Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Eigengemaakte wildpate

Eigengemaakte wildpate

Bereidingswijze

met pruimen, aspic en gekonfijte sjalot

Terrine of paté?
Paté is de (Franse) aanduiding voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt. De naam is verwant met het Nederlandse ‘pastei’; het oorspronkelijke recept van deze pastei is met een broodkorst (“en croûte”). Wildpaté wordt beschouwd als een culinair hoogstandje, en wordt gegeten met veenbessen of uienconfituur. Er is geen eenduidig recept voor paté, omdat het veel producten kan bevatten en van verschillende soorten lever (kalfs-, runder-, varkens-, ganzenlever, of een combinatie mengsel daarvan) kan worden gemaakt.

Terrine is eigenlijk de naam van een dikke, geglazuurde schaal. Het is ook de naam geworden van gerechten die in een terrine gemaakt worden. Een terrine kan overigens ook bereid worden in andere vormen, zoals een cakeblik. Terrines zijn dikwijls vleesgerechten zoals wild, zult en paté’s. Er zijn ook terrinegerechten met vis, schaaldieren, groentes en vruchten. Een paté is dus in feite ook een terrine.

Stap voor stap

Eigengemaakte wildpate

De marinade

  • Plet de jeneverbessen en de kardemom.
  • Doe het wild, de kruiden, de wijn en de port bij elkaar in een kom.
  • Schep goed door elkaar en zet weg in de koeling.
  • De marinade moet een nacht lang overstaan.
Eigengemaakte wildpate

Marinade reduceren

  • Haal het vlees uit de marinade.
  • Doe de marinade in een pannetje en kook het vocht.
  • Reduceer tot ongeveer een derde over is.
  • Zeef het vocht en zet aan de kant.
Eigengemaakte wildpate
  • Verwarm de oven voor op 100° C.
  • Snij de speklappen in blokjes.
Eigengemaakte wildpate
  • Hak de wildpoulet niet al te grof in de keukenmachine.
  • Verwijder de wildpoulet uit de foodprocessor.
Eigengemaakte wildpate
  • Maal de de speklappen fijn in de keukenmachine.
  • Verwijder de massa.
Eigengemaakte wildpate

Maal de lever samen met het zout zo fijn mogelijk in de keukenmachine.

Eigengemaakte wildpate

Klop het ei los. Voeg de zemelen en de bloem toe. Breng alle producten nu bij elkaar in een bak en

Eigengemaakte wildpate

meng ze tot een gelijke massa ontstaat.

Eigengemaakte wildpate
  • Bekleed een patévorm met bakpapier.
  • Vul af met een eerste laag patédeeg.
  • Leg de gedroogde pruimen op het deeg.
Eigengemaakte wildpate
  • Vul de vorm verder af met patédeeg.
  • Druk goed aan zodat alle lucht verdwenen is uit de vorm.
Eigengemaakte wildpate

Sluit het deeg af met het bakpapier

Eigengemaakte wildpate

en dan met aluminiumfolie.

Eigengemaakte wildpate

Plaats de vorm in een braadslee met 2-3 cm water.

Eigengemaakte wildpate

De aspic

  • Leg de gelatine in koud water en laat 5 minuten rusten.
  • Breng de bouillon aan de kook,
  • voeg de Port toe en
  • doof de warmtebron.
  • Knijp de blaadjes gelatine uit en vermeng ze met de warme bouillon.
  • Stort de vloeistof uit op een laag bakblik en zet in de koelkast. Zodra de gelatine een vaste vorm heeft aangenomen kunt u er blokjes van snijden.

Paté bakken

Plaats de braadslee in de oven. Bak de pastei 2 uur. Laat hem daarna volledig afkoelen. Plaats de paté zodra kamertemperatuur is bereikt in de koelkast en laat minstens een dag rusten. Haal de paté uit de vorm en snij in plakjes. Serveer met gekonfijte ui en aspic.

Eigengemaakte wildpate

Serveertip

U kunt de paté ook storten in kleine, bijvoorbeeld eenpersoons bakjes. Ook deze bakt u in de oven in een laag water (au bain Marie). Als u de afgekoelde bakjes vervolgens versiert met een blaadje laurier, een vossebesje, een plakje gestoofde peer of iets dergelijks en daarna afstort met aspic, heeft u een geinig cadeautje voor kennissen en familie!

Eigengemaakte wildpate

Wijntip

Een lichte of iets gewichtigere rode wijn die het zoete van de kaneel en de pruimen aankan maar niet overheerst: Beaujolais Villages, Châteauneuf-du-Pape, Côte de Beaune-Villages, Côtes du Rhône Villages, Côtes du Rousillon Villages. Een Georgische Khvanchkara (een traditioneel in open eiken vaten gefermenteerde half-zoete rode wijn, naar zeggen de lievelingswijn van Josef Stalin) zou ook goed kunnen.

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

8
goed
ik heb de bestelling ontvangen zag der goed uit en nu maar hopen dat het kalfs lever is groetjes S A Kobs
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Haarlem
7
Ziet er goed uit
Ziet er goed uit. Een vraagje: kan het ook per stuk verpakt worden? Ben thuis alleen de vleeseter. Van oorsprong een goede slager gewend in Twenthe. Hier in W ijchen is geen slager meer, alleen de grootgrutters. Als ik uw waren heb gegeten laat ik u weten wat ik van de kwaliteit vind. Vriendelijke groeten, Frans Stanko
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Wijchen
10
Super
Mooi verpakt, volgens afspraak op de juiste data geleverd. Mooie kalkoen met een heerlijke vulling. Niets op aan te merken!
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor u prachtige cijfer! Mooi om te horen! Happy Thanksgiving!

- Hillegom
9
Altijd weer goed .
Ik bestel elk jaar bij jullie , en ben een tevreden klant,
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We zijn gek op tevreden klanten. Overigens - wat ons betreft hoeft u echt niet telkens een jaar te wachten, hoor....we zijn elke dag open!!:)

- Groningen
10
Perfect verpakt en sublieme smaak
Hertensucade gestoofd in bier en fond etc.; 4 uur in Aga-oven van 100 graden, kon met de achterkant van het mes gesneden worden. Fantastisch stuk vlees, echt sublieme smaak! Overigens was alles enorm goed verpakt. Hert was nog beetje bevroren en heb ik daags na de levering gestoofd. De kalfsschenkel en sukadelapjes heb ik in de vriezer gedaan, in de hoop dat dit vlees niet eerder bevroren is geweest. Dat weet ik eigenlijk niet.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw mooie recensie! Of producten bij ons vers gekoeld of diepgevroren vertrekken kunt u per product zien op de desbetreffende productpagina. Wat betreft uw twijfels over diepvries en (her)invriezen - u kunt daar een heleboel over vinden op onze pagina met veelgestelde vragen: http://www.meerdanvlees.nl/klantenservice/faqs

- Avenhorn
10
Super
Heerlijk vers vlees op tijd geleverd
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk bedankt. We blijven ons inzetten voor uw steun en vertrouwen. Klaar voor de feestdagen? Wij in ieder geval wel!:)

- Hobrede
10
Geweldig
Mooi verzorgd vlees, gehakt op een fijne manier gedraaid en heerlijk rul te bakken.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Hartelijk dank! Inderdaad, wij hechten veel waarde en besteden veel aandacht aan ons eigengemaakte gehakt. Gemaakt van stukjes vlees uit eigen productie en dus supervers!

- Nuth
10
Top kwaliteit.
Vlees besteld en keurig geleverd ( goed gekoeld )en mooi stuk vlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!!

- Alkmaar
9.2
3437 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10