Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Eigengemaakte wildpate

Eigengemaakte wildpate

Bereidingswijze

met pruimen, aspic en gekonfijte sjalot

Terrine of paté?
Paté is de (Franse) aanduiding voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt. De naam is verwant met het Nederlandse ‘pastei’; het oorspronkelijke recept van deze pastei is met een broodkorst (“en croûte”). Wildpaté wordt beschouwd als een culinair hoogstandje, en wordt gegeten met veenbessen of uienconfituur. Er is geen eenduidig recept voor paté, omdat het veel producten kan bevatten en van verschillende soorten lever (kalfs-, runder-, varkens-, ganzenlever, of een combinatie mengsel daarvan) kan worden gemaakt.

Terrine is eigenlijk de naam van een dikke, geglazuurde schaal. Het is ook de naam geworden van gerechten die in een terrine gemaakt worden. Een terrine kan overigens ook bereid worden in andere vormen, zoals een cakeblik. Terrines zijn dikwijls vleesgerechten zoals wild, zult en paté’s. Er zijn ook terrinegerechten met vis, schaaldieren, groentes en vruchten. Een paté is dus in feite ook een terrine.

Stap voor stap

Eigengemaakte wildpate

De marinade

  • Plet de jeneverbessen en de kardemom.
  • Doe het wild, de kruiden, de wijn en de port bij elkaar in een kom.
  • Schep goed door elkaar en zet weg in de koeling.
  • De marinade moet een nacht lang overstaan.
Eigengemaakte wildpate

Marinade reduceren

  • Haal het vlees uit de marinade.
  • Doe de marinade in een pannetje en kook het vocht.
  • Reduceer tot ongeveer een derde over is.
  • Zeef het vocht en zet aan de kant.
Eigengemaakte wildpate
  • Verwarm de oven voor op 100° C.
  • Snij de speklappen in blokjes.
Eigengemaakte wildpate
  • Hak de wildpoulet niet al te grof in de keukenmachine.
  • Verwijder de wildpoulet uit de foodprocessor.
Eigengemaakte wildpate
  • Maal de de speklappen fijn in de keukenmachine.
  • Verwijder de massa.
Eigengemaakte wildpate

Maal de lever samen met het zout zo fijn mogelijk in de keukenmachine.

Eigengemaakte wildpate

Klop het ei los. Voeg de zemelen en de bloem toe. Breng alle producten nu bij elkaar in een bak en

Eigengemaakte wildpate

meng ze tot een gelijke massa ontstaat.

Eigengemaakte wildpate
  • Bekleed een patévorm met bakpapier.
  • Vul af met een eerste laag patédeeg.
  • Leg de gedroogde pruimen op het deeg.
Eigengemaakte wildpate
  • Vul de vorm verder af met patédeeg.
  • Druk goed aan zodat alle lucht verdwenen is uit de vorm.
Eigengemaakte wildpate

Sluit het deeg af met het bakpapier

Eigengemaakte wildpate

en dan met aluminiumfolie.

Eigengemaakte wildpate

Plaats de vorm in een braadslee met 2-3 cm water.

Eigengemaakte wildpate

De aspic

  • Leg de gelatine in koud water en laat 5 minuten rusten.
  • Breng de bouillon aan de kook,
  • voeg de Port toe en
  • doof de warmtebron.
  • Knijp de blaadjes gelatine uit en vermeng ze met de warme bouillon.
  • Stort de vloeistof uit op een laag bakblik en zet in de koelkast. Zodra de gelatine een vaste vorm heeft aangenomen kunt u er blokjes van snijden.

Paté bakken

Plaats de braadslee in de oven. Bak de pastei 2 uur. Laat hem daarna volledig afkoelen. Plaats de paté zodra kamertemperatuur is bereikt in de koelkast en laat minstens een dag rusten. Haal de paté uit de vorm en snij in plakjes. Serveer met gekonfijte ui en aspic.

Eigengemaakte wildpate

Serveertip

U kunt de paté ook storten in kleine, bijvoorbeeld eenpersoons bakjes. Ook deze bakt u in de oven in een laag water (au bain Marie). Als u de afgekoelde bakjes vervolgens versiert met een blaadje laurier, een vossebesje, een plakje gestoofde peer of iets dergelijks en daarna afstort met aspic, heeft u een geinig cadeautje voor kennissen en familie!

Eigengemaakte wildpate

Wijntip

Een lichte of iets gewichtigere rode wijn die het zoete van de kaneel en de pruimen aankan maar niet overheerst: Beaujolais Villages, Châteauneuf-du-Pape, Côte de Beaune-Villages, Côtes du Rhône Villages, Côtes du Rousillon Villages. Een Georgische Khvanchkara (een traditioneel in open eiken vaten gefermenteerde half-zoete rode wijn, naar zeggen de lievelingswijn van Josef Stalin) zou ook goed kunnen.

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Fijn adres om vlees te bestellen en het wordt keurig afgeleverd.
Heerlijk malse stukjes vlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heerlijk, dank u wel!

- Holten
10
Goed vlees
Lekker vlees echt een aanrader
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Almelo
9
Ondanks de hitte van dit moment boven verwachting.
Wij hadden met een eerdere levering uitermate goede ervaringen. Daarom tot een herhaling van bestelling en levering besloten. Achteraf was het moment van bestellen met de huidige buitensporig hoge temperaturen en postlevering wellicht niet zo'n goede keuze, maar dit bleek uiteindelijk buiten verwachting mee te vallen. Levering van het vlees prima verzorgd, ingepakt in piepschuim doos met toevoeging van een 4-tal koelelementen. Prima speciale verpakking. Ongerustheid over correcte levering met deze temperaturen bleek volledig misplaatst. Goed gedaan. Uiteindelijk toch uitermate tevreden met de keuze. Buitentemperaturen bleken niet van invloed op de levering. Top. Wij zijn tevreden. Ook met de portie-verpakkingen.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw uitvoerige reactie en uw hoge waardering! Inderdaad, onze EPS-koelboxen met koelelementen) zijn ingericht op het nabootsen van uw koelkast voor een periode van maximaal 48 uur, dus zelfs met warm weer en zelf wanneer PostNL een dagje vertraging oploopt komen de producten bij u thuis aan alsof ze bij u uit de koelkast komen. En, zoals bekend: kunnen we daar niet aan voldoen dan krijgt u gewoon uw geld terug.

- Oost-Souburg
10
het was heerlijk!!
Bestelling kwam mooi op tijd en het vlees was heerlijk. Ik heb veel complimenten gekregen voor de pulled pork!
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! En wat fijn om te horen!

- Winsum
9
Mijn verzekerde verwachting............
Deze verwachting is als een droom dat keer op keer altijd uitkomt...... Veel aandacht, uiterste hygiëne, alles vers, alles goed verpakt, en vooral......uitstekende service, etcétera. Wat wil men nog meer??? TOPPIE.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!

- Oss
9
Ik kan weinig toevoegen aan wat ze al zelf zeggen. Goed spul en prima service.
In het verleden had ik zo links en rechts online guanciale gekocht (Amazon/lokale Italiaanse specialiteitenwinkels...) maar dat was het net niet allemaal. Ik hoef nu niet verder te zoeken, die van Meerdanvlees.nl kan ik prima noemen.  Het vet/vlees verhouding is heel goed (veel witte vet – weinig vlees) en het heeft een fijne smaak. Wat me verder opviel, is dat de huid (wat je niet eet) van het stuk van bijna 1500 gram heel zacht was wat betekent dat het goed bewaard was en vers is.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw complimenten. Dank ook dat u de tijd heeft genomen om even uit te leggen wat er nou precies zo goed was. Daar hebben andere klanten enorm veel aan. Top!

- Zaandam
10
Goed vlees voor eerlijke prijs
Makkelijk bestellen, gekoeld bezorgd, heerlijk vles
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien!! Heel hartelijk dank!

- Alphen aan den Rijn
8
Heel goed bevallen
Bevalt goed
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw waardering!

- Hoorn
9.2
3383 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10