Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Bereidingswijze

Echt iets voor uw kerstdiner

Het kan natuurlijk ook gewoon doordeweeks, maar het is wel een hoop werk. Een feestdag als Thanksgiving of Kerst is daarom meer geschikt. Meestal heb je dan ook meer zin om wat langer in de keuken in de weer te zijn. Want tijd heb je voor dit recept wel nodig!

Kalkoenrecepten zijn er in overvloed. Sommige zijn wat zoeter, sommige wat hartiger. Sommige zijn van Anglosaksische origine, zoals ons recept van “Engelse gevulde kalkoen“, sommige zijn weer Frans, zoals dit recept. Je kunt met kalkoen eigenlijk veel kanten op. Natuurlijk staat of valt de gevulde kalkoen – u raadt het al – met de vulling. Gebruik uw fantasie, combineer en experimenteer. Vermijd te flauw, te zuur, en te droog. Voor de rest kan het eigenlijk allemaal!

Kalkoen met de feestdagen
Het idee van kalkoen met Kerst is overgewaaid uit Engeland en stamt uit eind 19e eeuw. Al eeuwen lang hadden de Engelsen een traditie van opulente diners voor Kerst. In de 16e en 17e eeuw ging het meer om zoet – suiker was duur en hoe zoeter eten je serveerde, liefst inclusief enorme brokken marsepein, hoe beter je het deed, zakelijk. In de Victoriaanse tijd (1837-1901) kreeg het kerstdiner de vorm van de diners zoals we die nu kennen: een groot vleesgerecht als centrale attractie van het diner. Gans en rosbief waren populair, eind 19e eeuw kwam de kalkoen erbij.

Kalkoen wordt in de Verenigde Staten niet met Kerst gegeten maar op Thanksgiving day, de dag waarop alle Amerikanen de hogere machten danken voor de oogst van het afgelopen jaar. Het feest heeft voor sommigen te maken met het jaar 1621, toen de Pilgrim Fathers na aankomst met de  Mayflower een nederzetting stichtten in Plymouth, Massachusetts en getroffen werden door een slechte oogst. Uiteindelijk, door toedoen van een stel Indianen en een mooie nazomer (sindsdien “Indian” summer genoemd),  kwam het toch nog goed.  Thanksgiving Day was geboren. Misschien leuk te vermelden: Thanksgiving day, ook wel “Turkey Day”, is altijd op donderdag, de eerste dag van een lang weekend. De dag daarop – wellicht voor velen belangrijker dan de dag zelf, is de beruchte “Black Friday”.

“Poule d’Inde”
Ook de Fransen eten nu graag kalkoen met Kerst. Hoe dat zo gekomen is weten we niet precies. Door de eeuwen heen werd de gans geprefereerd. De gans werd in de oudheid in verband gebracht met de zon, en het eten van gans op bijzondere dagen moest de mens bevriend houden met de zon, een belangrijke speler in de landbouw. Kalkoenen kwamen met de Spaanse Conquistadores naar Europa na de ontdekking van Amerika. Aangezien men in het begin algemeen dacht  dat de Spanjaarden een nieuwe route hadden gevonden naar India, werden ook deze exotische vogels “kippen uit India” genoemd. Poule d’Inde” werd later afgekort tot “dinde”.

Heeft u gekozen voor een kant-en-klaar gevulde kalkoen? Stap dan over naar stap “Kalkoen op de ovenslee leggen”

Stap voor stap

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

We beginnen met de vulling, oftewel de farce

Snij de verse worst open en haal de vulling eruit. Kalfssaucijsjes kunnen ook (zie foto), die geven een nog iets verfijndere smaak aan de vulling (farce).

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Melk en brood

Vermeng het brood met de melk en laat goed weken.

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Sjalot, ui en kweepeer

Snipper de sjalotten, snij de kweepeer en de knolselderij in vrij grove reepjes.  Kunt u zo gauw niet aan een kweepeer komen (in het seizoen altijd verkrijgbaar in de Turkse winkel)? Probeer dan een andere vrucht. Een gedroogde pruim bijvoorbeeld, gedroogde vijgen, gekonfijte kaki, enfin, laat uw fantasie de vrij loop. Kies wel een vrucht met niet al te veel sap. Dan wordt de vulling te drassig.

Kweepeer snijden Knolselderij snijden

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

De worstvulling garen

Zet een cocotte of braadpan op. Verwarm hierin de sjalot en de boekweit tot de sjalot glazig wordt. Geen boekweit kunnen vinden? Kan ook zonder! Laat vooral niet teveel kleuren. Voeg nu de worstvulling toe en schep goed door elkaar. Laat even garen.

Farce toevoegen Goed vermengen

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

De rest erbij

Voeg hierna toe: knolselderij,  kweepeer, kastanjes, broodmengsel, cognac, tijm en laurier.

Kweepeer toevoegen Kastanjes toevoegen
Laat de vulling beetgaar worden op gematigd vuur en laat vervolgens afkoelen tot 30-40° C.
Broodkruim toevoegen Cognac toevoegen

Laurier toevoegen

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Kalkoen vullen

Wilt u helemaal mooi voor de dag komen? Ontbeen de kalkoen dan voordat u hem vult. Op onze pagina “Masterclass: kwartels uitbenen” kunt u lezen hoe u dat doet. Maar hoezo kwartels dan? Gevogelte ontbenen is vrijwel altijd dezelfde routine, dus wat voor kwartels geldt, geldt voor kalkoen in het groot! Wel kunt u bij de kalkoen de vleugels laten zitten. Bind deze straks voor de ovengang wel even vast met wat touw zodat ze mooi egaal garen. Heeft u geen zin aan al dat gepriegel? U kunt de kalkoen ook vullen met het karkas er nog in. Geen enkel probleem. Het serveert wat minder mooi aan tafel en…..u loopt uw botten mis voor een heerlijke “fond de vollaille” (zie hier voor ons recept “Masterclass: gevogeltefond“). De keus is aan u.

Vul hierna de kalkoen met het mengsel en rijg de openingen dicht met rolladetouw en een dikke stopnaald. Inmiddels weet u ook waarom u de vulling eerst moet laten afkoelen:)

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Kalkoen op de ovenslee leggen

Indien de huid van de kalkoen beschadigd is, hecht die openingen ook even dicht. Dit zorgt ervoor dat de huid niet verder inscheurt tijdens het verblijf in de oven en er geen vocht verloren gaat. Wrijf de huid van de kakoen in met olijfolie. Kruid de kalkoen naar smaak. Leg op de kalkoen, voordat deze de oven in gaat, de rest van de boter in blokjes.

Zet de kalkoen in een koude oven. Sluit de oven, stel deze af op 125° C. en laat de kalkoen nu een uur verwarmen. Arroseer (begieten met braadvocht) de kalkoen regelmatig.

Breng de oven vervolgens naar 165° C en braad de kalkoen weer 1 uur onder regelmatig arroseren.

Breng de oven vervolgens naar 210° C en braad de kalkoen weer 1 uur onder regelmatig arroseren. Houd de huid in de gaten. Als het ergens te hard gaat – afdekken met aluminiumolie. Na dit uur zouden de kalkoen en de vulling vrijwel gaar moeten zijn (zo’n graad of 55 in de kern). Controleer dit eventueel met een kernthermometer.

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Garnituur

Maak een mooi mengsel van de groenten. Voor de aardappels is het leuk om een mix samen te stellen van bijvoorbeeld vitelotte noire, roseval, bintje enz. Puur voor de kleur en de gezelligheid. Snij deze groenten niet te fijn, zodat ze goed mee kunnen stoven tijdens de laatste fase van de kalkoen in de oven. Zie afbeelding bovenaan. Leg ze in het braadvocht en laat het geheel nog een half uurtje stoven. Klaar!

Serveertip

Kalkoen is het mooist wanneer u aan tafel trancheert. Veel bijgerechten zijn niet nodig – u heeft al groenten, de vulling is een maaltijd op zich en het kalkoen vlees is ook meer dan voldoende voor het aantal personen.

Gevulde kalkoen op z’n Frans (Dinde farcie)

Wijntip

Dit gerecht heeft karakter nodig. Daarom wit of rood, maar dan wel met een uitgesproken bouquet. Niet te statig, in verband met het vetgehalte van de vulling, niet te frivool, maar wel goed gekruid en stevig. Voor de witte doen de Provence en de Jura het goed, hoewel de Bourgogne toch  de voorkeur heeft: een mooie Mâcon, Meursault of Pouilly Fuissé, bijvoorbeeld. Bij de rode kunnen meerdere streken, en dan de wat pittigere wijnen – de Pinot Noir uit de Elzas, de Gevrey-Chambertin uit de Bourgogne, de Chinon uit het Loiredal.

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Fijn adres om vlees te bestellen en het wordt keurig afgeleverd.
Heerlijk malse stukjes vlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heerlijk, dank u wel!

- Holten
10
Goed vlees
Lekker vlees echt een aanrader
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Almelo
9
Ondanks de hitte van dit moment boven verwachting.
Wij hadden met een eerdere levering uitermate goede ervaringen. Daarom tot een herhaling van bestelling en levering besloten. Achteraf was het moment van bestellen met de huidige buitensporig hoge temperaturen en postlevering wellicht niet zo'n goede keuze, maar dit bleek uiteindelijk buiten verwachting mee te vallen. Levering van het vlees prima verzorgd, ingepakt in piepschuim doos met toevoeging van een 4-tal koelelementen. Prima speciale verpakking. Ongerustheid over correcte levering met deze temperaturen bleek volledig misplaatst. Goed gedaan. Uiteindelijk toch uitermate tevreden met de keuze. Buitentemperaturen bleken niet van invloed op de levering. Top. Wij zijn tevreden. Ook met de portie-verpakkingen.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw uitvoerige reactie en uw hoge waardering! Inderdaad, onze EPS-koelboxen met koelelementen) zijn ingericht op het nabootsen van uw koelkast voor een periode van maximaal 48 uur, dus zelfs met warm weer en zelf wanneer PostNL een dagje vertraging oploopt komen de producten bij u thuis aan alsof ze bij u uit de koelkast komen. En, zoals bekend: kunnen we daar niet aan voldoen dan krijgt u gewoon uw geld terug.

- Oost-Souburg
10
het was heerlijk!!
Bestelling kwam mooi op tijd en het vlees was heerlijk. Ik heb veel complimenten gekregen voor de pulled pork!
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! En wat fijn om te horen!

- Winsum
9
Mijn verzekerde verwachting............
Deze verwachting is als een droom dat keer op keer altijd uitkomt...... Veel aandacht, uiterste hygiëne, alles vers, alles goed verpakt, en vooral......uitstekende service, etcétera. Wat wil men nog meer??? TOPPIE.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!

- Oss
9
Ik kan weinig toevoegen aan wat ze al zelf zeggen. Goed spul en prima service.
In het verleden had ik zo links en rechts online guanciale gekocht (Amazon/lokale Italiaanse specialiteitenwinkels...) maar dat was het net niet allemaal. Ik hoef nu niet verder te zoeken, die van Meerdanvlees.nl kan ik prima noemen.  Het vet/vlees verhouding is heel goed (veel witte vet – weinig vlees) en het heeft een fijne smaak. Wat me verder opviel, is dat de huid (wat je niet eet) van het stuk van bijna 1500 gram heel zacht was wat betekent dat het goed bewaard was en vers is.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw complimenten. Dank ook dat u de tijd heeft genomen om even uit te leggen wat er nou precies zo goed was. Daar hebben andere klanten enorm veel aan. Top!

- Zaandam
10
Goed vlees voor eerlijke prijs
Makkelijk bestellen, gekoeld bezorgd, heerlijk vles
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien!! Heel hartelijk dank!

- Alphen aan den Rijn
8
Heel goed bevallen
Bevalt goed
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw waardering!

- Hoorn
9.2
3383 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10