Gekonfijt met ganzenvet
Klassieker kan het waarschijnlijk niet: echte confit de canard – in ganzenvet gesmoorde eend. Zalig, zalig, zalig. Misschien niet het allerlichtste eten dat we kennen, maar daar staat tegenover dat een klein beetje al meer dan genoeg is om hemelse voldoening te genieten. Confit de Canard is natuurlijk ook in potten te verkrijgen, maar u zou het echt eens zelf moeten maken – dan proeft u het verschil, dan kunt u erover meepraten, en dan weet u, de volgende keer dat u in de Périgord op vakantie bent, wat u mag verwachten als u deze dis bestelt in een restaurant.
Wrijf de eendenpoten in met grof zout. Zet ze weg in een gesloten aardewerken terrine in de koelkast. Laat ze een nacht overstaan.
Laat het ganzenvet op zacht vuur langzaam smelten in een grote cocotte (braadpan). Een half glas water toevoegen, samen met de knoflook, de tijm, de rozemarijn en de jeneverbessen. Even omroeren. Nu de eend erbij. 2,5 uur zachtjes laten stoven. Gebruik een tandenstoker om te kijken of de eend gaar is: breek de scherpe punt van de tandenstoker af en steek in het vlees. De tandenstoker moet met gemak door het vlees heen gaan en uit het vlees mag geen roze vocht meer lekken. Leg nu de eendenpoten in een terrine. Giet het vet er door een filter overheen zodat het vlees bedekt wordt. Blijf ongeveer 2 cm onder de rand van de terrine. Laat de terrine afkoelen en zet hem voor MINSTENS een week in de koelkast. Denkt u er wel aan de terrine goed af te sluiten: vetten, en zeker ganzenvet, trekken heel gemakkelijk hinderlijke koelkastluchtjes aan!
Breng het vet op temperatuur om de eendenpoten eruit te halen. Laat ze goed uitlekken. Bak ze in een koekenpan zonder toevoeging van enig vet om warm te worden binnenin en krokant aan de buitenkant.
Het kom nogal eens voor dat koks, nu ze toch op de “sjieke toer” zijn met deze eend, er nog een schepje bovenop doen door als garnituur foie gras, gefrituurde topinambour e.d. aan te bieden. Ons advies is: Hou het simpel en maak het niet te zwaar. Een lekkere, simpele aardappelpuree vangt een gedeelte van de vette smaak van de confit op en zorgt voor harmonie; een spruitje, beetgaar geserveerd, maakt de confit helemaal af.
Dit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Dank u wel voor deze TOPSCORE!