Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Bereidingswijze

Recept met een ster

Galantine

Een galantine is een oorspronkelijk Frans gerecht van ontbeend gevuld vlees, meestal gevogelte, of vis, dat gepocheerd en meestal koud wordt geserveerd, eventueel bedekt met aspic. Ons recept levert een warme galantine op, met een knapperig korstje. Galantines worden vaak gevuld met gehakt, en hebben over het algemeen een cilindrische vorm. De naam heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat uitbenen van gevogelte wordt gezien als moeilijk en tijdrovend. Het gerecht is daarom vaak deel van een zeer uitgebreide schotel, die rijkelijk versierd, oftewel “galant” is. De techniek wordt toegeschreven aan de chefkok van de Markies de Brancas, een maarschalk onder Lodewijk XV. Er is een variant MET botje: de ballotine, een gevuld boutje.

Stap voor stap

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Eerst het piepkuiken ontbenen

Verwijder de achterpoten van het piepkuiken. Snij het vel bij de hiel in en ontdoe het botje vanaf die plaats van het vel. Haal de filet in zijn geheel van het karkas en ontdoe het van het stijgbeugelvormige botje bij de hals. Laat het vel intact. Maak nu van de rest van het kuiken zoveel mogelijk vlees los en bewaar dit. Het karkas kunt u nu gebruiken om uw gevogeltefond van te trekken.Piepkuiken galantine gekonfijt pootje

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Kruid de pootjes en bak ze snel rondom goudbruin in een paar eetlepels ganzenvet. Doe ze daarna in een braadpannetje of cocotte met 400-450 ml ganzenvet en een takje tijm. Konfijt de pootjes in het vet in de pan zonder deksel in de oven op 90° C gedurende 3 uur.

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Bereiding van de galantines

Kruid de kuikenfilets. Leg ze op een plank, bedek ze aan de binnenzijde met spinaziebladeren en vervolgens met dragonblaadjes zonder stengels. 

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Maak in de foodprocessor een mooie farce van het vlees dat u had bewaard, even zoveel brood en de room. Breng op smaak met zout en peper. Smeer de farce op de binnenzijde van de filets. 

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Rol de filets op zodat de huid aan de buitenkant zit. 

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Verpak de rolletjes vervolgens in stevige huishoudfolie. Draai de uiteinden goed aan zodat een mooi rolletje ontstaat. Bind de uiteinden stevig af. Pocheer de rolletjes in een gesloten container waar een laagje water in staat, op een roostertje of omgekeerd bordje, zodat het water niet bij de galantine kan komen, gedurende 8 minuten op 600W in de magnetron. Laat de galantines iets afkoelen in het cellofaan voor u ze uiteindelijk in wat ganzenvet of boter rondom goudbruin bakt.Galantine van piepkuiken

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Ondertussen bereiding van de garnituur

Snij handzame stukken van de groenten zodat u deze na het koken met een steker of garneerring tot een cilinder kunt uitsteken. Kook de groenten, elk op zijn manier, tot de juiste garing is bereikt. Steek nu een cilinder uit de groenten en snij deze in dunne plakken. Frituur in wat ganzenvet de blaadjes salie en de in dunne reepjes gesneden selderij.

Maak een puree van aardappel (of eventueel aardappel en pompoen, voor een smakelijke variatie). Gebruik eventueel dit recept

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Serveertip

Trancheer de galantines en dresseer ze op een bord. Maak een bergje van de puree en zet daar het pootje in. Giet over de galantine wat gevogeltefond, gemonteerd met boter. Versier de pootjes met de krokante salieblaadjes en de selderij (zie afbeelding).

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Wijntip

Een witte, volle wijn. Een mooie Bourgogne bijvoorbeeld, of een Grand Ardèche.

 HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
8
Gewicht klopt niet allemaal.
Van het ene wat meer en het andere wat minder. Kan wel meer dan 10% zijn.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Hè, wat jammer nou weer dat we dit van u moeten horen via de recensies! Wij hebben een gouden regel: inderdaad, het is heel moeilijk om het gewicht van vers vlees op de gram precies uit te kienen - het ene beestje is het andere niet. Maar....de regel is: krijgt u teveel, dan is dat voor onze rekening, krijgt u te weinig, dan behoort u daarvoor geld terug te krijgen. Onze elektronische weegsystemen vangen het grootste gedeelte van producten met ondergewicht af. Heel af en toe schiet er eentje tussendoor. Gewoon aan de bel trekken hoor! U heeft recht op compensatie!

- Lisse
10
Goede kwaliteit, goede levering
Goede kwaliteit vlees! Ook zeer snelle levering op een heel correcte wijze. Zelfs allerlei koelelementen waren bijgesloten! Kortom helemaal tevreden.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank, ook namens PostNL. Mag best wel eens gezegd worden dat die hun stinkende best doen in deze barre tijden:)

- Zaltbommel
10
Zeer tevreden
Het produkt komt goed gekoeld binnen via Post.nl In eerste instantie zette ik mijn vraagteken hierbij maar dat bleek dus niet nodig te zijn.Het [...]
- Almere
10
Perfect
Very helpful and great service! They answered every question I had on the phone and via emailExcellent quality product, I ordered the Black Angus Whole [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Thank you ever so much for your kind words. We at meerdanvlees are a happy bunch. Not only because of such positive reviews, but on top of that, because they tend to be, at times, mouthwatering too, like yours:)

- BEEK EN DONK
10
Heerlijk vers vlees
Alle vlees wat ik had afgenomen werd keurig koel bezorgd. Het was zo lekker vers en mals. We gaan zeker vaker bestellen.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!

- Schiedam
9
Het is een kwestie van hééééérlijk smullen. YEAH.
Heerlijk vers vlees met échte smaak en hygiënisch verpakt. You arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrre the best.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Superbedankt!

- Oss
9.2
2920 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10