zoals mijn Oma het maakte
Ja, wat gaat er nou boven eigengemaakte snert? Niets, natuurlijk. Dat begrijpen wij ook. Voor we aan de slag gaan nog even dit: parmentier is een term uit de Franse keuken. Het is een snijwijze. Alles wat je in blokjes snijdt van ongeveer 1 centimeter, heet parmentier. Heel simpel.
Parmentier snijden
Vier liter koud water. En dan aan de kook brengen. Zodra de soep kookt kan de warmtebron omlaag. Op een zacht pitje kan de soep nu doorpruttelen tot de erwten gaar zijn. Reken op 1,5 uur. Daarna is de soep eigenlijk pas echt lekker als hij minstens een keer helemaal is afgekoeld en opnieuw is verwarmd. Dus….afblijven (als u kunt)!
Nu de worst!
Het is zover. U mag uw soep opdienen. Warm de soep op tot het kookpunt. Let op dat u goed blijft roeren en dat de erwten die naar de bodem zakken niet aanbranden. Brandt de soep toch aan, ga dan niet zitten schrapen over de bodem! Het aangebrande op de bodem is bitter en mag niet met de soep worden vermengd. Giet de soep over in een nieuwe pan. Als de soep niet zout genoeg is, doe er dan wat zout bij maar let op: erwtensoep slaat heel snel om van niet zout genoeg naar te zout! Voeg 5-7 minuten voordat u de soep serveert de rookworst (in plakjes gesneden) bij de soep. Dit doen we op het laast omdat rookworst die een dag in de soep heeft gedobberd flauw smaakt. Dus, mocht u de soep niet helemaal opmaken, kies er dan voor het gedeelte dat u niet denkt te gebruiken apart te houden en de rookworst daarvoor ook pas vlak voor het opdienen toe te voegen.
Serveertip
Snert is op zich al lekker. Maar als we dan ons toch decadent laven aan de weelde van de Hollandse culinaire cultuur, waarom niet tot het eind gaan? Serveer de soep met roggebrood, reuzel en gerookt spek. De smaaksensatie? Woorden schieten tekort…
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
WEER EEN TIEN! HEEL HARTELIJK DANK!