met pruimen, aspic en gekonfijte sjalot
Terrine of paté?
Paté is de (Franse) aanduiding voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt. De naam is verwant met het Nederlandse ‘pastei’; het oorspronkelijke recept van deze pastei is met een broodkorst (“en croûte”). Wildpaté wordt beschouwd als een culinair hoogstandje, en wordt gegeten met veenbessen of uienconfituur. Er is geen eenduidig recept voor paté, omdat het veel producten kan bevatten en van verschillende soorten lever (kalfs-, runder-, varkens-, ganzenlever, of een combinatie mengsel daarvan) kan worden gemaakt.
Terrine is eigenlijk de naam van een dikke, geglazuurde schaal. Het is ook de naam geworden van gerechten die in een terrine gemaakt worden. Een terrine kan overigens ook bereid worden in andere vormen, zoals een cakeblik. Terrines zijn dikwijls vleesgerechten zoals wild, zult en paté’s. Er zijn ook terrinegerechten met vis, schaaldieren, groentes en vruchten. Een paté is dus in feite ook een terrine.
U kunt de paté ook storten in kleine, bijvoorbeeld eenpersoons bakjes. Ook deze bakt u in de oven in een laag water (au bain Marie). Als u de afgekoelde bakjes vervolgens versiert met een blaadje laurier, een vossebesje, een plakje gestoofde peer of iets dergelijks en daarna afstort met aspic, heeft u een geinig cadeautje voor kennissen en familie!
Een lichte of iets gewichtigere rode wijn die het zoete van de kaneel en de pruimen aankan maar niet overheerst: Beaujolais Villages, Châteauneuf-du-Pape, Côte de Beaune-Villages, Côtes du Rhône Villages, Côtes du Rousillon Villages. Een Georgische Khvanchkara (een traditioneel in open eiken vaten gefermenteerde half-zoete rode wijn, naar zeggen de lievelingswijn van Josef Stalin) zou ook goed kunnen.
Dit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Dank u wel voor deze TOPSCORE!