met heerlijke garnituur
Altijd feest
Thanksgiving, Kerst, Oud en Nieuw, kalkoen hoort erbij. Velen vinden het heerlijk maar niet iedereen weet hoe je zo’n “gevaarte” klaarmaakt. Nog minder mensen vinden het leuk werk. En toch kan het echt simpel! Pak een gevulde, ontbeende kalkoen van meerdanvlees.nl en uw halve werk is al af!
Bereidingsadvies
De kalkoen die we in dit recept gebruiken is eigenlijk al zo goed als klaar. Dat is ook de insteek. We kunnen u dus eigenlijk alleen een suggestie doen voor de bereidingswijze en voor de garnituur. Nou, en dat doen we dan ook maar. Komt ie!
Bereidingswijze
Volg nauwkeurig de stappen hieronder. Omdat de kalkoen al ontbeend en gevuld is, hoeft u hem eigenlijk alleen nog maar te braden. Wat kunt u dus nog verkeerd doen? Juist, het braden…maar daar gaan we u mee helpen.
Garnituur
Kalkoen eet je niet zo snel in de zomer. Ja, kalkoenborst op brood natuurlijk wel. Maar zo’n vogel uit de oven is toch meer iets voor de donkere dagen. Wij adviseren daarom ook om een garnituur samen te stellen die de smaken en kleuren van de winter en de herfst terugbrengt op het bord. U kunt alle kanten uit. Wij hebben voor dit recept gekozen voor noten, geweld fruit, spruitjes en aardappels, met zalige gestoofde sjalotjes. Dit alles laten we langzaam meegaren, zij aan zij met de kalkoen. Alles mooi laten stoven, alle smaken vloeien in elkaar over.
Dikke sokken, een boswandeling, glühwein (klik op de link voor het recept)….en dan deze kalkoen. Heerlijk!
Op de vorige afbeelding is te zien dat de huid op de rug van de kalkoen iets beschadigd is. Dat komt voor in de beste poeliersfamilies. Geen paniek, is helemaal niet erg. Wel kan door zo’n gaatje de vulling “ontsnappen” wanneer deze in de oven gaat opwarmen en uitzetten. De oplossing is simpel: pak een paar takjes rozemarijn, snij er een “speerpuntje” aan, trek de randen van het gaatje naar elkaar toe en en steek daar de rozemarijnstokjes doorheen. Kind kan de was doen. Zie afbeeldingen:
Zet de braadslee daarna in de oven. Reken op een uur of 3 bereidingstijd. Een kernthermometer is geen overbodige luxe!
Zorg dat u alle ingrediënten voor de garnituur bij de hand heeft. Maak de sjalot en de spruiten schoon en was de aardappelen. Wij hebben gekozen voor paarse spruiten maar groene kan natuurlijk ook. We hebben roseval krielaardappelen genomen maar andere kleine aardappels zijn ook goed.
Na een uurtje is het tijd om de kerntemperatuur van de kalkoen te meten. Wij raden aan een kerntemperatuur van 60 ℃ aan te houden. Heeft u de temperatuur bereikt, dan mag de kalkoen uit de oven. Laat hem even rusten, minuutje of tien, op een rustig plekje van uw werkbank, om alle sappen nog eens goed door het vlees te laten trekken. En dan…aan tafel!
Hoop smaken door elkaar, hoop structuren, zoet en zout, stevig en zacht, allerlei belevingen in één. Daar hoort wijn met karakter bij. Wit of rood, het kan allebei: belangrijker is diepte, in bouquet. Niet te droog, niet te frivool, maar wel goed gekruid en stevig. Voor de witte wijn raden wij aan op zoek te gaan in de Provence of de Jura, of, beter nog, de Bourgogne: een mooie Mâcon, Meursault of Pouilly Fuissé, bijvoorbeeld. Bij de rode wijn denken we aan meerdere streken, en dan de wat pittigere wijnen – de Pinot Noir uit de Elzas, de Gevrey-Chambertin uit de Bourgogne, de Chinon uit het Loiredal.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Dank u wel voor deze TOPSCORE!