Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Erwtensoep

Erwtensoep

Bereidingswijze

zoals mijn Oma het maakte

We verkopen in het seizoen ook eigengemaakte. Dat mag gezegd worden want die is beregoed. Maar ja, wat gaat er nou boven eigengemaakte snert? Niets, natuurlijk. Dat begrijpen wij ook. Voor we aan de slag gaan nog even dit: parmentier is een term uit de Franse keuken. Het is een snijwijze. Alles wat je in blokjes snijdt van ongeveer 1 centimeter, heet parmentier. Heel simpel.

Parmentier

Parmentier snijden

Stap voor stap

Erwtensoep

Zoek de boel bij elkaar

Zoek de groenten bij elkaar, maak ze schoon en snij ze parmentier. Snij ook de speklapjes in blokjes, als u die wenst toe te voegen. Mijn oma deed het niet omdat ze vond dat de soep daardoor te vet werd. Wel een punt, vind ik.

Erwtensoep

Het vlees

Mooie krabbetjes, ook wel platte ribben genoemd. Bij meerdanvlees.nl zijn deze lekker dik uitgesneden, zodat ook lekker veel vlees overblijft in de soep (zie later).

Erwtensoep

Vlees kruiden

Kruid het vlees stevig met onze kruidenmix of met zout en peper.

Erwtensoep

Klontje boter in de pan

Doe een klont boter in een hoge soeppan en zet de pan op hoog vuur.

Erwtensoep

Vlees erbij

Zodra het meeste schuim weg is mag het vlees (en eventueel het spek) in de pan.

Erwtensoep

Vlees er weer uit

Braad het vlees snel aan, aan beide kanten. Zodra het gebruind is kan het weer uit de pan.

Erwtensoep

De gesneden groenten

Nu kunnen de groenten (behalve de spliterwten) in de achtergebleven boter.

Erwtensoep

Aanstoven

Blijf even scheppen in de groente, tot de ui glazig wordt. Belangrijk is om niets te laten aanbranden.

Erwtensoep

De erwten

Nu mogen de spliterwten rauw en wel in de pan.

Erwtensoep

Laurier

Laurierblaadjes erbij.

Erwtensoep

Vlees terug

Het vlees (en eventueel de spekjes) mogen nu op de erwten.

Erwtensoep

Water

Vier liter koud water.  En dan aan de kook brengen. Zodra de soep kookt kan de warmtebron omlaag. Op een zacht pitje kan de soep nu doorpruttelen tot de erwten gaar zijn. Reken op 1,5 uur. Daarna is de soep eigenlijk pas echt lekker als hij minstens een keer helemaal is afgekoeld en opnieuw is verwarmd. Dus….afblijven (als u kunt)!

Erwtensoep

Vlees uit de pan

Wanneer de soep koud is kan het vlees uit de pan.

Erwtensoep

Botjes eruit...

Verwijder de botjes uit de krabbetjes…

Erwtensoep

Soepvlees

…en snij het vlees in niet te kleine stukken. Dit vlees kan weer terug in de soep.

Erwtensoep

De volgende dag...

Nu de worst!
Het is zover. U mag uw soep opdienen. Warm de soep op tot het kookpunt. Let op dat u goed blijft roeren en dat de erwten die naar de bodem zakken niet aanbranden. Brandt de soep toch aan, ga dan niet zitten schrapen over de bodem! Het aangebrande op de bodem is bitter en mag niet met de soep worden vermengd.  Giet de soep over in een nieuwe pan. Als de soep niet zout genoeg is, doe er dan wat zout bij maar let op: erwtensoep slaat heel snel om van niet zout genoeg naar te zout! Voeg 5-7 minuten voordat u de soep serveert de rookworst (in plakjes gesneden) bij de soep. Dit doen we op het laast omdat rookworst die een dag in de soep heeft gedobberd flauw smaakt.  Dus, mocht u de soep niet helemaal opmaken, kies er dan voor het gedeelte dat u niet denkt te gebruiken apart te houden en de rookworst daarvoor ook pas vlak voor het opdienen toe te voegen.

Serveertip
Snert is op zich al lekker. Maar als we dan ons toch decadent laven aan de weelde van de Hollandse culinaire cultuur, waarom niet tot het eind gaan? Serveer de soep met roggebrood, reuzel en gerookt spek. De smaaksensatie? Woorden schieten tekort…

Anderen bekeken ook

Voorgerecht Maaltijdsoep
Franse uiensoep met croutons
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van ons vleesabonnement

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij een ambachtelijke slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd?

10
Super
Na fout in bestelling, monnik alles snel weer omzetten. Daarin werd ik goed geholpen!Heerlijk vlees, genoten.
- Markelo
9
Great! I will try next time
I like everything so far. But I just hope the delivery box is made of cardboard, instead of Styrofoam. (for the sake of the environment) If the [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Thank you for your kind advice and high appreciation! You are right, the styrofoam box is a concern to many. We have therefore looked at various alternative options that are economically viable. We have found just one for now, as cardboard, paper, wool lining and hemp all have their own challenges: https://livingpackets.com/ We have invested in this fantastic initiative and would recommend everybody to do the same. As soon as they roll out this outrageous new idea we will be amongst the first to implement it.A positive note: EPS (polystyrene) used in our boxes is currently being recycled 100% in the concrete industry for the production of light weight concrete mix for e.g. parking garages and bridges. For the time being, that's the best we can do. The cooling elements, as you probably know, can be returned to us. For more information on that please see: https://tinyurl.com/koelelement

- Eindhoven
10
zeer goed
ik bestel regelmatig en alles is met grote zorg verpakt zodat het vlees/vis echt vers aankom, absoluut een aanrader voor iedereen die makkelijk en echt [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- HEERJANSDAM
10
Al jaren een vertrouwd adres!
Ik bestel al jaren online en ben nog nooit teleurgesteld geweest over de kwaliteit. Altijd heerlijk vlees. Als we mensen uitnodigen voor een barbecue vragen ze [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Ontzettend bedankt!

- Bornerbroek
9
Zeer goed
Mooie lamsracks
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering. Af en toe dan zijn er van die recensies bij waar je het water van in de mond loopt. Dit is er zo een. We moesten ineens aan lamsracks denken en die zijn inderdaad zoooooo lekker....:)

- MAASTRICHT
10
Service en timing was geweldig,
Het product was keurig verpakt en gekoeld met koelelementen geleverd.Netjes en optijd.Een aanrader
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!

- Willemstad (nb)
10
Heerlijk kalfswang
De eerste keer dat we hier vlees hebben besteld was Kalkoen voor kerst. De kalkoen werd persoonlijk afgeleverd wat heel vriendelijk was. Maar belangrijker, de [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank voor uw uitvoerige feedback! Zo te zien bent u een kenner en zit u niet om een recept verlegen maar toch... Recept voor pulled pork staat hier:https://www.meerdanvlees.nl/recept/real-texas-pulled-pork-uit-de-oven/

- Waalwijk
10
Goed vlees, netjes verpakt
We bestellen er al een aantal jaren, voornamelijk voor de feestdagen.Smaakt goed, netjes verpakt, keuze in hoeveel gram
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! Met een recensie als de uwe is het toch elke dag feest? Dus wat ons betreft: nog vaker bestellen dan maar!:)

- Raalte
10
Altijd prima vlees
Altijd prima vlees.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Namens ons hele team ontzettend bedankt!

- ZAANDAM
10
Afgeleverd op tijd en juiste temperatuur.
Mooie kwaliteit van vlees. Lekker genoten van de bbq.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

"Afgeleverd op tijd", da's een compliment aan het adres van PostNL. We geven het graag door. Heel hartelijk dank voor uw hoge waardering!

- Emmeloord
9.2
2908 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10