Heerlijk in de winter
Een typisch Duits drankje dat de wereld grondig heeft weten te veroveren. Inmiddels komt men deze drank als vin chaud, vino caldo, глинтвейн (glintwejn), glow wine enz. over de hele wereld tegen. In Midden-Europa werd glühwein van oudsher vooral in de periode vlak voor kerstmis gedronken. Bij onze oosterburen is het nog steeds een vast onderdeel van elke “Weihnachtsmarkt”.
Om glühwein te maken, wordt rode of witte wijn verwarmd met kruiden zoals kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen, en eventueel gezoet met suiker of honing. De wijn mag niet tot meer dan ongeveer 70°C worden verhit, omdat het kookpunt van ethanol op 78,37°C ligt. Als men de wijn laat koken is men de alcohol dus kwijt. Goeie glühwein heeft een alcoholpercentage van ongeveer 13%, hoewel kant en klare glühwein ook verkocht wordt met een percentage van 8,5. Industrieel geproduceerde glühwein wordt vaak van massawijnen van lage kwaliteit vervaardigd en dan zeer sterk gezoet, om het gebrek aan kwaliteit van de gebruikte wijnen te maskeren. Dit soort glühwein wordt vaak goedkoop in grote flessen aangeboden. Glühwein is in Nederland eigenlijk ook al heel lang bekend; het werd met Sinterklaas gedronken en heette dan bisschopswijn.
Als voorvader van de gekruide, gezoete wijnen is waarschijnlijk het oud-Romeinse Conditum Paradoxum aan te merken, dat volgens het beroemde kookboek van Apicius bestond uit ingekookte wijn en honing, waaraan peper, laurier, mastiek (een soort hars), saffraan, geroosterde dadelpitten en dadels werden toegevoegd. Hierna werd deze kruidenstroop weer met gewone wijn aangelengd. Ook in de middeleeuwen waren kruidenwijnen populair, zoals de ypocras, een wijn die na het eten opgediend werd met gekonfijte vruchten en taarten.
Bereiding:
Sap persen van de sinaasappel. De citrusschillen eventueel trekken met een zesteur (is wel zo chique maar het hoeft niet). Alles bij elkaar ingooien, behalve de suiker. Langzaam verhitten en niet laten koken. Regelmatig roeren. Nootmuskaat en kruidnagel verwijderen (Naders wordt de boel te sterk en te bitter). Warm houden en een uurtje laten trekken. Op smaak brengen met suiker. Zeven. Klaar!
Serveertip:
Serveer in glas. Wat amandelschaafsel bovenop staat leuk.
Dit recept is een ook goede suggestie voor Sinterklaas.
Dit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner .
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant
#Weihnachtmarkt thuis
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.