëerd in 1889 ter ere van de Italiaanse koningin Margherita van Savoye. De pizza is belegd met tomaten, mozzarella en basilicum om de kleuren van de Italiaanse vlag weer te geven. Naar men veronderstelt is dit de eerste keer dat een pizza met kaas werd belegd.

Pizzasteen (Pietra rifrattaria), ook wel ovensteen
Pizza heeft een razendsnelle bereiding nodig en moet zowel van onderen als van boven verwarmd worden. Het beste resultaat verkrijgt u natuurlijk in een houtgestookte pizza-oven. Heeft u die niet, zorg dan voor een pizzasteen: dit is een plaat van (natuur)steen die u ruim voordat u de pizza in de oven zet mee laat verhitten tijdens het voorverwarmen van de oven. Er zijn tal van pizzastenen in de handel. Een goed alternatief, misschien nog wel beter, is een marmeren plaat van minstens 15 mm dikte. Deze pizzasteen is overigens ook niet weg te denken voor liefhebbers van eigengemaakt brood.

Stap voor stap

Eerst het deeg maken

Pizzadeeg is een vorm van brooddeeg. Het lijkt eenvoudig, maar er kan het een en ander misgaan. Volg een goed recept. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op ons aparte recept voor pizzadeeg maak een keuze tussen Napolitaans, Romeins of Milanees pizzadeeg door erop te klikken in de ingrediëntenlijst.

Voorbereiding

Verwarm de oven met de pizzasteen erin voor op 300° C (of zo hoog als u kunt). Laat hem minstens 30 minuten doorverwarmen. Snijd de mozzarella in blokjes.

Bereiding

Rol per persoon 1 portie pizzadeeg uit tot een dikte van 2-3 mm. Zorg voor goed wat bloem tegen het plakken. 

pizza prosciutto bereiden 1

pizza prosciutto bereiden 2

Bestrijk de pizza vanuit het midden met de tomatensaus. 

pizza prosciutto bereiden 3

pizza prosciutto bereiden 4

pizza prosciutto bereiden 5

Bestrooi de saus rijkelijk met de mozzarellablokjes. 

pizza prosciutto bereiden 6

Blijf uit de rand, anders komt deze straks niet mooi omhoog. pizza prosciutto bereiden 7

Leg over het middengedeelte van de pizza een plakje parmaham (prosciutto di Parma).

pizza prosciutto bereiden 8

Als u een “pala da pizza” (broodspade) heeft, gebruik deze dan om de pizza van uw werkbank op de pizzasteen of in uw mooie houtoven te krijgen. Anders kunt u het beste gebruik maken van bakpapier en hulp van een familielid of vriend. Hou de pizza goed in de gaten. Zodra de buitenste rand begint te kleuren en de mozzarella smelt is uw pizza klaar. Dit gaat sneller dan u denkt dus blijf er bij! Serveer de pizza direct. U kunt nu aan nummer twee beginnen.

pizza_prosicutto_crudo

Serveertip

Een scheut goede olijfolie maakt het gerecht helemaal af. 

 
Eigengemaakte ‘pizza al prosciutto crudo’, pizza met rauwe ham

Wijntip

Vreemd genoeg kiezen vooral jongere mensen nou juist bij pizza voor een biertje. Vooral in de pizzeria. Mocht u toch een wijntje prefereren: een jongen, lichte rode, bijvoorbeeld een Bardolino.

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht of snack
Real Texas Pulled Pork uit de oven
Hoofdgerecht of snack
Straccetti
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
8
Gewicht klopt niet allemaal.
Van het ene wat meer en het andere wat minder. Kan wel meer dan 10% zijn.
Reactie bekijken
Onze reactie

Hè, wat jammer nou weer dat we dit van u moeten horen via de recensies! Wij hebben een gouden regel: inderdaad, het is heel moeilijk om het gewicht van vers vlees op de gram precies uit te kienen - het ene beestje is het andere niet. Maar....de regel is: krijgt u teveel, dan is dat voor onze rekening, krijgt u te weinig, dan behoort u daarvoor geld terug te krijgen. Onze elektronische weegsystemen vangen het grootste gedeelte van producten met ondergewicht af. Heel af en toe schiet er eentje tussendoor. Gewoon aan de bel trekken hoor! U heeft recht op compensatie!

- Lisse
10
Goede kwaliteit, goede levering
Goede kwaliteit vlees! Ook zeer snelle levering op een heel correcte wijze. Zelfs allerlei koelelementen waren bijgesloten! Kortom helemaal tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank, ook namens PostNL. Mag best wel eens gezegd worden dat die hun stinkende best doen in deze barre tijden:)

- Zaltbommel
10
Zeer tevreden
Het produkt komt goed gekoeld binnen via Post.nl In eerste instantie zette ik mijn vraagteken hierbij maar dat bleek dus niet nodig te zijn.Het vlees is heel goed van kwaliteit.Top dus
- Almere
9.2
2921 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10