Recept met een ster
Galantine
Een galantine is een oorspronkelijk Frans gerecht van ontbeend gevuld vlees, meestal gevogelte, of vis, dat gepocheerd en meestal koud wordt geserveerd, eventueel bedekt met aspic. Ons recept levert een warme galantine op, met een knapperig korstje. Galantines worden vaak gevuld met gehakt, en hebben over het algemeen een cilindrische vorm. De naam heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat uitbenen van gevogelte wordt gezien als moeilijk en tijdrovend. Het gerecht is daarom vaak deel van een zeer uitgebreide schotel, die rijkelijk versierd, oftewel “galant” is. De techniek wordt toegeschreven aan de chefkok van de Markies de Brancas, een maarschalk onder Lodewijk XV. Er is een variant MET botje: de ballotine, een gevuld boutje.
Verwijder de achterpoten van het piepkuiken. Snij het vel bij de hiel in en ontdoe het botje vanaf die plaats van het vel. Haal de filet in zijn geheel van het karkas en ontdoe het van het stijgbeugelvormige botje bij de hals. Laat het vel intact. Maak nu van de rest van het kuiken zoveel mogelijk vlees los en bewaar dit. Het karkas kunt u nu gebruiken om uw gevogeltefond van te trekken.
Verpak de rolletjes vervolgens in stevige huishoudfolie. Draai de uiteinden goed aan zodat een mooi rolletje ontstaat. Bind de uiteinden stevig af. Pocheer de rolletjes in een gesloten container waar een laagje water in staat, op een roostertje of omgekeerd bordje, zodat het water niet bij de galantine kan komen, gedurende 8 minuten op 600W in de magnetron. Laat de galantines iets afkoelen in het cellofaan voor u ze uiteindelijk in wat ganzenvet of boter rondom goudbruin bakt.
Snij handzame stukken van de groenten zodat u deze na het koken met een steker of garneerring tot een cilinder kunt uitsteken. Kook de groenten, elk op zijn manier, tot de juiste garing is bereikt. Steek nu een cilinder uit de groenten en snij deze in dunne plakken. Frituur in wat ganzenvet de blaadjes salie en de in dunne reepjes gesneden selderij.
Maak een puree van aardappel (of eventueel aardappel en pompoen, voor een smakelijke variatie). Gebruik eventueel dit recept.
Dit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Heel hartelijk dank!