Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Bereidingswijze

Echt iets voor uw kerstdiner

Het kan natuurlijk ook gewoon doordeweeks, maar het is wel een hoop werk. Een feestdag als Thanksgiving of Kerst is daarom meer geschikt. Meestal heb je dan ook meer zin om wat langer in de keuken in de weer te zijn. Want tijd heb je voor dit recept wel nodig!

Kalkoenrecepten zijn er in overvloed. Sommige zijn wat zoeter, sommige wat hartiger. Sommige zijn van Anglosaksische origine, zoals ons recept van “Engelse gevulde kalkoen“, sommige zijn weer Frans, zoals dit recept. Je kunt met kalkoen eigenlijk veel kanten op. Natuurlijk staat of valt de gevulde kalkoen – u raadt het al – met de vulling. Gebruik uw fantasie, combineer en experimenteer. Vermijd te flauw, te zuur, en te droog. Voor de rest kan het eigenlijk allemaal!

Kalkoen met de feestdagen
Het idee van kalkoen met Kerst is overgewaaid uit Engeland en stamt uit eind 19e eeuw. Al eeuwen lang hadden de Engelsen een traditie van opulente diners voor Kerst. In de 16e en 17e eeuw ging het meer om zoet – suiker was duur en hoe zoeter eten je serveerde, liefst inclusief enorme brokken marsepein, hoe beter je het deed, zakelijk. In de Victoriaanse tijd (1837-1901) kreeg het kerstdiner de vorm van de diners zoals we die nu kennen: een groot vleesgerecht als centrale attractie van het diner. Gans en rosbief waren populair, eind 19e eeuw kwam de kalkoen erbij.

Kalkoen wordt in de Verenigde Staten niet met Kerst gegeten maar op Thanksgiving day, de dag waarop alle Amerikanen de hogere machten danken voor de oogst van het afgelopen jaar. Het feest heeft voor sommigen te maken met het jaar 1621, toen de Pilgrim Fathers na aankomst met de  Mayflower een nederzetting stichtten in Plymouth, Massachusetts en getroffen werden door een slechte oogst. Uiteindelijk, door toedoen van een stel Indianen en een mooie nazomer (sindsdien “Indian” summer genoemd),  kwam het toch nog goed.  Thanksgiving Day was geboren. Misschien leuk te vermelden: Thanksgiving day, ook wel “Turkey Day”, is altijd op donderdag, de eerste dag van een lang weekend. De dag daarop – wellicht voor velen belangrijker dan de dag zelf, is de beruchte “Black Friday”.

“Poule d’Inde”
Ook de Fransen eten nu graag kalkoen met Kerst. Hoe dat zo gekomen is weten we niet precies. Door de eeuwen heen werd de gans geprefereerd. De gans werd in de oudheid in verband gebracht met de zon, en het eten van gans op bijzondere dagen moest de mens bevriend houden met de zon, een belangrijke speler in de landbouw. Kalkoenen kwamen met de Spaanse Conquistadores naar Europa na de ontdekking van Amerika. Aangezien men in het begin algemeen dacht  dat de Spanjaarden een nieuwe route hadden gevonden naar India, werden ook deze exotische vogels “kippen uit India” genoemd. Poule d’Inde” werd later afgekort tot “dinde”.

Heeft u gekozen voor een kant-enklaar gevulde kalkoen? Stap dan over naar stap “Kalkoen op de ovenslee leggen”

Stap voor stap

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

We beginnen met de vulling, oftewel de farce

Snij de verse worst open en haal de vulling eruit. Kalfssaucijsjes kunnen ook (zie foto), die geven een nog iets verfijndere smaak aan de vulling (farce).

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Melk en brood

Vermeng het brood met de melk en laat goed weken.

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Sjalot, ui en kweepeer

Snipper de sjalotten, snij de kweepeer en de knolselderij in vrij grove reepjes.  Kunt u zo gauw niet aan een kweepeer komen (in het seizoen altijd verkrijgbaar in de Turkse winkel)? Probeer dan een andere vrucht. Een gedroogde pruim bijvoorbeeld, gedroogde vijgen, gekonfijte kaki, enfin, laat uw fantasie de vrij loop. Kies wel een vrucht met niet al te veel sap. Dan wordt de vulling te drassig.

Kweepeer snijden Knolselderij snijden

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

De worstvulling garen

Zet een cocotte of braadpan op. Verwarm hierin de sjalot en de boekweit tot de sjalot glazig wordt. Geen boekweit kunnen vinden? Kan ook zonder! Laat vooral niet teveel kleuren. Voeg nu de worstvulling toe en schep goed door elkaar. Laat even garen.

Farce toevoegen Goed vermengen

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

De rest erbij

Voeg hierna toe: knolselderij,  kweepeer, kastanjes, broodmengsel, cognac, tijm en laurier. 

Kweepeer toevoegen Kastanjes toevoegen
Laat de vulling beetgaar worden op gematigd vuur en laat vervolgens afkoelen tot 30-40° C.
Broodkruim toevoegen Cognac toevoegen

Laurier toevoegen

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Kalkoen vullen

Wilt u helemaal mooi voor de dag komen? Ontbeen de kalkoen dan voordat u hem vult. Op onze pagina “Masterclass: kwartels uitbenen” kunt u lezen hoe u dat doet. Maar hoezo kwartels dan? Gevogelte ontbenen is vrijwel altijd dezelfde routine, dus wat voor kwartels geldt, geldt voor kalkoen in het groot! Wel kunt u bij de kalkoen de vleugels laten zitten. Bind deze straks voor de ovengang wel even vast met wat touw zodat ze mooi egaal garen. Heeft u geen zin aan al dat gepriegel? U kunt de kalkoen ook vullen met het karkas er nog in. Geen enkel probleem. Het serveert wat minder mooi aan tafel en…..u loopt uw botten mis voor een heerlijke “fond de vollaille” (zie hier voor ons recept “Masterclass: gevogeltefond“). De keus is aan u.

Vul hierna de kalkoen met het mengsel en rijg de openingen dicht met rolladetouw en een dikke stopnaald. Inmiddels weet u ook waarom u de vulling eerst moet laten afkoelen:)

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Kalkoen op de ovenslee leggen

Indien de huid van de kalkoen beschadigd is, hecht die openingen ook even dicht. Dit zorgt ervoor dat de huid niet verder inscheurt tijdens het verblijf in de oven en er geen vocht verloren gaat. Wrijf de huid van de kakoen in met olijfolie. Kruid de kalkoen naar smaak. Leg op de kalkoen, voordat deze de oven in gaat, de rest van de boter in blokjes.

Zet de kalkoen in een koude oven. Sluit de oven, stel deze af op 125° C. en laat de kalkoen nu een uur verwarmen. Arroseer (begieten met braadvocht) de kalkoen regelmatig. 

Breng de oven vervolgens naar 165° C en braad de kalkoen weer 1 uur onder regelmatig arroseren.

Breng de oven vervolgens naar 210° C en braad de kalkoen weer 1 uur onder regelmatig arroseren. Houd de huid in de gaten. Als het ergens te hard gaat – afdekken met aluminiumolie. Na dit uur zouden de kalkoen en de vulling vrijwel gaar moeten zijn (zo’n graad of 55 in de kern). Controleer dit eventueel met een kernthermometer.

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Garnituur

Maak een mooi mengsel van de groenten. Voor de aardappels is het leuk om een mix samen te stellen van bijvoorbeeld vitelotte noire, roseval, bintje enz. Puur voor de kleur en de gezelligheid. Snij deze groenten niet te fijn, zodat ze goed mee kunnen stoven tijdens de laatste fase van de kalkoen in de oven. Zie afbeelding bovenaan. Leg ze in het braadvocht en laat het geheel nog een half uurtje stoven. Klaar!

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Serveertip

Kalkoen is het mooist wanneer u aan tafel trancheert. Veel bijgerechten zijn niet nodig – u heeft al groenten, de vulling is een maaltijd op zich en het kalkoen vlees is ook meer dan voldoende voor het aantal personen.

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Wijntip

Dit gerecht heeft karakter nodig. Daarom wit of rood, maar dan wel met een uitgesproken bouquet. Niet te statig, in verband met het vetgehalte van de vulling, niet te frivool, maar wel goed gekruid en stevig. Voor de witte doen de Provence en de Jura het goed, hoewel de Bourgogne toch  de voorkeur heeft: een mooie Mâcon, Meursault of Pouilly Fuissé, bijvoorbeeld. Bij de rode kunnen meerdere streken, en dan de wat pittigere wijnen – de Pinot Noir uit de Elzas, de Gevrey-Chambertin uit de Bourgogne, de Chinon uit het Loiredal.

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

6
teleurstellende ervaring
Wij kopen al enkele jaren vlees bij MdV en altijd tevreden over de kwaliteit en de verzending. De laatste keer hebben wij o.a slavinken besteld van 120 gram en zonder enige communicatie andere slavinken ontvangen van 100 gram. Hierover een mail verstuurd en kreeg toen een tegoedbon van € 0,30 die een maand geldig was terwijl ik alleen had gevraagd naar het verschil in besteld en geleverd. Klantenservice is gewoon knudde, de biefstukken zijn oke.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Schrama. Dank voor uw beoordeling! U heeft ons attent gemaakt op een gewichtsverschil van 20 gram bij 5 slavinken. Wij hebben u onze excuses aangeboden en uitgelegd dat dit artikel inderdaad heel iets minder is gaan wegen omdat we zijn overgestapt op een nieuwe versie van dit product. We maken deze slavinken tegenwoordig helemaal zelf (en dus anders) en kopen ze niet meer kant-en-klaar in. Deze overstap heeft plaatsgevonden tussen de dag dat u heeft besteld en de dag dat we hebben geleverd. De kwaliteit van het artikel is er enorm op vooruit gegaan. U heeft volkomen gelijk - we hadden u moeten waarschuwen dat we u een heel iets lichter artikel zouden afsturen, te meer omdat dit artikel 6 cent per stuk goedkoper is. Dit was erbij in geschoten. Excuses daarvoor! We hebben onmiddellijk het verschil (dertig eurocent) vergoed Omdat u vaker bij ons besteld had hebben we dit verschil in een korting van 30 cent "gegoten". Een terugbetaling op uw rekening van 30 cent kost ons bedrijf ongeveer 1,5 Euro en dat leek ons, aangezien u terugkerende klant bent, een onverantwoorde optie. U heeft contact opgenomen met ons bedrijf via e-mail en heeft ons laten weten dat u niet tevreden was met de geboden uitleg. Ondanks de nogal cynische toon van uw e-mail (want, geloof het niet, ook wij zijn mensen) hebben we u netjes per ommegaande gevraagd aan te geven waar u zich niet in kon vinden. Uw antwoord was dat u hier verder niet over wilde corresponderen. Nu schrijft u deze negatieve recensie. De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken (en dat doen we echt niet vaak) is dat u, door ons niet de kans te geven uw "probleem" op te lossen, blijk geeft van het feit meer genoegen te halen uit het toebrengen van reputatieschade aan ons bedrijf dan aan het oplossen van dit voorval en het onderhouden van een vriendelijke en professionele verstandhouding met uw leverancier. En dat allemaal over dertig cent. Jammer. Jammer ook dat u onze biefstukken "oke" noemt. Dat zijn ze namelijk niet. Ze zijn fantastisch. Al zeggen we het zelf. Vr. groet, Klantenservice.

- Hazerswoude-Dorp
2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
9.2
2924 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10