Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Bereidingswijze

met heerlijke garnituur

Altijd feest
Thanksgiving, Kerst, Oud en Nieuw, kalkoen hoort erbij. Velen vinden het heerlijk maar niet iedereen weet hoe je zo’n “gevaarte” klaarmaakt. Nog minder mensen vinden het leuk werk. En toch kan het echt simpel! Pak een gevulde, ontbeende kalkoen van meerdanvlees.nl en uw halve werk is al af!

Bereidingsadvies
De kalkoen die we in dit recept gebruiken is eigenlijk al zo goed als klaar. Dat is ook de insteek. We kunnen u dus eigenlijk alleen een suggestie doen voor de bereidingswijze en voor de garnituur. Nou, en dat doen we dan ook maar. Komt ie!

Bereidingswijze
Volg nauwkeurig de stappen hieronder. Omdat de kalkoen al ontbeend en gevuld is, hoeft u hem eigenlijk alleen nog maar te braden. Wat kunt u dus nog verkeerd doen? Juist, het braden…maar daar gaan we u mee helpen.

Garnituur
Kalkoen eet je niet zo snel in de zomer. Ja, kalkoenborst op brood natuurlijk wel. Maar zo’n vogel uit de oven is toch meer iets voor de donkere dagen. Wij adviseren daarom ook om een garnituur samen te stellen die de smaken en kleuren van de winter en de herfst terugbrengt op het bord. U kunt alle kanten uit. Wij hebben voor dit recept gekozen voor noten, geweld fruit, spruitjes en aardappels, met zalige gestoofde sjalotjes. Dit alles laten we langzaam meegaren, zij aan zij met de kalkoen. Alles mooi laten stoven, alle smaken vloeien in elkaar over.
Dikke sokken, een boswandeling, glühwein (klik op de link voor het recept)….en dan deze kalkoen. Heerlijk!

Stap voor stap

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Cold turkey

Hier begint het. Leg de kalkoen, vleugels omhoog, op de werkbank. Verwarm de heteluchtoven voor op 150 ℃ . Rek in het midden. Hou een bakblik of braadslee bij de hand.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Giet een scheutje olijfolie over de buik van de kalkoen en….

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

…wrijf het vel in met een vlakke hand.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Draai de kalkoen om en leg hem in de braadslee. Weer een beetje olie op de huid, weer wrijven.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Kruid de kalkoen met onze heerlijke meerdanclees.nl kruidenmix, met zout en peper, of met uw eigen rub. Kruiden HOEFT niet, de kalkoen is binnenin al redelijk pittig gekruid, maar het MAG wel.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Op de vorige afbeelding is te zien dat de huid op de rug van de kalkoen iets beschadigd is. Dat komt voor in de beste poeliersfamilies. Geen paniek, is helemaal niet erg. Wel kan door zo’n gaatje de vulling “ontsnappen” wanneer deze in de oven gaat opwarmen en uitzetten. De oplossing is simpel: pak een paar takjes rozemarijn, snij er een “speerpuntje” aan, trek de randen van het gaatje naar elkaar toe en en steek daar de rozemarijnstokjes doorheen. Kind kan de was doen. Zie afbeeldingen:

   Rozemarijn rijgen         Rozemarijn rijgen             

Zet de braadslee daarna in de oven. Reken op een uur of 3 bereidingstijd. Een kernthermometer is geen overbodige luxe! 

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

We hebben nog zat te doen

Zorg dat u alle ingrediënten voor de garnituur bij de hand heeft. Maak de sjalot en de spruiten schoon en was de aardappelen. Wij hebben gekozen voor paarse spruiten maar groene kan natuurlijk ook. We hebben roseval krielaardappelen genomen maar andere kleine aardappels zijn ook goed.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Doe de tutti-frutti en de noten in een pan met laag water en breng aan de kook. Draai de warmtebron uit en laat minstens een uur trekken en wellen. 

Tutti frutti wellen

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Halverwege....

Kijk na anderhalf uur even hoe het uw kalkoen vergaat. Haal de braadslee uit de oven, giet nog een scheut olijfolie over de rug en penseel het voorzichtig uit met een penseeltje (liefst siliconen).

Kalkoen halverwege bestrijken

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Een uur van tevoren....

Een uur voor het einde gaat de oven naar 160  ℃. Pak de garnituur er nu bij, die inmiddels klaar is voor verwerking.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Vermeng alle ingrediënten van de garnituur met de tutti-frutti en het bijbehorende vocht. Zouten naar smaak.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Haal de kalkoen uit de oven. Voeg de garnituur met vocht en al bij de kalkoen in de braadslee en zet de braadslee terug in de oven. Tijd om de tafel te dekken….

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Meten is weten

Na een uurtje is het tijd om de kerntemperatuur van de kalkoen te meten. Wij raden aan een kerntemperatuur van 60 ℃ aan te houden. Heeft u de temperatuur bereikt, dan mag de kalkoen uit de oven. Laat hem even rusten, minuutje of tien, op een rustig plekje van uw werkbank, om alle sappen nog eens goed door het vlees te laten trekken. En dan…aan tafel!

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Serveertip

Maak een mooie dekschaal op. Leg de kalkoen erin, zeef het kookvocht uit de garnituur, doe de garnituur bij de kalkoen en serveer het kookvocht apart als jus.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Wijntip

Hoop smaken door elkaar, hoop structuren, zoet en zout, stevig en zacht, allerlei belevingen in één. Daar hoort wijn met karakter bij. Wit of rood, het kan allebei: belangrijker is diepte, in bouquet. Niet te droog, niet te frivool, maar wel goed gekruid en stevig. Voor de witte wijn raden wij aan op zoek te gaan in de Provence of de Jura, of, beter nog, de Bourgogne: een mooie Mâcon, Meursault of Pouilly Fuissé, bijvoorbeeld. Bij de rode wijn denken we aan meerdere streken, en dan de wat pittigere wijnen – de Pinot Noir uit de Elzas, de Gevrey-Chambertin uit de Bourgogne, de Chinon uit het Loiredal.

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

6
teleurstellende ervaring
Wij kopen al enkele jaren vlees bij MdV en altijd tevreden over de kwaliteit en de verzending. De laatste keer hebben wij o.a slavinken besteld van 120 gram en zonder enige communicatie andere slavinken ontvangen van 100 gram. Hierover een mail verstuurd en kreeg toen een tegoedbon van € 0,30 die een maand geldig was terwijl ik alleen had gevraagd naar het verschil in besteld en geleverd. Klantenservice is gewoon knudde, de biefstukken zijn oke.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Schrama. Dank voor uw beoordeling! U heeft ons attent gemaakt op een gewichtsverschil van 20 gram bij 5 slavinken. Wij hebben u onze excuses aangeboden en uitgelegd dat dit artikel inderdaad heel iets minder is gaan wegen omdat we zijn overgestapt op een nieuwe versie van dit product. We maken deze slavinken tegenwoordig helemaal zelf (en dus anders) en kopen ze niet meer kant-en-klaar in. Deze overstap heeft plaatsgevonden tussen de dag dat u heeft besteld en de dag dat we hebben geleverd. De kwaliteit van het artikel is er enorm op vooruit gegaan. U heeft volkomen gelijk - we hadden u moeten waarschuwen dat we u een heel iets lichter artikel zouden afsturen, te meer omdat dit artikel 6 cent per stuk goedkoper is. Dit was erbij in geschoten. Excuses daarvoor! We hebben onmiddellijk het verschil (dertig eurocent) vergoed Omdat u vaker bij ons besteld had hebben we dit verschil in een korting van 30 cent "gegoten". Een terugbetaling op uw rekening van 30 cent kost ons bedrijf ongeveer 1,5 Euro en dat leek ons, aangezien u terugkerende klant bent, een onverantwoorde optie. U heeft contact opgenomen met ons bedrijf via e-mail en heeft ons laten weten dat u niet tevreden was met de geboden uitleg. Ondanks de nogal cynische toon van uw e-mail (want, geloof het niet, ook wij zijn mensen) hebben we u netjes per ommegaande gevraagd aan te geven waar u zich niet in kon vinden. Uw antwoord was dat u hier verder niet over wilde corresponderen. Nu schrijft u deze negatieve recensie. De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken (en dat doen we echt niet vaak) is dat u, door ons niet de kans te geven uw "probleem" op te lossen, blijk geeft van het feit meer genoegen te halen uit het toebrengen van reputatieschade aan ons bedrijf dan aan het oplossen van dit voorval en het onderhouden van een vriendelijke en professionele verstandhouding met uw leverancier. En dat allemaal over dertig cent. Jammer. Jammer ook dat u onze biefstukken "oke" noemt. Dat zijn ze namelijk niet. Ze zijn fantastisch. Al zeggen we het zelf. Vr. groet, Klantenservice.

- Hazerswoude-Dorp
2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
9.2
2924 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10