Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Bereidingswijze

met heerlijke garnituur

Altijd feest
Thanksgiving, Kerst, Oud en Nieuw, kalkoen hoort erbij. Velen vinden het heerlijk maar niet iedereen weet hoe je zo’n “gevaarte” klaarmaakt. Nog minder mensen vinden het leuk werk. En toch kan het echt simpel! Pak een gevulde, ontbeende kalkoen van meerdanvlees.nl en uw halve werk is al af!

Bereidingsadvies
De kalkoen die we in dit recept gebruiken is eigenlijk al zo goed als klaar. Dat is ook de insteek. We kunnen u dus eigenlijk alleen een suggestie doen voor de bereidingswijze en voor de garnituur. Nou, en dat doen we dan ook maar. Komt ie!

Bereidingswijze
Volg nauwkeurig de stappen hieronder. Omdat de kalkoen al ontbeend en gevuld is, hoeft u hem eigenlijk alleen nog maar te braden. Wat kunt u dus nog verkeerd doen? Juist, het braden…maar daar gaan we u mee helpen.

Garnituur
Kalkoen eet je niet zo snel in de zomer. Ja, kalkoenborst op brood natuurlijk wel. Maar zo’n vogel uit de oven is toch meer iets voor de donkere dagen. Wij adviseren daarom ook om een garnituur samen te stellen die de smaken en kleuren van de winter en de herfst terugbrengt op het bord. U kunt alle kanten uit. Wij hebben voor dit recept gekozen voor noten, geweld fruit, spruitjes en aardappels, met zalige gestoofde sjalotjes. Dit alles laten we langzaam meegaren, zij aan zij met de kalkoen. Alles mooi laten stoven, alle smaken vloeien in elkaar over.
Dikke sokken, een boswandeling, glühwein (klik op de link voor het recept)….en dan deze kalkoen. Heerlijk!

Stap voor stap

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Cold turkey

Hier begint het. Leg de kalkoen, vleugels omhoog, op de werkbank. Verwarm de heteluchtoven voor op 150 ℃ . Rek in het midden. Hou een bakblik of braadslee bij de hand.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Giet een scheutje olijfolie over de buik van de kalkoen en….

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

…wrijf het vel in met een vlakke hand.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Draai de kalkoen om en leg hem in de braadslee. Weer een beetje olie op de huid, weer wrijven.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Kruid de kalkoen met onze heerlijke meerdanclees.nl kruidenmix, met zout en peper, of met uw eigen rub. Kruiden HOEFT niet, de kalkoen is binnenin al redelijk pittig gekruid, maar het MAG wel.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Op de vorige afbeelding is te zien dat de huid op de rug van de kalkoen iets beschadigd is. Dat komt voor in de beste poeliersfamilies. Geen paniek, is helemaal niet erg. Wel kan door zo’n gaatje de vulling “ontsnappen” wanneer deze in de oven gaat opwarmen en uitzetten. De oplossing is simpel: pak een paar takjes rozemarijn, snij er een “speerpuntje” aan, trek de randen van het gaatje naar elkaar toe en en steek daar de rozemarijnstokjes doorheen. Kind kan de was doen. Zie afbeeldingen:

Rozemarijn rijgen         Rozemarijn rijgen

Zet de braadslee daarna in de oven. Reken op een uur of 3 bereidingstijd. Een kernthermometer is geen overbodige luxe!

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

We hebben nog zat te doen

Zorg dat u alle ingrediënten voor de garnituur bij de hand heeft. Maak de sjalot en de spruiten schoon en was de aardappelen. Wij hebben gekozen voor paarse spruiten maar groene kan natuurlijk ook. We hebben roseval krielaardappelen genomen maar andere kleine aardappels zijn ook goed.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Doe de tutti-frutti en de noten in een pan met laag water en breng aan de kook. Draai de warmtebron uit en laat minstens een uur trekken en wellen.

Tutti frutti wellen

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Halverwege....

Kijk na anderhalf uur even hoe het uw kalkoen vergaat. Haal de braadslee uit de oven, giet nog een scheut olijfolie over de rug en penseel het voorzichtig uit met een penseeltje (liefst siliconen).

Kalkoen halverwege bestrijken

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Een uur van tevoren....

Een uur voor het einde gaat de oven naar 160  ℃. Pak de garnituur er nu bij, die inmiddels klaar is voor verwerking.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Vermeng alle ingrediënten van de garnituur met de tutti-frutti en het bijbehorende vocht. Zouten naar smaak.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Haal de kalkoen uit de oven. Voeg de garnituur met vocht en al bij de kalkoen in de braadslee en zet de braadslee terug in de oven. Tijd om de tafel te dekken….

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Meten is weten

Na een uurtje is het tijd om de kerntemperatuur van de kalkoen te meten. Wij raden aan een kerntemperatuur van 60 ℃ aan te houden. Heeft u de temperatuur bereikt, dan mag de kalkoen uit de oven. Laat hem even rusten, minuutje of tien, op een rustig plekje van uw werkbank, om alle sappen nog eens goed door het vlees te laten trekken. En dan…aan tafel!

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Serveertip

Maak een mooie dekschaal op. Leg de kalkoen erin, zeef het kookvocht uit de garnituur, doe de garnituur bij de kalkoen en serveer het kookvocht apart als jus.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Wijntip

Hoop smaken door elkaar, hoop structuren, zoet en zout, stevig en zacht, allerlei belevingen in één. Daar hoort wijn met karakter bij. Wit of rood, het kan allebei: belangrijker is diepte, in bouquet. Niet te droog, niet te frivool, maar wel goed gekruid en stevig. Voor de witte wijn raden wij aan op zoek te gaan in de Provence of de Jura, of, beter nog, de Bourgogne: een mooie Mâcon, Meursault of Pouilly Fuissé, bijvoorbeeld. Bij de rode wijn denken we aan meerdere streken, en dan de wat pittigere wijnen – de Pinot Noir uit de Elzas, de Gevrey-Chambertin uit de Bourgogne, de Chinon uit het Loiredal.

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

9
smakelijk lekker vlees
echt smakelijk lekker vlees gebruik meer natuurlijke smaak maker bio kruiden , en geen chemische en kunstmatige smaak stoffen en ingespoten met anti biotica in het vlees toevoegen en graag nergens meer in all uw vlees arsortiment geen zout en transvetten meer gebruiken in vlees producten dat is echt ongezond en onsmakelijk en slecht voor de mens in uw online slagerij shoshop hou het echt puur natuur biologisch vlees, ik heb hekel aan nep kunstmatig vlees bah.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw hoge waardering!! U heeft helemaal gelijk: nep is niks. We zijn erg blij met u als jarenlange vaste klant en waarderen het heel erg dat u de moeite heeft genomen even een reactie te plaatsen. Ook aan de telefoon met u kletsen is altijd weer een feestje!Chemische toestanden, daar zijn wij niet van, dat weet u. Zout in onze kant-en-klare producten, dat moet u ons toch maar vergeven, anders houden we de boel niet goed...Graag tot uw volgende bestelling!

- amsterdam centrum
#organization Meerdanvlees.nl
10
Super kwaliteit
Groot assortiment, super kwaliteit, goedverpakt, fijne webshop.Kortom een plezier om te kopen en een feestje om op te eten.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Wijlre
#organization Meerdanvlees.nl
8
GOEDE SERVICE
Alweer een mooie voorraad van alles wat vlees in de vriezer.
Reactie bekijken
Onze reactie

Klant naar ons hart! We hebben producten van hele hoge kwaliteit. Soms denken klanten daarom dat we duurder zijn en alleen maar bij bijzondere gelegenheden op tafel kunnen. Niets is minder waar! We komen met de prijs prima mee en, zeg nou zelf, waarom niet elke dag voor topkwaliteit kiezen? Bovendien - wie een "voorraadje" bestelt komt sowieso goedkoper uit met de bezorgkosten!

- Nijmegen
#organization Meerdanvlees.nl
10
Uitstekend
Lekker vlees en goede service
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel fijn om te horen! Dank voor deze maximale score!

- Appingedam
#organization Meerdanvlees.nl
6
Goede kwaliteit
Goede kwaliteit, ik bestel hier vaker
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We horen graag van u hoe we van uw 6 een 10 kunnen maken!

- Sneek
#organization Meerdanvlees.nl
10
Zoals gewoonlijk : heerlijk vlees en goed verzorgd geleverd.
zie boven
Reactie bekijken
Onze reactie

Topscore! Dank u wel!!

- Utrecht
#organization Meerdanvlees.nl
10
Que experiencia tan agradable.
Het is feest wanneer ik een bestelling bij jullie plaats, een échte verheuging en blijdschap alleen bij het zien van een zorgvuldige, keurige en vooral hygiënische verpakking. Allemaal werk van personen die een goed oog voor details hebben, die precies weten wat de klant(en) van hem verwacht verwacht(en). SUPERRRRRRRRRRR. GOGOGOGOGO. Tremendo. Gracias. Y sigue p'alante.
Reactie bekijken
Onze reactie

Muchísimas gracias por su compra y su amable comentario! Haremos todo lo posible para mantener usted tan satisfecho!

- Oss
#organization Meerdanvlees.nl
10
Wat een genot
Mijn bestelling kwam op de dag die ik aangegeven had wat ik als erg prettig ervaren heb. Alles was netjes ingepakt in de doos met koolelementen en dan ook nog per portie verpakt dus kon het zo in de vriezer doen. En dan ook nog kwaliteit wat wil je nog meer ;)
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor deze tien! Tje, wat wil je nog meer....hmmm...nog vaker bestellen en nog vaker genieten van onze heerlijke producten?:)

- Oudenbosch
#organization Meerdanvlees.nl
9.2
3121 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
#organization Meerdanvlees.nl