Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Bereidingswijze

Recept met een ster

Galantine

Een galantine is een oorspronkelijk Frans gerecht van ontbeend gevuld vlees, meestal gevogelte, of vis, dat gepocheerd en meestal koud wordt geserveerd, eventueel bedekt met aspic. Ons recept levert een warme galantine op, met een knapperig korstje. Galantines worden vaak gevuld met gehakt, en hebben over het algemeen een cilindrische vorm. De naam heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat uitbenen van gevogelte wordt gezien als moeilijk en tijdrovend. Het gerecht is daarom vaak deel van een zeer uitgebreide schotel, die rijkelijk versierd, oftewel “galant” is. De techniek wordt toegeschreven aan de chefkok van de Markies de Brancas, een maarschalk onder Lodewijk XV. Er is een variant MET botje: de ballotine, een gevuld boutje.

Stap voor stap

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Eerst het piepkuiken ontbenen

Verwijder de achterpoten van het piepkuiken. Snij het vel bij de hiel in en ontdoe het botje vanaf die plaats van het vel. Haal de filet in zijn geheel van het karkas en ontdoe het van het stijgbeugelvormige botje bij de hals. Laat het vel intact. Maak nu van de rest van het kuiken zoveel mogelijk vlees los en bewaar dit. Het karkas kunt u nu gebruiken om uw gevogeltefond van te trekken.Piepkuiken galantine gekonfijt pootje

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Kruid de pootjes en bak ze snel rondom goudbruin in een paar eetlepels ganzenvet. Doe ze daarna in een braadpannetje of cocotte met 400-450 ml ganzenvet en een takje tijm. Konfijt de pootjes in het vet in de pan zonder deksel in de oven op 90° C gedurende 3 uur.

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Bereiding van de galantines

Kruid de kuikenfilets. Leg ze op een plank, bedek ze aan de binnenzijde met spinaziebladeren en vervolgens met dragonblaadjes zonder stengels.

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Maak in de foodprocessor een mooie farce van het vlees dat u had bewaard, even zoveel brood en de room. Breng op smaak met zout en peper. Smeer de farce op de binnenzijde van de filets.

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Rol de filets op zodat de huid aan de buitenkant zit.

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Verpak de rolletjes vervolgens in stevige huishoudfolie. Draai de uiteinden goed aan zodat een mooi rolletje ontstaat. Bind de uiteinden stevig af. Pocheer de rolletjes in een gesloten container waar een laagje water in staat, op een roostertje of omgekeerd bordje, zodat het water niet bij de galantine kan komen, gedurende 8 minuten op 600W in de magnetron. Laat de galantines iets afkoelen in het cellofaan voor u ze uiteindelijk in wat ganzenvet of boter rondom goudbruin bakt.Galantine van piepkuiken

Ondertussen bereiding van de garnituur

Snij handzame stukken van de groenten zodat u deze na het koken met een steker of garneerring tot een cilinder kunt uitsteken. Kook de groenten, elk op zijn manier, tot de juiste garing is bereikt. Steek nu een cilinder uit de groenten en snij deze in dunne plakken. Frituur in wat ganzenvet de blaadjes salie en de in dunne reepjes gesneden selderij.

Maak een puree van aardappel (of eventueel aardappel en pompoen, voor een smakelijke variatie). Gebruik eventueel dit recept.

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Serveertip

Trancheer de galantines en dresseer ze op een bord. Maak een bergje van de puree en zet daar het pootje in. Giet over de galantine wat gevogeltefond, gemonteerd met boter. Versier de pootjes met de krokante salieblaadjes en de selderij (zie afbeelding).

Galantine van piepkuikenborst met gekonfijt achterpootje en wintergroentetjes

Wijntip

Een witte, volle wijn. Een mooie Bourgogne bijvoorbeeld, of een Grand Ardèche.

HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Lekker eten,perfect bezorgd
Perfect!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk dank!

- Groningen
10
Zeer verzorgd
Zeer verzorgd ingepakt en het vlees was van hoge kwaliteit, zeker voor herhaling vatbaar
Reactie bekijken
Onze reactie

En weer een tien! Heel hartelijk bedankt!

- Amsterdam
10
Helemaal perfect!
Het was de eerste keer dat ik vlees bestelde op internet. Ivm temperatuur vond ik dat wel spannend. Maar dit was zo perfect ingepakt en gekoeld dat ik daar geen twijfel over heb dat het koel genoeg is gebleven.
Reactie bekijken
Onze reactie

The proof of the pudding is in the tasting! Blij dat we u hebben kunnen overtuigen! Inderdaad, onze piepschuimen dozen zijn speciaal ontwikkeld om gedurende 48 de temperatuur van uw koelkast na te bootsen. Meer dan genoeg tijd om uw bestelling koel bij u aan de deur te krijgen, dus.

- Marknesse
10
Excellent
Goede producten, goed verpakt. Till next time
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Wat een feest! Dank voor uw reactie en inderdaad, graag tot spoedig!

- Utrecht
10
Goede producten en top service
Meerdanvlees heeft een uitgebreid assortiment en kan snel leveren. Ook fijn dat je zelf je leverdatum kan kiezen. Je wordt ook goed op de hoogte gehouden van de voortgang van de order. En de kwaliteit van de producten is natuurlijk goed.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- WAALWIJK
10
Alles volgens afspraak
Correct
Reactie bekijken
Onze reactie

Een tien! Dank u wel hoor!

- Enter
10
Altijd goede kwaliteit
Op tijd bezorgd en goede kwaliteit
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze hoogst mogelijke score!

- Opmeer
9
Mooi vlees
Goed kwaliteit vlees. Snel geleverd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!

- Putten
9.2
3623 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10