Een klassieker voor Kerstmis
“The same procedure as last year, Miss Sophie?” “The same procedure as every year, James!”
Tja…English Turkey…een hele kalkoen. Altijd een indrukwekkend tafereel. Sommige volkeren eten hem met Thanksgiving, anderen met Kerst. Kalkoen is eigenlijk altijd lekker. Zo’n hele is natuurlijk wel een beetje “gedoe” maar u krijgt er ook een heus meesterwerk uit de oven voor terug. Met de vulling kan men naar hartenlust variëren: noten en gedroogd fruit liggen voor de hand, maar ook een farce van gehakt is een festijn. Probeer in plaats van de abrikozen eens iets anders – dadels bijvoorbeeld, of gedroogde kaki!
We hebben dit recept opgebouwd voor onze standaard kalkoen en onze XL-kalkoen (niet altijd leverbaar). Let erop dat de hoeveelheden in het recept bij de XL-variant moeten verdubbelen.
Verhit boter in een braadpan of cocotte. Zet hierin de gehakte ui aan tot deze glazig wordt. Meng de boter en de ui in een kom met het broodkruim, de gehakte abrikozen, de walnoten, de peterselie, wat zout en peper, en de nootmuskaat. Spatel er een geklopt ei doorheen, vermeng alles zorgvuldig en laat koud worden.
Vul de kalkoen met het koude mengsel.
Plaats de kalkoen in een bakslee. Smelt wat boter en strijk dit over de huid van de kalkoen met een penseel. Bedek de kalkoen vervolgens met aluminiumfolie. Plaats in de oven en braad 3 uur. Haal het aluminiumfolie eraf en plaats weer in de oven om de huid een knapperig bruin korstje te geven (15 minuten circa). Klaar!
Kalkoen, hoe eigenwijs bij leven, zo gemakkelijk op de hand na zijn dood: Een rode wijn heeft de voorkeur, maar binnen deze categorie kan werkelijk alles. Denk aan een Graves, een Chambolle-Mussigny, een Brouilly, een Cadillac, zelfs een Margaux hoeft zich hier niet te schamen voor deze combinatie. Witte wijn kan ook, maar hier is de keuze veel beperkter. Een Faugères kan, een Ladois, en een vrij grote reeks witte wijnen uit de Rhônevallei kunnen het aan, bijvoorbeeld uit de Ardèche.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.