Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Bereidingswijze

Echt iets voor uw kerstdiner

Het kan natuurlijk ook gewoon doordeweeks, maar het is wel een hoop werk. Een feestdag als Thanksgiving of Kerst is daarom meer geschikt. Meestal heb je dan ook meer zin om wat langer in de keuken in de weer te zijn. Want tijd heb je voor dit recept wel nodig!

Kalkoenrecepten zijn er in overvloed. Sommige zijn wat zoeter, sommige wat hartiger. Sommige zijn van Anglosaksische origine, zoals ons recept van “Engelse gevulde kalkoen“, sommige zijn weer Frans, zoals dit recept. Je kunt met kalkoen eigenlijk veel kanten op. Natuurlijk staat of valt de gevulde kalkoen – u raadt het al – met de vulling. Gebruik uw fantasie, combineer en experimenteer. Vermijd te flauw, te zuur, en te droog. Voor de rest kan het eigenlijk allemaal!

Kalkoen met de feestdagen
Het idee van kalkoen met Kerst is overgewaaid uit Engeland en stamt uit eind 19e eeuw. Al eeuwen lang hadden de Engelsen een traditie van opulente diners voor Kerst. In de 16e en 17e eeuw ging het meer om zoet – suiker was duur en hoe zoeter eten je serveerde, liefst inclusief enorme brokken marsepein, hoe beter je het deed, zakelijk. In de Victoriaanse tijd (1837-1901) kreeg het kerstdiner de vorm van de diners zoals we die nu kennen: een groot vleesgerecht als centrale attractie van het diner. Gans en rosbief waren populair, eind 19e eeuw kwam de kalkoen erbij.

Kalkoen wordt in de Verenigde Staten niet met Kerst gegeten maar op Thanksgiving day, de dag waarop alle Amerikanen de hogere machten danken voor de oogst van het afgelopen jaar. Het feest heeft voor sommigen te maken met het jaar 1621, toen de Pilgrim Fathers na aankomst met de  Mayflower een nederzetting stichtten in Plymouth, Massachusetts en getroffen werden door een slechte oogst. Uiteindelijk, door toedoen van een stel Indianen en een mooie nazomer (sindsdien “Indian” summer genoemd),  kwam het toch nog goed.  Thanksgiving Day was geboren. Misschien leuk te vermelden: Thanksgiving day, ook wel “Turkey Day”, is altijd op donderdag, de eerste dag van een lang weekend. De dag daarop – wellicht voor velen belangrijker dan de dag zelf, is de beruchte “Black Friday”.

“Poule d’Inde”
Ook de Fransen eten nu graag kalkoen met Kerst. Hoe dat zo gekomen is weten we niet precies. Door de eeuwen heen werd de gans geprefereerd. De gans werd in de oudheid in verband gebracht met de zon, en het eten van gans op bijzondere dagen moest de mens bevriend houden met de zon, een belangrijke speler in de landbouw. Kalkoenen kwamen met de Spaanse Conquistadores naar Europa na de ontdekking van Amerika. Aangezien men in het begin algemeen dacht  dat de Spanjaarden een nieuwe route hadden gevonden naar India, werden ook deze exotische vogels “kippen uit India” genoemd. Poule d’Inde” werd later afgekort tot “dinde”.

Heeft u gekozen voor een kant-enklaar gevulde kalkoen? Stap dan over naar stap “Kalkoen op de ovenslee leggen”

Stap voor stap

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

We beginnen met de vulling, oftewel de farce

Snij de verse worst open en haal de vulling eruit. Kalfssaucijsjes kunnen ook (zie foto), die geven een nog iets verfijndere smaak aan de vulling (farce).

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Melk en brood

Vermeng het brood met de melk en laat goed weken.

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Sjalot, ui en kweepeer

Snipper de sjalotten, snij de kweepeer en de knolselderij in vrij grove reepjes.  Kunt u zo gauw niet aan een kweepeer komen (in het seizoen altijd verkrijgbaar in de Turkse winkel)? Probeer dan een andere vrucht. Een gedroogde pruim bijvoorbeeld, gedroogde vijgen, gekonfijte kaki, enfin, laat uw fantasie de vrij loop. Kies wel een vrucht met niet al te veel sap. Dan wordt de vulling te drassig.

Kweepeer snijden Knolselderij snijden

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

De worstvulling garen

Zet een cocotte of braadpan op. Verwarm hierin de sjalot en de boekweit tot de sjalot glazig wordt. Geen boekweit kunnen vinden? Kan ook zonder! Laat vooral niet teveel kleuren. Voeg nu de worstvulling toe en schep goed door elkaar. Laat even garen.

Farce toevoegen Goed vermengen

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

De rest erbij

Voeg hierna toe: knolselderij,  kweepeer, kastanjes, broodmengsel, cognac, tijm en laurier. 

Kweepeer toevoegen Kastanjes toevoegen
Laat de vulling beetgaar worden op gematigd vuur en laat vervolgens afkoelen tot 30-40° C.
Broodkruim toevoegen Cognac toevoegen

Laurier toevoegen

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Kalkoen vullen

Wilt u helemaal mooi voor de dag komen? Ontbeen de kalkoen dan voordat u hem vult. Op onze pagina “Masterclass: kwartels uitbenen” kunt u lezen hoe u dat doet. Maar hoezo kwartels dan? Gevogelte ontbenen is vrijwel altijd dezelfde routine, dus wat voor kwartels geldt, geldt voor kalkoen in het groot! Wel kunt u bij de kalkoen de vleugels laten zitten. Bind deze straks voor de ovengang wel even vast met wat touw zodat ze mooi egaal garen. Heeft u geen zin aan al dat gepriegel? U kunt de kalkoen ook vullen met het karkas er nog in. Geen enkel probleem. Het serveert wat minder mooi aan tafel en…..u loopt uw botten mis voor een heerlijke “fond de vollaille” (zie hier voor ons recept “Masterclass: gevogeltefond“). De keus is aan u.

Vul hierna de kalkoen met het mengsel en rijg de openingen dicht met rolladetouw en een dikke stopnaald. Inmiddels weet u ook waarom u de vulling eerst moet laten afkoelen:)

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Kalkoen op de ovenslee leggen

Indien de huid van de kalkoen beschadigd is, hecht die openingen ook even dicht. Dit zorgt ervoor dat de huid niet verder inscheurt tijdens het verblijf in de oven en er geen vocht verloren gaat. Wrijf de huid van de kakoen in met olijfolie. Kruid de kalkoen naar smaak. Leg op de kalkoen, voordat deze de oven in gaat, de rest van de boter in blokjes.

Zet de kalkoen in een koude oven. Sluit de oven, stel deze af op 125° C. en laat de kalkoen nu een uur verwarmen. Arroseer (begieten met braadvocht) de kalkoen regelmatig. 

Breng de oven vervolgens naar 165° C en braad de kalkoen weer 1 uur onder regelmatig arroseren.

Breng de oven vervolgens naar 210° C en braad de kalkoen weer 1 uur onder regelmatig arroseren. Houd de huid in de gaten. Als het ergens te hard gaat – afdekken met aluminiumolie. Na dit uur zouden de kalkoen en de vulling vrijwel gaar moeten zijn (zo’n graad of 55 in de kern). Controleer dit eventueel met een kernthermometer.

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Garnituur

Maak een mooi mengsel van de groenten. Voor de aardappels is het leuk om een mix samen te stellen van bijvoorbeeld vitelotte noire, roseval, bintje enz. Puur voor de kleur en de gezelligheid. Snij deze groenten niet te fijn, zodat ze goed mee kunnen stoven tijdens de laatste fase van de kalkoen in de oven. Zie afbeelding bovenaan. Leg ze in het braadvocht en laat het geheel nog een half uurtje stoven. Klaar!

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Serveertip

Kalkoen is het mooist wanneer u aan tafel trancheert. Veel bijgerechten zijn niet nodig – u heeft al groenten, de vulling is een maaltijd op zich en het kalkoen vlees is ook meer dan voldoende voor het aantal personen.

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Wijntip

Dit gerecht heeft karakter nodig. Daarom wit of rood, maar dan wel met een uitgesproken bouquet. Niet te statig, in verband met het vetgehalte van de vulling, niet te frivool, maar wel goed gekruid en stevig. Voor de witte doen de Provence en de Jura het goed, hoewel de Bourgogne toch  de voorkeur heeft: een mooie Mâcon, Meursault of Pouilly Fuissé, bijvoorbeeld. Bij de rode kunnen meerdere streken, en dan de wat pittigere wijnen – de Pinot Noir uit de Elzas, de Gevrey-Chambertin uit de Bourgogne, de Chinon uit het Loiredal.

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van ons vleesabonnement

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij een ambachtelijke slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd?

10
Service en timing was geweldig,
Het product was keurig verpakt en gekoeld met koelelementen geleverd.Netjes en optijd.Een aanrader
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!

- Willemstad (nb)
10
Heerlijk kalfswang
De eerste keer dat we hier vlees hebben besteld was Kalkoen voor kerst. De kalkoen werd persoonlijk afgeleverd wat heel vriendelijk was. Maar belangrijker, de [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank voor uw uitvoerige feedback! Zo te zien bent u een kenner en zit u niet om een recept verlegen maar toch... Recept voor pulled pork staat hier:https://www.meerdanvlees.nl/recept/real-texas-pulled-pork-uit-de-oven/

- Waalwijk
10
Goed vlees, netjes verpakt
We bestellen er al een aantal jaren, voornamelijk voor de feestdagen.Smaakt goed, netjes verpakt, keuze in hoeveel gram
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! Met een recensie als de uwe is het toch elke dag feest? Dus wat ons betreft: nog vaker bestellen dan maar!:)

- Raalte
10
Altijd prima vlees
Altijd prima vlees.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Namens ons hele team ontzettend bedankt!

- ZAANDAM
10
Afgeleverd op tijd en juiste temperatuur.
Mooie kwaliteit van vlees. Lekker genoten van de bbq.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

"Afgeleverd op tijd", da's een compliment aan het adres van PostNL. We geven het graag door. Heel hartelijk dank voor uw hoge waardering!

- Emmeloord
9
Goed vlees en netjes volgens afspraak geleverd
Goed vlees makkelijk te bestellen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw mooie cijfer!

- Rijssen
10
Heerlijk vlees,en aardige mensen die er werken snelle reactie als je mailtje stuurt.
Fijne ervaring vriendelijke mensen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Nijmegen
10
Super service / top vlees
Super service ! Alleen nooit weer via post.nl laten verzenden ! Drama !! Kregen 1e bestelling pas een week later ! Maar Bolscher heeft [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!! Wij hebben vooralsnog 2 verzendopties: zelf afhalen en verzenden via PostNL. PostNL is uitermate betrouwbaar en heeft een succesratio van 98% met ons. En als het dan eens fout gaat, bij extreme drukte bijvoorbeeld, zorgen wij ervoor dat de klant daar minimaal last van heeft: wij zorgen voor een terugbetaling, verzenden gratis een nieuwe bestelling of regelen alternatief vervoer. Dat laatste kan echter alleen in uitzondelijke gevallen en in de buurt van Enschede.De collega's van Thijs:)

- Enter
10
Goed opgelost
Vlees te laat gekregen.Fout post nl. Geld terug.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien!! Dank u wel!

- Hoogland
9
Zeer goed
Gewoon als gewoonlijk, super.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Heel hartelijk dank!

- Nijverdal
9.2
2903 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10