Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Eigengemaakte ‘pizza al prosciutto crudo’, pizza met rauwe ham

Eigengemaakte ‘pizza al prosciutto crudo’, pizza met rauwe ham

Bereidingswijze

Pizza
De pizza heeft een lange, moeilijke en onzekere geschiedenis. Het woord zelf komt al voor in het volkslatijn van Zuid-Italiaanse steden in de tiende eeuw. De betekenis gaat echter niet veel verder dan “iets plats”, een schijf bijvoorbeeld. In de zestiende eeuw wordt in Napels een afgeplat brood de naam ” pizza” gegeven. Deze naam is waarschijnlijk tegelijkertijd een verbastering van “Pita” uit het MIdden-Oosten en een verwijzing naar de vorm.Het brood, dat oorspronkelijk alleen bedoeld was om de temperatuur van de oven te testen, had geen commerciële waarde en werd meestal weggegooid of verkocht (of zelfs weggegeven) aan de armen. Pas een eeuw later zien we de pizza opduiken als gerecht, geserveerd met olijfolie, zout en kruiden, zoals we nu nog kennen van een soortgenoot, de focaccia. Pas veel later werden kaas, tomaten en soms vis toegevoegd. In 1843 beschrijft Alexandre Dumas (père) inmiddels enorme verscheidenheid in pizza’s. De toch wel meest beroemde pizza, de “Pizza Margherita”, is een uitvinding van een kok, Raffaele Esposito en is gecreëerd in 1889 ter ere van de Italiaanse koningin Margherita van Savoye. De pizza is belegd met tomaten, mozzarella en basilicum om de kleuren van de Italiaanse vlag weer te geven. Naar men veronderstelt is dit de eerste keer dat een pizza met kaas werd belegd.

Pizzasteen (Pietra rifrattaria), ook wel ovensteen
Pizza heeft een razendsnelle bereiding nodig en moet zowel van onderen als van boven verwarmd worden. Het beste resultaat verkrijgt u natuurlijk in een houtgestookte pizza-oven. Heeft u die niet, zorg dan voor een pizzasteen: dit is een plaat van (natuur)steen die u ruim voordat u de pizza in de oven zet mee laat verhitten tijdens het voorverwarmen van de oven. Er zijn tal van pizzastenen in de handel. Een goed alternatief, misschien nog wel beter, is een marmeren plaat van minstens 15 mm dikte. Deze pizzasteen is overigens ook niet weg te denken voor liefhebbers van eigengemaakt brood.

Stap voor stap

Eerst het deeg maken

Pizzadeeg is een vorm van brooddeeg. Het lijkt eenvoudig, maar er kan het een en ander misgaan. Volg een goed recept. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op ons aparte recept voor pizzadeeg maak een keuze tussen Napolitaans, Romeins of Milanees pizzadeeg door erop te klikken in de ingrediëntenlijst.

Voorbereiding

Verwarm de oven met de pizzasteen erin voor op 300° C (of zo hoog als u kunt). Laat hem minstens 30 minuten doorverwarmen. Snijd de mozzarella in blokjes.

Bereiding

Rol per persoon 1 portie pizzadeeg uit tot een dikte van 2-3 mm. Zorg voor goed wat bloem tegen het plakken.

pizza prosciutto bereiden 1

pizza prosciutto bereiden 2

Bestrijk de pizza vanuit het midden met de tomatensaus.

pizza prosciutto bereiden 3

pizza prosciutto bereiden 4

pizza prosciutto bereiden 5

Bestrooi de saus rijkelijk met de mozzarellablokjes.

pizza prosciutto bereiden 6

Blijf uit de rand, anders komt deze straks niet mooi omhoog. pizza prosciutto bereiden 7

Leg over het middengedeelte van de pizza een plakje parmaham (prosciutto di Parma).

pizza prosciutto bereiden 8

Als u een “pala da pizza” (broodspade) heeft, gebruik deze dan om de pizza van uw werkbank op de pizzasteen of in uw mooie houtoven te krijgen. Anders kunt u het beste gebruik maken van bakpapier en hulp van een familielid of vriend. Hou de pizza goed in de gaten. Zodra de buitenste rand begint te kleuren en de mozzarella smelt is uw pizza klaar. Dit gaat sneller dan u denkt dus blijf er bij! Serveer de pizza direct. U kunt nu aan nummer twee beginnen.

pizza_prosicutto_crudo

Serveertip

Een scheut goede olijfolie maakt het gerecht helemaal af. 

 
Eigengemaakte ‘pizza al prosciutto crudo’, pizza met rauwe ham

Wijntip

Vreemd genoeg kiezen vooral jongere mensen nou juist bij pizza voor een biertje. Vooral in de pizzeria. Mocht u toch een wijntje prefereren: een jongen, lichte rode, bijvoorbeeld een Bardolino.

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht of snack
Real Texas Pulled Pork uit de oven
Hoofdgerecht of snack
Straccetti
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

9
heerlijk !
wat een mooie oplossing om lekker vlees te verkrijgen. laatste periode veel "Supermarkt vlees" gegeten. dan is dit wel heel wat lekkerder. ga zeker nog een keer bestellen
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! Heel fijn om te horen. Laten we het de supermarkten niet te zwaar aanrekenen. Je zult het maar moeten doen - enorme hoeveelheden verkopen, voor de laagst mogelijke prijs. Gelukkig mogen wij consumenten als u bedienen, die de kiloknaller voorbij zijn en zoeken naar topkwaliteit. Voor die mensen gaan wij op zoek; vaak eisen we eerste keus; regelmatig bieden we meer geld voor de kilo. Vlees hoeft niet elke dag, maar als het dan zover is, dan wel goed vlees. Vinden wij.

- midsland
10
Top vlees!
Aanrader.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!

- Enter
10
Ziet er echt top uit, heerlijk vers vlees
Super netjes aangeleverd en mooi verpakt.over smaak valt niet te twisten maar zulk gehakt hebben we nog niet eerder gehad, en dan de kipfilet super mals. Vandaag wordt er op verjaardag van mijn dochter gehaktballetjes en kipsatetjes geserveerd, weet nu al dat de visite zal smullen van het heerlijke vlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze uitgebreide recensie. Ja, ons gehakt wordt dagvers gedraaid. Dat kan een supermarkt ons natuurlijk niet nadoen. Zijn we ook best trots op:) Nog gefeliciteerd met uw dochter!

- Heerhugowaard
10
Bestelling netjes afgeleverd
Netjes in koelbox geleverd op afgesproken dag
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! Weer een tien!

- Den helder
10
Snelle levering
De bestelling werd snel geleverd. Het vlees zat in een koeldoos met koelelementen erbij. Al met al voor herhaling vatbaar
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We zitten klaar voor uw volgende bestelling!

- Eindhoven
10
Mooi stukje vlees
Prachtig mooi stukje vlees afgeleverd in een nette koelbox met een aantal koelelementen er bij in. Dat wordt weer smullen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een topscore. Zijn we enorm blij mee, dank u wel!

- Beuningen
10
Heel goed
Bestelling goed verpakt en netjes geleverd en kwaliteit is ook heel goed
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel erg bedankt. Weer een tien!

- Volendam
10
Wederom heel goed!
Wederom een prima levering met kwalitatief goed vlees. Prima spul!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor deze megascore!

- Soest
9.2
3519 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10