Ja natuurlijk, u haalt ze wel eens kant-en-klaar bij de poelier. Maar zelf maken dan? Dat is toch veel leuker en gezonder? En het is nog eens spotgemakkelijk ook! Hier een eenvoudig recept:
We beginnen met de juiste ingrediënten. Een mooi Hollands haantje van meerdanvlees.nl. Een 50-60 gram kruidenboter. Uw
zijn daar uitstekend geschikt voor. Verder een mooi bouquet garni, een lekkere kruidenmix (wij hebben onze vleeskruiden gebruikt) en wat olijfolie.
Plaats het spit in de oven, met de grill op 175° C . Braad de haan in ruim een uur gaar en krokant. Gaat het wat te hard, temper dan de grill. Erg gevoelige plekken kunt u afdekken met wat aluminiumfolie. Plaats onder de haan een braadslee of bakblik. Hierin kunt u eventueel vocht opvangen dat van de haan afloopt. Hiermee kunt u vervolgens de haan ook weer af en toe instrijken.
Snij de haan aan tafel voorzichtig aan. De gesmolten boter in de buikholte loopt alle kanten op, dus hou daar rekening mee. Verwijder, zodra u erbij kunt, het bouquet garni. Dat heeft zijn werk gedaan en kan nu weg. Haantje aan het spit is lekker met allerlei groenten, met brood en met aardappel. Bij de Fransen zult u vaak een gekookte aardappel of puree tegenkomen, de Italianen prefereren “Patate al forno“, een aardappel die meegebraden wordt in de oven terwijl de haan aan het spit draait. Klik op de link voor het recept.
Wit kan, rood kan. Indien wit – iets fruitigs, zoals bijvoorbeeld een Pinot Blanc of Riesling uit de Elzas, een Côte de Beaune of Mercurey uit de Bourgogne, of een Touraine of Sancerre uit de Loirevallei. Indien rood – niet teveel poeha, simpel boeket, lekker fris, zoals een Pinot Noir uit de Elzas, een Beaujolais Villages, een Sancerre of Côtes d’Auvergne uit de Loirevallei, een Arbois uit de Jura.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
WEER EEN TIEN! HEEL HARTELIJK DANK!